Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Οι τελευταίες προβλέψεις-Ποιοί πάνε στο β΄γύρο

Μετά τους μεγάλους δήμους, η δημοσιογραφική ομάδα της aftodioikisi.gr, με βάση  μυστικές δημοσκοπήσεις αλλά και το κλίμα στα social media και την κοινωνία, καταγράφει τα δίδυμα του δεύτερου γύρου αλλά και τα φαβορί για τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναλυτικά:

 

Περιφέρεια Αττικής

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο πρώτος του β΄γύρου θα είναι ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης.Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ποιος θα είναι ο δεύτερος, καθώς δίνεται πολύ σκληρή μάχη ανάμεσα στην νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, η οποία, ιδιαίτερα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της για την τραγωδία στο Μάτι, εμφανίζεται αποδυναμωμένη και τον πρώην περιφερειάρχη και υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Σγουρό. Από το δίδυμο της δεύτερης Κυριακής θα εξαρτηθεί και ο τελικός νικητής. Αν είναι Πατούλης – Δούρου, αναμένεται εύκολη επικράτηση του υποψήφιου της ΝΔ. Αν είναι Πατούλης – Σγουρός, η «μάχη» αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αμφίρροπη.

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο, στηριζόμενος από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι ο ένας εκ των δύο του β΄γύρου. Όσο για το δεύτερο, αυτή τη στιγμή προβάδισμα έχει ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Παπαστεργίου, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, να βρίσκεται αρκετά χαμηλά, λόγω αφενός της καθυστέρησης στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και το γεγονός ότι, στην ουσία, δεν έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία και αφετέρου, του ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περιοχή για το κυβερνών κόμμα εξαιτίας του Μακεδονικού. Είτε με τον Παπαστεργίου είτε με τον Γιαννούλη αντίπαλο, οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο νυν περιφερειάρχης θα κερδίσει και μία δεύτερη θητεία.

 

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

«Μάχη» ανάμεσα στον «γαλάζιο» αντάρτη πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηρίου ΑΜ-Θ και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Χαμηλότερα βρίσκεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να καταφέρει να βρεθεί εκείνος στον β΄γύρο και να διεκδικήσει την Περιφέρεια. Όποιο κι αν είναι το δίδυμο της 2ας Ιουνίου, η μάχη θα είναι αμφίρροπη, με ελαφρύ προβάδισμα του Χ.Τοψίδη.

 

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Σε σκληρή «μάχη» για δύο εξελίσσεται η διεκδίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Από την μια πλευρά ο νυν περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, που το 2014 είχε αποκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω αντισημιτικών δηλώσεών του αλλά τώρα είναι ο επίσημος υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και από την άλλη ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ  Γιώργος Κασαπίδης, που, παρότι δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμός, επιστρατεύθηκε για να επιστρέψει η περιφέρεια σε «γαλάζια» χέρια. Πρόβλεψη για τελικό νικητή δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, καθώς η «μάχη» αναμένεται την δεύτερη Κυριακή ψήφο με ψήφο.

Περιφέρεια Ηπείρου 

Αν και αποδυναμωμένος, ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, αναμένεται να είναι ο ένας εκ των δύο του β΄γύρου στην Περιφέρεια Ηπείρου. Για τη δεύτερη θέση δίνουν σκληρό αγώνα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ζάψας και ο, προερχόμενος από την κεντροδεξιά, επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος στηρίζεται φανερά ή μυστικά από στελέχη της ΝΔ στην περιοχή. Όποιο κι αν είναι το δίδυμο του β΄γύρου, η μάχη αναμένεται να είναι αμφίρροπη, καθώς διαφαίνονται σοβαρές πιθανότητες συσπείρωσης απέναντι στον νυν περιφερειάρχη.

 

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Επανάληψη της «μάχης» του 2014, αλλά με πιο δυνατό τον ένα υποψήφιο, θα είναι η επικείμενη αναμέτρηση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από την μια πλευρά ο «γαλάζιος» νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός που διεκδικεί, αποδυναμωμένος, μία τρίτη θητεία και από την άλλη ο γιατρός Νίκος Τσιλιμίγκας που αυτή τη φορά εκτός από το ΚΙΝΑΛ, στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2014 είχε χάσει στον β΄γύρο με 9% (54,5 έναντι 45,5%), αλλά αυτή τη φορά η «μάχη» αναμένεται ψήφο με ψήφο και το όνομα του τελικού νικητή, αμφίβολο.

 

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Επανάληψη της αναμέτρησης του 2014 αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές δείχνουν τα στοιχεία και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τότε ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ), ο Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Θανάσης Γιαννόπουλος («γαλάζιος» αντάρτης), με τους δύο πρώτους να μπαίνουν στο β΄γύρο και τον Μπακογιάννη να είναι ο τελικός νικητής, τώρα είναι ο (αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας του Μπακογιάννη) Φάνης Σπανός που έχει την στήριξη της ΝΔ, ο (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΡΟΠΟ) Δημήτρης Αναγνωστάκης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο (αντάρτης γενικώς), δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, την μία θέση στον β΄γύρο την έχει κατοχυρώσει ο υποψήφιος της ΝΔ, ενώ για τη δεύτερη, αν και έχει ελαφρύ προβάδισμα ο Δ. Αναγνωστάκης, δίνει σκληρή μάχη με τον Α.Γκλέτσο. Πρόβλεψη για τελικό νικητή, όποιο κι αν είναι το δίδυμο της δεύτερης Κυριακής, είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη, αυτή τη στιγμή.

 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Nτέρμπι μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, που αυτή τη φορά (σ.σ. η τρίτη κατά σειρά) επιχειρεί να επανεκλεγεί με την στήριξη, εκτός του ΚΙΝΑΛ,  και του ΣΥΡΙΖΑ, και του «γαλάζιου» Νεκτάριου Φαρμάκη. Σύμφωνα με όλες τις, μέχρι τώρα, ενδείξεις ο κ. Κατσιφάρας θα τερματίσει πρώτος στον α΄γύρο, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να κερδίσει τον υποψήφιο της ΝΔ στον β΄, καθώς ο «βενιζελικός» πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα Κώστας Σπηλιόπουλος που φαίνεται ότι θα είναι τρίτος, δείχνει να προτιμά τον κ. Φαρμάκη από τον νυν περιφερειάρχη.

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η «μάχη των μαχών» σε γαλάζιο φόντο δίνεται μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη που «κόπηκε» από τον Κυρ.Μητσοτάκη και κατεβαίνει ως «αντάρτης» και του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ, δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Σημαντική παράμετρος ποια θα είναι η διαφορά των δύο και ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στον α΄γύρο (σ.σ. αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ελαφρύ προβάδισμα για τον νυν περιφερειάρχη αλλά οι πιέσεις σε «γαλάζια» στελέχη που τον στηρίζουν είναι ασφυκτικές), καθώς ο κ. Τατούλης ευελπιστεί να πάρει στο β΄γύρο, τις ψήφους του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δέδε, παλαιού του αντιπεριφερειάρχη, με τον οποίο, ωστόσο, δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων.

 

Περιφέρεια Κρήτης

Σαφές προβάδισμα έχει ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος, αφού πρώτα φλέρταρε και με τη ΝΔ, τελικώς στηρίζεται από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος του β΄γύρου  αναμένεται να είναι ο υποψήφιος της ΝΔ, ο 35χρονος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη που τα «έσπασε» δημοσίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Πρόκειται για έναν  αντίπαλο χαμηλής πολιτικής εμβέλειας, που φαίνεται να βολεύει τον νυν περιφερειάρχη. Ωστόσο, καθώς «η κάλπη είναι γκαστρωμένη», τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από την πλευρά του, προκειμένου να μην πέσει θύμα έκπληξης.

 

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σκληρή «μάχη» ανάμεσα στον, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον, κοινό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, οδοντίατρο με μακρά αυτοδιοικητική θητεία στο δήμο Ρόδου, Μανώλη Γλυνό, αναμένεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι οι δυο τους είναι πολύ κοντά, με τον Γ.Χατζημάρκο να έχει περισσότερες πιθανότητες να τερματίσει πρώτος στον α΄γύρο. Ωστόσο, τόσο την πρώτη Κυριακή, όσο, κυρίως, την δεύτερη, το «παιχνίδι» είναι εντελώς ανοιχτό.

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Θολό είναι το τοπίο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την είσοδό τους στον β’ γύρο. Πρόκειται για την νυν περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου που μετά από πολλές περιπέτειες (σ.σ. προσπάθεια για κοινό υποψήφιο ΝΔ, ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του Σταμάτη Μαλέλη), στηρίχθηκε τελικώς από τη ΝΔ, τον «αντάρτη» της ΝΔ, που στηρίζεται από τον τοπικό βουλευτή του κόμματος και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστα Μουτζούρη, τον, προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννη Σπιλάνη και τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Χριστόφα. Αυτή τη στιγμή μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ο ένας του β΄γύρου έχει η νυν περιφερειάρχης, η οποία, ωστόσο, καθώς εμφανίζεται αποδυναμωμένη, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επανεκλεγεί, οποιονδήποτε κι αν έχει απέναντί της.

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Τρεις υποψήφιοι παλεύουν για τις δύο θέσεις του β΄γύρου. Πρόκειται για τον (στηρίζομενο από τον ΣΥΡΙΖΑ) νυν περιφερειάρχη  Θόδωρο Γαλιατσάτο, την υποψήφια της ΝΔ Ρόδη Κράτσα και τον πρώην περιφερειάρχη, πρώην βουλευτή της ΝΔ και «γαλάζιο» αντάρτη, Σπύρο Σπύρου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα ο νυν περιφερειάρχης φαίνεται ότι θα είναι ο ένας εκ των δύο που θα περάσει στον β΄ γύρο, ενώ για την δεύτερη θέση παλεύουν Κράτσα και Σπύρου, με την πρώτη να συγκεντρώνει ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες. Όσο για τον τελικό νικητή, ο «γαλάζιος» εμφύλιος, που μετά και την καταδίκη του πρώην βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Νίκου Γεωργιάδη για ασέλγεια σε ανήλικους και τις καταγγελίες Σπύρου για παρεμβάσεις του στην επιλογή Κράτσα, εντάθηκε, φαίνεται να ευνοεί τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η μάχη μεταξύ των τριών και στη συνέχεια των δύο, θα είναι σκληρή έως το τέλος.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr