Πέφτουν τα εκλογικά… προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Ενα από τα στοιχεία των τελευταίων μυστικών μετρήσεων ανά την ελληνική περιφέρεια, που θεωρούν… κλειδί στη Νέα Δημοκρατία για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, έχει να κάνει με τη χαμηλή συσπείρωση που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές περιφέρειες όπου συγκέντρωσε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. 
Αν, μάλιστα -όπως διαμηνύει η Πειραιώς-, αναλογιστεί κανείς πως η δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ιδιαιτέρως αυξημένη στις ίδιες περιοχές, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνών κόμμα.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για νομούς όπως η Ξάνθη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, αλλά και η δεύτερη εκλογική περιφέρεια του μεγάλου λιμανιού. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το σημερινό κυβερνών κόμμα είχε συγκεντρώσει στον Νομό Ξάνθης το υψηλό ποσοστό του 49,61%, εκλέγοντας τρεις βουλευτές, τη στιγμή που το συνολικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια είχε φθάσει το 35,4%.

Αντίστοιχα, στον Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη το κόμμα της Αριστεράς συγκέντρωσε 45,21%, παίρνοντας, έτσι, την παλιά θέση πρωτοκαθεδρίας του ΠΑΣΟΚ στον νομό. Πολύ υψηλά ποσοστά, μεγαλύτερα από την ποσοστιαία δύναμή του στο σύνολο της επικράτειας, κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ εκλογική περιφέρεια του Πειραιά (42,02%), στα Χανιά (41,47%), εκλέγοντας μάλιστα και τους τέσσερις βουλευτές του νομού, στην Αχαΐα (41,47%), στην Αρτα (40,76%), στην Κέρκυρα (40,49%) και στη Ροδόπη (39,35%).

Η εικόνα, ωστόσο, αυτή όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, έχει αντιστραφεί πλήρως, καθώς η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, και κυρίως η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει θρυμματίσει την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Αύγουστο, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Εγνατία Point of View σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου βρίσκονται οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγραφεί στην πρόθεση ψήφου στο 10,5%, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κατέγραφε αύξηση της δύναμής της κατά 7,9%, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 35,6%. Αντίστοιχο φαίνεται να είναι και το πολιτικό κλίμα στην Αχαΐα. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την DATA RC στον Δήμο Πατρέων η Νέα Δημοκρατία ξεπέρασε, έπειτα από πολύ καιρό, στην πρόθεση ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 18,4%, έναντι 17,6% του κόμματος της Αριστεράς. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διαθέσεις της κοινής γνώμης στο προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Πειραιά.

Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Οκτώβριο, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Opinion Poll στους πέντε δήμους της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, σε ένα ευρύ δείγμα πολιτών, καταγράφηκε η εκλογική καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος, με ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων (του 2015) του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μετακινηθεί στη Νέα Δημοκρατία