Αντιδράσεις προκαλούν αναθέσεις στη σύζυγο και τον γιο του προέδρου το ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων Χρήστου Μωραίτη, και οι δύο μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, από τον ΕΛ.Γ.Ο-ΔΗΜΗΤΡΑ. Το θέμα που ανέδειξε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Corfu Chanel, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την βουλευτή Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη να δηλώνει μιλώντας στο Corfutvnews. «Έχω ενημερωθεί για αυτό το θέμα. Όλα ήταν άρτια νομικά. Δεν υπήρχε κάποιο ψεγάδι κάτι παράτυπο ή παράνομο. Άλλα από την άλλη όταν καθημερινά μιλάμε περί ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς και ότι ”είναι νόμιμο” λέγαμε δεν ”είναι ηθικό” διαχωρίζοντας την θέση μας από τις τότε δηλώσεις τις γνωστές σε τέτοια θέματα, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί. Πρέπει να προτάξουμε την ηθική διάσταση πέρα της νομιμότητος που δεν τίθεται αμφιβολιών και νομίζω όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα και αυτή είναι προσωπική μου θέση ακόμα και αν είναι οι καλύτεροι ας πάμε στους επόμενους ας είμαστε λίγο προσεχτικοί».

Μάλιστα, το θέμα έφερε χθες στη Βουλή με ερώτηση του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης υπό τον τίτλο: «Περίεργες» αναθέσεις έργου στην Κέρκυρα από τον ΕΛ.Γ.Ο-ΔΗΜΗΤΡΑ σε μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας που είναι παράλληλα η σύζυγος και ο γιος πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτική η ερώτηση:

«O ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε στη δημοσίευση δυο προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μίσθωση έργου για την Κέρκυρα, στα πλαίσια των αναγκών για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο:

«Strengthening innovation and competitiveness of dairy enterprises through Mobile Laboratories of quality control–MobiLab» (Ενδυνάμωση της Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας Γαλακτοκομικών Επιχειρήσεων, μέσω Κινητών Εργαστηρίων Ποιότητας Ελέγχου).

Η πρώτη θέση που δημοσιεύτηκε με αρ. πρωτ. 1310-21/6/2018, αφορούσε ένα άτομο με Πτυχίο Φιλοσοφικής ΠΕ όπου τα καθήκοντα του -μεταξύ των άλλων- θα είναι η στήριξη και εκπαίδευση των γυναικών και των νέων για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα παραγωγής και εμπορίας τυροκομικών προϊόντων. Αρμοδιότητες που θα ταίριαζαν εμφανώς σε πτυχιούχο γεωπονικού πανεπιστημίου ή συναφούς αντικειμένου Σχολής.

Η δεύτερη θέση, που δημοσιεύτηκε με αρ. πρωτ 1302-20/06/2018, αφορούσε ένα άτομο με απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΕ όπου τα καθήκοντα του -μεταξύ άλλων- θα είναι η υποστήριξη του έργου σε ότι αφορά την καταγραφή των συνθηκών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με τη συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η τήρηση του αρχείου καθώς επίσης και η απεικόνιση τους σε μορφή ηλεκτρονικών εντύπων (WP3). Επίσης, θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία και επικαιροποίηση της ιστοσελίδας, την έκδοση υλικού δημοσιοποίησης του έργου, την επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη λειτουργία του Κινητού Εργαστηρίου, κ.α. Αρμοδιότητες που σαφώς θα ταίριαζαν σε κάποιον πτυχιούχο ΑΕΙ, Τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας, Πληροφορικής, Κοινωνιολογίας κ.ά.

Αμφότερες οι προσκλήσεις όριζαν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα ειδικότερα προσόντα, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ήταν μόλις μια εβδομάδα από την δημοσίευσή τους. Οι δε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος τοιχοκολλήθηκαν: στα γραφεία του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Θέρμης & Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Δόθηκαν και 5 εργάσιμες μέρες για τυχόν ενστάσεις

Κατά πρωτοφανή και «περίεργο» τρόπο, στις προσκλήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο δυο άτομα, ένα ανά πρόσκληση. Στην πρώτη περίπτωση (1310/21-06-2018) το έργο ανατέθηκε στη κ. Λαμπρινή Τσιρίδου έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ με ΦΠΑ και στη δεύτερη περίπτωση (1302/20-06-2018) το έργο ανατέθηκε στον κύριο Μάρκο Μωραίτη – Τσιρίδη έναντι του ποσού των 26.460 ευρώ με ΦΠΑ.

Κατά «διαβολική» σύμπτωση τα συγκεκριμένα άτομα είναι η σύζυγος και ο γιός του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων κ. Χρήστου Μωραίτη, ενώ και οι δύο αποτελούν μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.

Η ανωτέρω, πέραν πάσης αμφιβολίας «φωτογραφική» πρόσκληση και ανάθεση στα συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, έργου συνολικού ύψους άνω των 36.000 ευρώ, συνιστά πρωτοφανή μεθόδευση που μπορεί στο τυπικό μέρος να μην είναι παράνομη, αλλά δεν συνάδει με τους κανόνες της χρηστής Διοίκησης και εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Είναι σε γνώση σας η συγκεκριμένη διαδικασία προσλήψεων από τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ που αφορά στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος υπ’ αριθμ. 1310-21/06/2018 και 1302-20/6/2018;

Είναι νόμιμο, ηθικό και λογικό μια προκήρυξη που αφορά την στήριξη και εκπαίδευση των γυναικών και των νέων για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για παραγωγή και εμπορία τυροκομικών προϊόντων, να προκρίνει την επιλογή πτυχιούχου Φιλοσοφικής κι όχι ενός κατόχου εξειδικευμένης ειδικότητος (Τεχνολόγου Τροφίμων, Γεωπόνου, κλπ.), ενώ η αντίστοιχη θέση για συμπλήρωση ερωτηματολογίων, λειτουργία ιστοσελίδας κλπ, να αφορά απόφοιτο Λυκείου και όχι κάποιον πτυχιούχο ΑΕΙ Τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας, Πληροφορικής, Κοινωνιολογίας κ.ά;

Πως ερμηνεύει το Υπουργείο σας τη «διαβολική» σύμπτωση, οι μοναδικοί δύο υποψήφιοι να είναι η σύζυγος και ο γιός του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και παράλληλα εκλεγμένα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας οι οποίοι και τελικά προσλαμβάνονται και τι προτίθεστε να πράξετε προς αποκατάσταση των «κακώς κειμένων» της συγκεκριμένης υπόθεσης;».

ΚΚΕ: Να διαλευκανθεί η υπόθεση

Ιδιαίτερα επικριτική είναι σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ όσον αφορά τη σύναψη συμβάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg V-A Greece Italy που διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πόσο κούφια λόγια είναι η δήθεν πάλη του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο παλιό, ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που διαχειρίζεται τον καπιταλισμό, το σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που βασίζεται στο πιο μεγάλο σκάνδαλο, τη «νόμιμη» ληστεία που γίνεται με την εκμετάλλευση της εργασίας. Αυτή είναι η αιτία της φτώχειας, της ανεργίας και όλων των δεινών που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Σε ένα τέτοιο σύστημα που βασίζεται στο κυνήγι του κέρδους νομοτελειακά εμφανίζονται και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι σε διάφορα επίπεδα, κυβέρνηση, διοίκηση, οικονομία κ.ο.κ. Ορισμένα από αυτά τα περιστατικά έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα και αξιοποιούνται από το αστικό πολιτικό σύστημα για τις εκάστοτε στοχεύσεις του αποκρύπτοντας τις πραγματικές αιτίες.

Η επίκληση του «ηθικού» και των «αξιών της αριστεράς» που γίνεται από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια τους να νίψουν τας χείρας τους είναι επίσης κενό γράμμα. Κι αυτό γιατί η ηθική του καθενός έχει άμεση σχέση και με το περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζει. Άλλωστε, οι δυνάμεις που διαχειρίζονται τον καπιταλισμό, που δίνουν γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, πού πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και τσακίζουν καθημερινά τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έχουν απωλέσει προ πολλού και οριστικά τις αξίες που επικαλούνται.

Από αυτήν την άποψη, κούφια λόγια είναι και οι καταγγελίες από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης οι οποίες κατά τα άλλα συντάσσονται με το ΣΥΡΙΖΑ στο τσάκισμα των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, στην υπεράσπιση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Η υπόθεση αυτή πρέπει να διαλευκανθεί και οι εργαζόμενοι να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το εν λόγω περιστατικό θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί για τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση ώστε να βγει λάδι η πολιτική που τσακίζει τη ζωή του λαού και της νεολαίας και από την άλλη γεννά τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Καλούμε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ».

Κόντρα ΝΟΔΕ ΝΔ -Γαλιατσάτου

Για το θέμα υπήρξε πινγκ- πονγκ ανακοινώσεων μεταξύ της ΝΟΔΕ της ΝΔ και της παράταξης του περιφερειάρχη Θ.Γαλιατσάτου:

Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ της ΝΔ

Ακόμα και να θέλει να μείνει κανείς σιωπηλός, είναι πολύ δύσκολο, όταν βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και στην Κέρκυρα!) να έχει μάθει πολύ καλά το παιχνίδι της εξουσίας και ταυτόχρονα να μας κουνάει το δάχτυλο, ότι τάχα εμείς είμαστε το παλιό και το φθαρμένο, ενώ αυτοί είναι άμεμπτοι, και ότι τάχα εμείς φταίμε για την κατάντια της Χώρας μας, ενώ αυτοί δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για την πρόσληψη με σύμβαση έργου, από τον δημόσιο οργανισμό «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» δυο συγγενών πρώτου βαθμού του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστου Μωραίτη. Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ ρωτά τι ρόλο έπαιξε σε αυτό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Εάν είναι τελικά εταίρος στο Πρόγραμμα αυτό («Interreg») η Περιφέρεια; Και πως ένας οργανισμός που ασχολείται με αγροτικά ζητήματα, προσέλαβε δυο άτομα με εντελώς διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό (Αγγλική φιλολογία και Μουσική); Είναι πλέον φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται επιχειρημάτων. Δεν υπάρχει πια το ηθικό πλεονέκτημα που τους έκανε Κυβέρνηση, που τους έδωσε Δήμο και Περιφέρεια. Το πλεονέκτημα αυτό κατεδαφίζεται μέρα με τη μέρα. Και πλέον οι πολίτες, ως παθόντες, έχουν την ικανότητα να καταλάβουν τι συμβαίνει, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ.

Απάντηση της παράταξης του Θεόδωρου Γαλιατσάτου ΑΝΑΣΑ

«Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας είναι αλήθεια ότι σπάει τη σιωπή της μόνο για να απαντήσει στην Περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ, τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του. Μεγάλη μας τιμή βεβαίως ότι το παράρτημα Κέρκυρας της νεο-φιλελεύθερης παράταξης της οικογένειας Μητσοτάκη βλέπει στο πρόσωπό μας τον ταξικό εχθρό και καταβάλλει κάθε προσπάθεια σπίλωσής μας.

Στο τελευταίο δε πόνημα της νεο-ΝΔ Κέρκυρας περισσεύει η υποκρισία και ξεχειλίζει το θράσος. Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας, που κατά την προσφιλή της τακτική πράττει ως ενεργούμενο του γνωστού τηλεοπτικού χαλκείου με το οποίο την συνδέει άλλωστε ιδεολογική συγγένεια, εξέδωσε ένα κείμενο μισών αληθειών και υπερβολών υπονοούμενων.

Κι ενώ για το θέμα της εργασίας ορισμένου χρόνου συγγενικών προσώπων του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, το βρήκε “πολύ δύσκολο να μείνει κανείς σιωπηλός..”, υπονοώντας ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης, δεν συνέβη το ίδιο για το ζήτημα της εμπλοκής με τη δικαιοσύνη του πρώην βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Ν. Γεωργιάδη, εμπλοκή τέτοια που τον οδήγησε σε παραίτηση από θέσεις ευθύνης.

Κατηγορίες μάλιστα για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και εξόχως αρνητικού ηθικού φορτίου, για τις οποίες άπαντες θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί δημόσια, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους.

Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας δεν βρήκε μισή λέξη να πει ακόμη κι όταν ο πρώην βουλευτής επανεμφανίστηκε, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του στελέχους της ΝΔ και πρ. Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου αλλά και πληθώρας δημοσιευμάτων στον Τύπο, να έχει ενεργό ρόλο στα εσωκομματικά και την επιλογή εκλεκτής για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, χωρίς να γνωρίζει ουδείς αν λύθηκαν τελεσίδικα οι εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη.

Βρήκε όμως πολλές λέξεις να πει για την επιλογή στην εργασία που έκαναν συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κι όπως θα λέγανε και στη ΝΟΔΕ Κέρκυρας: “Ακόμη και να θέλει να μείνει κανείς σιωπηλός” δεν μπορεί παρά να επισημάνει την υποκρισία και την έννοια που δίνουν στην “ηθική τάξη” οι κύριοι της τοπικής ΝΔ.

Ας αφήσουν λοιπόν οι κύριοι και οι κυρίες της ΝΟΔΕ Κέρκυρας την ηθικολογία σε εμάς κι ας λύσουν τα βασικά προβλήματα ηθικής – πραγματικής ηθικής – του οίκου τους. Γιατί να είναι σίγουροι ότι δεν χρειάζεται να συστηνόμαστε από την αρχή σε τούτο τον τόπο. Τα νησιά μας είναι μικρές κοινωνίες, γνωριζόμαστε όλοι καλά μεταξύ μας και οι πολίτες και μνήμη έχουν και άποψη».

ΝΟΔΕ Ν.Δ: Η ΑΝΑΣΑ δεν απαντά στο δια ταύτα

«Η σημερινή ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑ και του επικεφαλής της κ. Γαλιατσάτου, καμία απάντηση δεν δίνει στο ‘δια ταύτα’ της υπόθεσης με τις αναθέσεις μίσθωσης έργου του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συγγενείς α΄ βαθμού του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που θίξαμε με το προχθεσινό δελτίο τύπου μας, ούτε και στα ερωτήματα που με αυτό θέσαμε».

Σε απάντηση, μάλιστα, της ανακοίνωσης αυτής της ΑΝΑΣΑ, παραπέμπει η ΝΟΔΕ στην ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΔήμος Κεφαλονιάς: Προχωράει στην πρόσληψη πολιτικού μηχανικού (διαβάστε την προκήρυξη)
Επόμενο άρθροΑδίστακτο και δηλητηριώδες το σύστημα που προσπαθεί διακαώς να πλήξει την Περιφερειακή αρχή