Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνει την ανατροπή η Κράτσα-H μάχη των Περιφερειών: Ποιοι παίρνουν κεφάλι, ποιοι προσπαθούν να μπουν σφήνα

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στη μάχη των Περιφερειών έχουν αρχίζει να ξεχωρίζουν όσοι έχουν προβάδισμα.

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να λαμβάνουν χώρα στις 26 Μαϊου, η μάχη των περιφερειών ανά την Ελλάδα έχει ξεκινήσει για τα καλά, καθώς όλοι οι υποψήφιοι έχουν «μπει στο χορό». Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει ήδη ξεχωρίσει ένα ισχυρό δίπολο, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις περιφερειών, όπου τα πράγματα είναι συγκεχυμένα ή υπάρχει μια υποψηφιότητα «σφήνα» που διεμβολίζει το θεωρητικό ντουέτο των φαβορί. Άλλωστε, η ύπαρξη του Κλεισθένη και το ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται όλοι από την πρώτη Κυριακή οδηγεί σε αρκετές υποψηφιότητες, ακόμα και στις πιο «δύσκολες» λόγω μεγέθους σε σχέση με τους δήμους περιφέρειες.

Ως προς τους στόχους των κομμάτων, η ΝΔ που κερδίσει 7 περιφέρειες το 2014 και τώρα επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι όλος ο χάρτης πρέπει να βαφτεί γαλάζιος, ιδίως εφόσον οι αυτοδιοικητικές προηγηθούν των εθνικών εκλογών. Βέβαια, αυτό έχει αντικειμενικές δυσκολίες σε πολλές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της οδού Πειραιώς για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους, είναι να κερδίσει τη μάχη της περιφέρειας Αττικής, κάτι που δεν κατάφερε ούτε το 2010 ούτε το 2014 και να κάνει μια μακράν καλύτερη καταγραφή, προκειμένου να φανεί ότι η πολιτική αλλαγή επίκειται. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει ιδιαίτερα αυτοδιοικητικά ερείσματα, προσπαθεί να κρατήσει τις «θέσεις» του, ενώ σε αρκετές περιφέρειες στηρίζει πρόσωπα που δεν προέρχονται από το κόμμα, παρά έχουν μια «Κεντροαριστερή» χροιά, προκειμένου να μπορεί να είναι με την πλευρά των νικητών την επομένη των εκλογών. 

Πιο αναλυτικά, τα δεδομένα μέχρι στιγμής στις 13 περιφέρειες της χώρας διαμορφώνονται ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής: Πατούλης εναντόν Δούρου και ο Σγουρός καραδοκεί

Στην περιφέρεια Αττικής, με τα μέχρι στιγμής, δεδομένα, έχουμε έναν αγώνα για δύο: τον Γιώργο Πατούλη και τη Ρένα Δούρου. Ο κ. Πατούλης εμφανίζεται καθαρά μπροστά, ενώ η κ. Δούρου εμφανίζεται ιδιαίτερα φθαρμένη, στο σύνολο των διαθέσιμων μετρήσεων. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Πατούλης κινείται άνετα πάνω από το 30%, ενώ η κ. Δούρου μόλις υπερβαίνει το 20%. Έπεται ο Γιάννης Σγουρός σε επίπεδα πέριξ του 15%, αλλά δεν καταφέρνει να αναπτύξει ιδιαίτερη διείσδυση σε «γαλάζια» κοινά. Βέβαια, ο κ. Σγουρός δεν απέχει πολύ από τα ποσοστά της κ. Δούρου, συνεπώς, αν κάπου διαφαίνεται ντέρμπι, ίσως είναι για τον δεύτερο που θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Κεντρική Μακεδονία: Ακλόνητο φαβορί ο Τζιτζικώστας

Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, έχοντας απέναντί του τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη που φέρει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Χρήστο Παπαστεργίου από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος έχει μικρά ερείσματα. Ο κ. Γιαννούλης έχει εσχάτως μπει στη μάχη, οπότε δεν υπάρχει ακόμα «καθαρή» καταγραφή, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να «χτυπήσει» τον κ. Τζιτζικώστα, με δεδομένο και το Μακεδονικό που φθείρει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία. Ο, δε, κ. Παπαστεργίου θεωρείται δύσκολο να κάνει την έκπληξη.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ξεκαθάρισμα» Τατούλη-Νίκα

Στην Πελοπόννησο, το δίπολο είναι σαφές: ο Πέτρος Τατούλης διατηρεί ακόμα ερείσματα σε πολλά σημεία της περιφέρειας, αλλά η ΝΔ δίνει όσο πιο συντεταγμένα γίνεται τη μάχη με τον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος είναι κοντά του. Μάλιστα, προ μηνός υπήρξαν και διαγραφές κομματικών στελεχών που εξακολουθούν να στηρίζουν τον κ. Τατούλη. Ο υποψήφιος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο «πασοκογενής» Γιώργος Δέδες, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνει το άλμα και να περάσει στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα έχει τα χαρακτηριστικά του «ξεκαθαρίσματος» μεταξύ των κ. Τατούλη και Νίκα.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Φαβορί ο Κατσιφάρας, ψάχνει την έκπληξη ο Φαρμάκης

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας που στηρίζεται από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεν, αλλά εμφανίζει κάποια σημάδια κόπωσης. Θεωρείται, δε, απίθανο να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο παρά το δημοσκοπικό του προβάδισμα, καθώς «χάνει» και προς τη μεριά του Κώστα Σπηλιόπουλου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εμφανίζεται να κάνει καλή καταγραφή. Πάνω στην παρακαταθήκη του Ανδρέα Κατσανιώτη από το 2014, δε, χτίζει ο υποψήφιος της ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος πηγαίνει αρκετά καλά, καίτοι ακόμα εμφανίζεται δεύτερος στις προτιμήσεις.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ο απρόβλεπτος Γκλέτσος και ο νέος Σπανός

Μια από τις εκπλήξεις φαίνεται πως μπορεί να λάβει χώρα στη Στερεά Ελλάδα. Εκεί υπάρχει η εν πολλοίς ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος με τον δυναμισμό του έχει πολλές συμπάθειες στην περιοχή. Φαινεται ότι αυτός θα δώσει τη μάχη με τον Φάνη Σπανό, τον υποψήφιο περιφερειάρχη που στηρίζει η ΝΔ και προέρχεται από το περιβάλλον του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος επίσης μετριέται ψηλά. Έπονται, εν συνεχεία, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην βουλευτής, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, από το ΚΙΝΑΛ.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Η επανάληψη του 2014

Φαβορί εδώ θεωρείται ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, αν και έχει λελογισμένη φθορά μετά από δύο θητείες στην περιφέρεια. Απέναντί του, όπως και το 2014, ο γιατρός Νίκος Τσιλιμίγκας με στήριξη από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την έκπληξη που ξεκίνησε προ πενταετίας, αν και δεν είναι καθόλου εύκολο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Νέα κατάσταση, με ισχυρό φαβορί

Στην Ήπειρο, πρώτο φαβορί είναι εκ νέου ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς πυρήνες, με το ερώτημα να είναι, αν θα χρειαστεί και δεύτερο γύρο ή όχι, όπως το 2014. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, φαβορί για να περάσει είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, σύμβουλος επικοινωνίας, Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος με τον καιρό βελτιώνει τα «περάσματά» του ενώ πολύ πιο χαμηλά καταγράφεται ο κεντροαριστερός Γιώργος Ζάψας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Άκρως πιθανή η ανατροπή

Ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος αυτή τη φορά στηρίζεται επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει σημάδια φθοράς, με δεδομένη και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, παρά το ατύχημα που είχε με το πόδι του προ μηνών, εμφανίζεται έτοιμος να επανακτήσει τα ηνία της περιφέρειας που έχασε η ΝΔ το 2014, όταν ο κ. Καρυπίδης κέρδισε τον τότε περιφερειάρχη Γιώργο Δακή. Η προερχόμενη από το ΚΙΝΑΛ Γεωργία Ζεμπιλιάδου κινείται πιο χαμηλά.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας: Όλοι εναντίον όλων

Αδιαμφισβήτητα, ως προς τις προβλέψεις, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι η δυσκολότερη περιφέρεια: τρεις υποψήφιοι προέρχονται από τη ΝΔ: ο «επίσημος» νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος έχει φθορά, ο Δημήτρης Πέτροβιτς από τον Έβρο, με καλά περάσματα, και ο επίσης Εβρίτης Χριστόδουλος Τοψίδης, με καλές σχέσεις με τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό. Πριν η Πειραιώς ανακοινώσει τη στήριξή της στον Χρήστο Μέτιο, προηγήθηκε οργιώδες παρασκήνιο και σκέψις επί σκέψεων. Με τα παρόντα δεδομένα, δεν είναι απίθανο ο δεύτερος γύρος να είναι «κεντροδεξιά» υπόθεση, αν και υπάρχουν ακόμα ο πρώην αντιπεριφερειάρχης ως το 2014, ο πασοκογενής Κώστας Κατσιμίγας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής, που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και «κόβει» από τον κ. Κατσιμίγα.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνει την ανατροπή η Κράτσα

Στην περιφέρεια αυτή, ο συμπαθής παρά τη φθορά του νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατέρχεται με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για μια δεύτερη θητεία και έχει καλές πιθανότητες, καθώς διατηρεί ερείσματα στα νησιά. Απέναντί του έχει την πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Ρόδη Κράτσα, η οποία συστηματοποιεί τη δημόσια παρουσία της και ανεβάζει τη διείσδυσή της στην περιοχή. Βεβαίως, η κ. Κράτσα έχει «αντάρτη», τον πρώην περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, ο οποίος προσπάθησε να πάρει το χρίσμα της ΝΔ και έκτοτε έχει «ανέβει στα κεραμίδια».

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ένας «αντάρτης» για την Καλογήρου

Ρευστά είναι τα πράγματα και στο Βόρειο Αιγαίο. Η νυν περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου κατέρχεται μεν με τη στήριξη της ΝΔ, αλλά έχει φθορά λόγω προσφυγικού και επίσης να ανταγωνιστεί τον «γαλάζιο» αντάρτη Κώστα Μουντζούρη, πρύτανη του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι στον δεύτερο γύρο. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης πιέζεται πολύ λόγω προσφυγικού, την περιφέρεια διεκδικεί μετά από έντονες διεργασίες ο Γιάννης Σπιλάνης, ενώ το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Παναγιώτη Χριστόφα, φιλοδοξώντας να κάνει την έκπληξη.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Προς διατήρηση του statusquo

Ο νυν περιφερειάρχης, προερχόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Χατζημάρκος, έχει ισχυρό προβάδισμα και υπερκομματικά «περάσματα», αλλά ο προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ και έχων και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλυνός δεν πηγαίνει άσχημα και έχει κλειδώσει την παρουσία του στον δεύτερο γύρο που φαίνεται ότι θα υπάρξει, αν και απέχει ακόμα σημαντικά από τον περιφερειάρχη.

Περιφέρεια Κρήτης: Όχι και τόσο εύκολα τα πράγματα

Θεωρητικά, τέλος, στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει φαβορί: ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί την τρίτη του θητεία. Ο στηριζόμενος από τη ΝΔ, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης πάει να κάνει την έκπληξη, έχει ισχυρή στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό και έχει θέσει ως πρώτο στόχο, να μην υπάρξει δεύτερος γύρος και, παράλληλα, συσπειρώσει γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις γίνεται, με δεδομένη και τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεγαλόνησο.

Αναδημοσίευση από /www.reader.gr