Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρου Ιωάννου και του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταυρου Τραυλού και η συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου και την ΕΔΑΚΙ, διαχειριστές μέχρι σήμερα του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την επιχωμάτωση ωστε να σταματήσει η διασπορά οργανικών ρύπων από τον αέρα.
Η Περιφέρεια επεσήμανε την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, διότι οι μελέτες δείχνουν πως οι επικίνδυνες ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών παράγονται κατα την καύση απορριμμάτων (επικινδυνοτερες είναι οι διοξίνες) περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής και ελάχιστα μέσω της αναπνοής και κατάποσης της σκόνης και δεν διαπερνούν το δέρμα.
Κατόπιν συνεννόησης του Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Ιωάννου με τον “Δημόκριτο” και συγκεκριμένα τον προϊστάμενο του Εργαστηρίου Φασμομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξίνων ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” Λεόντιο Λεοντιάδη, καλούνται οι Δήμοι και οι πολίτες να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
-
Να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και να επιχωματωθεί ώστε να σταματήσει η διασπορά των οργανικών ρύπων από τον αέρα.
-
Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς οι κάτοικοι των γειτονικών στο ΧΥΤΥ περιοχών καθώς και όλων των περιοχών στι οποίες το νέφος απο την καύση έγινε αισθητό να πλύνουν σχολαστικά τους εξωτερικούς χώρους των οικιών τους οπως αυλές, βεράντες, κλπ.
-
Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης οπως οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά δεν απορροφούν τους οργανικούς ρύπους αλλά αυτοί επικάθονται στην επιφάνεια τους. Απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων από την περιοχή του ΧΥΤΥ.
-
Να περιορισθούν στα μαντριά τους και να τρέφονται με ζωοτροφές ή όπου δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν πέραν των 5 χλμ τα αιγοπρόβατα και άλλα παραγωγικά ζώα που σταβλίζονται σε περίμετρο 5 χλμ από το ΧΥΤΥ.
-
Να απαγορευτεί η ελεύθερη βοσκή των οικόσιτων πουλερικών και άλλων ζώων.
-
Να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.
Στη συνέχεια μετα την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Εργαστήριο Διοξινών ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” θα συνεργαστούν για την εκπόνηση μελέτης επιβάρυνσης με διοξίνες και βαρέα μέταλλα κυρίως κτηνοτροφικών προϊόντων και των επιφανειακών υδάτων.
Ανάλογα με την έκταση της επιβάρυνσης θα συνταχθεί από το Εργαστήριο Διοξινών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σχέδιο αντιμετώπισης και παρακολούθησης.