Κεφαλονιά: Παρέμβαση της Προέδρου των Πουλάτων Γεωργίας Φλαμιάτου για τις επικείμενες αλλαγές στο καθεστώς των Κοινοτήτων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και που μεταξύ άλλων επιφέρει αλλαγές στην λειτουργία των Κοινοτήτων. Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της και ζητά την συμμετοχή της στην επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Κοινότητες στο σύνολό τους μετονομάζονται σε Δημοτικές Κοινότητες, ενώ καταργείται και η ξεχωριστή κάλπη κατά την εκλογική διαδικασία. Επιπλέον, στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, όπως τα Πουλάτα, καταργείται ο θεσμός του Προέδρου και αντικαθίσταται από τον «Εκπρόσωπο» της Δημοτικής Κοινότητας, ο οποίος θα εκλέγεται από μία ενιαία λίστα υποψηφίων που θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που θα συμμετέχουν στις Δημοτικές Εκλογές. Αντίθετα, στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων, κάθε υποψήφιος δημοτικός συνδυασμός θα υποχρεούται να έχει ξεχωριστούς υποψήφιους, με τον επιτυχώντα συνδυασμό να λαμβάνει τα 3/5 του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, ώστε αυτό να είναι ευθυγραμμισμένο με την πλειοψηφία στον Δήμο.

Ζητήσαμε την γνώμη της Πρόεδρου της Κοινότητάς μας κυρίας Γεωργίας Φλαμιάτου για τις παραπάνω αλλαγές και κατά πόσο θα επηρεάσουν την λειτουργία των Κοινοτήτων.

Η κυρία Φλαμιάτου μας ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη και σε βάθος ενημέρωση για τις επικείμενες αλλαγές, ωστόσο από μία πρώτη ανάγνωση θεωρεί πως η κατάργηση του θεσμού του Προέδρου, σημειολογικά αλλά και πρακτικά, κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Αντιθέτως, πιστεύει πως ο θεσμός θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω με πόρους και αρμοδιότητες, καθώς ο εκάστοτε Πρόεδρος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου του και ποιοι είναι οι πλέον κατάλληλοι τρόποι για την επίλυσή τους. Φυσικά πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο στον οποίο υπάγεται η κάθε Κοινότητα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Όπως χαρακτηριστικά μας επισήμανε, δεν μπορεί για τα Πουλάτα να γνωμοδοτεί ή να αποφασίζει τρίτο και εκτός Κοινότητας πρόσωπο. Κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος και θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για το χωριό μας.

Επιπλέον η κυρία Φλαμιάτου μας υπογράμμισε ότι συμφωνεί με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας και ελπίζει πως μέσα από διάλογο με το Υπουργείο θα υπάρξουν διορθώσεις στο νομοσχέδιο και εν τέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε μεταξύ των κατοίκων και των Προέδρων των Κοινοτήτων, ειδικά των μικρών, υπάρχει μία άρρηκτη σχέση που δεν πρέπει να διαρραγεί κοινωνικά και πολιτικά από ένα νομοθέτημα. Τέλος, η Πρόεδρος του χωριού μας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει η ανάλογη υποστήριξη από τον Δήμο Σάμης με την έκδοση ψηφίσματος στήριξης του θεσμού, αλλά και η ανάλογη κινητοποίηση από το σύνολο των Προέδρων των Κοινοτήτων σε όλη την χώρα και ασφαλώς στην Κεφαλλονιά όπου θα πρέπει να συντονιστούν αναλόγως.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας:

Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου –  είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, φροντίζουν, μεριμνούν για τη δύσκολη καθημερινότητα των αστικών περιοχών αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών της πατρίδας μας με την υστέρηση των υποδομών και υπηρεσιών. Η παρουσία τους στις πόλεις και στα χωριά είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κράτος αφού μια μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το σχέδιο νόμου που θα αλλάξει συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: Πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και  ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:

• Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου
• Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες
• Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
• Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος δημότη και διοίκησης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις δημοκρατικές αρχές.

Καλούμε τα Δημοτικά και τα Κοινοτικά Συμβούλια της χώρας να εκδώσουν ψηφίσματα στήριξης για την διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων. Του θεσμού που στη συνείδηση κάθε Έλληνα εκπροσωπεί τη συνύπαρξη για το κοινό καλό. Του θεσμού που έχει ρίζες την παράδοση και ακτίνα δράσης όλα τα σύγχρονα κινήματα ενεργών πολιτών και πρωτοβουλιών.

Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των Κοινοτήτων. Καλούμε τους συγχωριανούς μας και τους συμπολίτες μας να ενώσουν τις φωνές τους με τη φωνή τους! Δύναμη στις Κοινότητες ίσον δυνατή κοινωνία!

Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας

Πηγή: poulatakefalonias.gr