Περιφέρεια: Φαβορί η Ρόδη Κράτσα-Συνεργασία με Σπύρου

Μετά τις προβλέψεις για τους μονομάχους του β΄ γύρου στις περιφέρειες, η aftodioikisi.gr με βάση το ρεπορτάζ, μετρήσεις στα social media, έρευνες κοινής γνώμης, το κλίμα στην κοινωνία αλλά και τις συμμαχίες, προχωράει σε προγνωστικά για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται ενόψει της Κυριακής 2 Ιουνίου, στις εφτά περιφέρειες που θα κριθούν την Κυριακή 2 Ιουνίου. Ισορροπίες που οδηγούν και στους τελικούς νικητές.

Στις εκλογές της Κυριακής 2 Ιουνίου έχουμε τριών ειδών μάχες:

-ΣΥΡΙΖΑ (με ολίγον από ΚΙΝΑΛ) εναντίον ΝΔ (3)

-ΝΔ εναντίον ΝΔ και (3)

-ΝΔ εναντίον ανεξάρτητου (1)

 

Στην πρώτη κατηγορία συναντάμε τρεις περιφέρειες:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκάθαρο φαβορί για την Περιφέρεια Αττικής είναι ο «γαλάζιος» υποψήφιος Γιώργος Πατούλης. Όχι μόνο γιατί κατέγραψε το υψηλό 36,6 στον α΄ και σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου (19,7%) αλλά και γιατί, όπως όλα δείχνουν, θα στηριχθεί από μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του τρίτου (υποψήφιου του ΚΙΝΑΛ) Γιάννη Σγουρού (17,4%), ο οποίος ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει με τον κ. Πατούλη. Άλλωστε, οι δυο τους συγκεντρώνουν 55 (38+17) περιφερειακούς συμβούλους από τους συνολικά 101 στο ΠΕΣΥ Αττικής, δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι, όπως γράφαμε και στο ρεπορτάζ πριν τον α΄γύρο για το δίδυμο του β’: «Αν είναι Πατούλης – Δούρου, αναμένεται εύκολη επικράτηση του υποψήφιου της ΝΔ. Αν είναι Πατούλης – Σγουρός, η «μάχη» αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αμφίρροπη».

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο επί δύο τετραετίες «πράσινος» περιφερειάρχης, που αυτή τη φορά στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Κατσιφάρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσιφάρας, που το 2014 είχε εκλεγεί οριακά στον β΄γύρο με 50,5% έναντι του τότε υποψηφίου της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη έχει τρία ντεζαβαντάζ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, γεγονός που οδηγεί  στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην επανεκλεγεί στην περιφέρεια:

Πρώτον, το 2014 ήταν μπροστά στον α΄γύρο κατά 3,2% (23,06 έναντι 19,85%), ενώ τώρα βρίσκεται πίσω με 4 ποσοστιαίες μονάδες (36,9 έναντι 32,9%) έναντι του υποψηφίου της ΝΔ Νεκτάριου Φαρμάκη.

Δεύτερον, ο έτερος «βενιζελικός» ανθυποψήφιός του Κώστας Σπηλιόπουλος που πήρε 12,2% στον α΄γύρο, διατηρεί σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας με τον υποψήφιο της ΝΔ οι οποίοι χθες πήραν και τη μορφή έμμεσης στήριξης στον κ. Φαρμάκη, ενώ οι ψηφοφόροι του στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν στην στήριξη του νυν περιφερειάρχη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, το κλίμα νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές που πέρασε και στην, πλέον, πολιτική ψήφο των αυτοδιοικητικών εκλογών, τις περιφερειακές, είναι πολύ πιθανόν ότι θα λειτουργήσει υπέρ του «γαλάζιου» υποψηφίου.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Από την στιγμή που δεν κατάφερε να μπει στον β΄γύρο ο «γαλάζιος αντάρτης» Σπύρος Σπύρου, και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων φαβορί είναι η επίσημη υποψήφια της ΝΔ Ρόδη Κράτσα. Όχι μόνο γιατί η διαφορά με τον νυν περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο είναι σημαντική (+7,4% -29,5 έναντι 22,1%), αλλά, κυρίως, γιατί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τόσο ο ίδιος ο κ. Σπύρου όσο και οι ψηφοφόροι του στο μεγάλο μέρος τους, αναμένεται να στηρίξουν την κ. Κράτσα και όχι τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στον β΄γύρο. Άλλωστε, εκτός του ότι Κράτσα και Σπύρου συγκεντρώνουν μαζί 19 (12+7) έδρες, πολύ κοντά στην πλειοψηφία στο 41μελές ΠΕΣΥ Ιονίων, o «αντάρτης» της ΝΔ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να βοηθήσει την υποψήφια της ΝΔ, εφόσον εκλεγεί περιφερειάρχης, με την εμπειρία του από την διακυβέρνηση της περιφέρειας από το 2011 έως το 2014.

 

 

Στην δεύτερη κατηγορία τρεις:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Η «μάχη των μαχών» δίνεται στον «γαλάζιο» εμφύλιο της Πελοποννήσου. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι νυν περιφερειάρχης «γαλάζιος αντάρτης» νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της ΝΔ δόθηκε αγώνας για να καταποντισθεί, κατάφερε να κρατηθεί, έστω οριακά πρώτος στον α΄γύρο, χάνοντας, ωστόσo εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014 (34,1 έναντι 43,1%). Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Καλαμάτας και επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Παναγιώτης Νίκας κατάφερε να κρατηθεί πολύ κοντά στον «παντοδύναμο» νυν περιφερειάρχη, χάνοντας στον α΄γύρο μόλις με 0,5% (33,6 έναντι 34,09). Η λογική λέει ότι ο κ. Τατούλης έχει ως βασική του δεξαμενή το 14,6% του (τρίτου) υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δέδε, με τον οποίο ωστόσο έχει πολύ κακές σχέσεις, ενώ στέλεχος της παράταξης του (Γ.Πουλοκέφαλος) δήλωσε ότι ο κ. Νίκας μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από τον κ. Τατούλη. Αν και, όπως έχει προαναφερθεί, όταν μιλάμε για εμφύλιους στο β΄γύρο, το πλεονέκτημα το έχει συνήθως ο «αντάρτης», το γεγονός ότι η Πειραιώς έχει βάλει τη νίκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ως στοίχημα, οδηγεί στο συμπέρασμα για μάχη ψήφο με ψήφο με κάθε πρόβλεψη να είναι παρακινδυνευμένη.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Ένας ακόμη «γαλάζιος» εμφύλιος συνεχίζεται για δεύτερη Κυριακή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά στον α΄γύρο από τον «αντάρτη» του κόμματός του, πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηρίου ΑΜ-Θ και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη αλλά με βραχεία κεφαλή: 3,6% (34,3 έναντι 30,6%). Πρόκειται για διαφορά που ανατρέπεται εύκολα από τον κ. Τοψίδη, καθώς μπορεί να υπολογίζει, τουλάχιστον, σε τμήμα των πάνω από 40.000 ψηφοφόρων (ποσοστό 12,7%) του τρίτου των εκλογών, Κώστα Κατσιμίγα που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αστάθμητος παράγοντας θεωρείται η μειονότητα, η  οποία, πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείνει προς τον νυν περιφερειάρχη. Συμπέρασμα: Οι προβλέψεις δείχνουν ντέρμπι με ελαφρά υπεροχή του «αντάρτη» της ΝΔ.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η (αποδυναμωμένη: σχεδόν -1% σε σχέση με το 2014) «γαλάζια» νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου θα προτιμούσε να έχει κάποιον άλλο και όχι τον «αντάρτη» της ΝΔ (πρύτανη) Κώστα Μουτζούρη απέναντί της. Κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι οι μη κομματικοί υποψήφιοι διεισδύουν πιο εύκολα σε ψηφοφόρους άλλων συνδυασμών. Άλλωστε, και η διαφορά της από την κ. Μουτζούρη (30,6 έναντι 24,3% ή +6,3%) δεν είναι τέτοια που να της δίνει κάποια σιγουριά. Και οι δυο τους επιχειρούν ήδη να προσεταιριστούν ψηφοφόρους, κυρίως, του (τρίτου) υποψήφιου του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Χριστόφα (19,6%), του τέταρτου, υποψήφιου της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρο Τάσσο (10,54%) και του πέμπτου, υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σπιλάνη (10,37%), με τον «αντάρτη» της ΝΔ να τα καταφέρνει καλύτερα τουλάχιστον σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Αν, μάλιστα, ο κ. Μουτζούρης, που φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από τον κ. Καλογήρου να κερδίσει, καταφέρει και μειώσει την διαφορά σε Λήμνο και Σάμο, τότε θα είναι ο νέος περιφερειάρχης.

 

 

Στην τελευταία κατηγορία μία περιφέρεια:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σαφές προβάδισμα στον β΄γύρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει ο «γαλάζιος» υποψήφιος, αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανόςπου, προς έκπληξη πολλών, κατάφερε να φτάσει στον α΄γύρο κοντά στο ποσοστό που είχε πάρει ο Κώστας Μπακογιάννης το 2014 (39,7 ο κ. Σπανός, 41,3% ο νυν περιφερειάρχης). Αποτέλεσμα, η διαφορά των σχεδόν 16 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο, τον απρόβλεπτο και πάντα επικίνδυνο Απόστολο Γκλέτσο (23,8% στον α΄γύρο), να μοιάζει ασφαλής.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr