Τα στελέχη του συνδυασμού της Ρόδης Κράτσα σε δηλώσεις τους και αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πανηγυρίζουν ήδη σαν να έχουν ήδη κερδίσει τις εκλογές και του δευτέρου γύρου. Ωστόσο, με το γεγονός ότι η κα Κράτσα δεν έφτασε ούτε το 30% στον πρώτο γύρο και τη διαφορά (σε όλα τα νησιά) να φτάνει το 7,43%, οι πανηγυρισμοί περί σίγουρης εκλογικής νίκης δείχνουν μάλλον αλαζονικοί… Πόσο μάλλον όταν ο αντίπαλός της Θεόδωρος Γαλιατσάτος, δεν μείωσε αλλά αύξησε το ποσοστό του πρώτου γύρου σε σχέση με το ’14!

 

Τα ίδια στελέχη, από χθες, προβάλλουν τη συμμαχία με το Σπύρο Σπύρου ως τον καθοριστικό παράγοντα που θα τους δώσει ώθηση για τη νίκη, ωστόσο παραβλέπουν το ότι η δύναμη του κ. Σπύρου περιορίστηκε σε αυτές τις εκλογές μόνο στην Κέρκυρα ενώ κατακρημνίστηκε στα υπόλοιπα νησιά, καθώς και το ότι η δύναμή του στο νησί των Φαιάκων σε μεγάλο βαθμό βοηθήθηκε από τη συμμαχία με το συνδυασμό Τρεπεκλή για το Δήμο Κέρκυρας, ψήφους που δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να «κουβαλήσει» στο στρατόπεδο Κράτσα.

 

Ρευστό το σκηνικό

 

Σε κάθε περίπτωση, επιχειρώντας μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, μπορεί να δει κανείς να διαμορφώνεται ένα πολύ ενδιαφέρον, ρευστό και ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα σκηνικό εν όψει του δευτέρου γύρου την επόμενη Κυριακή.
Ο Θ. Γαλιατσάτος είχε οριακές απώλειες στην Κέρκυρα, ωστόσο σε όλη την περιφέρεια αύξησε το ποσοστό του σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2014 και, μάλιστα, φέτος σε ένα σαφώς πιο δυσμενές πολιτικό περιβάλλον σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Η Ρόδη Κράτσα θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη αφού, απέναντι σε έναν ισχυρό εσωκομματικό “αντάρτη” κατόρθωσε και πήρε την πρώτη θέση, όμως έχει μπροστά της να καλύψει 20 μονάδες.

Η επίδοση του Θεόδωρου Γαλιατσάτου, μόνο ως αποτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το 2014, ο νυν περιφερειάρχης είχε πάρει στον πρώτο γύρο ποσοστό 20,55% σε όλο το Ιόνιο και 17,47 στην Κέρκυρα. Την Κυριακή, ο κ. Γαλιατσάτος κατόρθωσε όχι μόνο να διατηρήσει δυνάμεις σε σχέση με τον πρώτο γύρο και σε μία πολιτική συγκυρία εντελώς διαφορετική με πέντε χρόνια πριν, αλλά ακόμα και να αυξήσει το ποσοστό του. Κατόρθωσε και απέσπασε ποσοστό στο 22,12% σε όλα τα Επτάνησα και 15,28% στην Κέρκυρα.

 

Η σύγκρουση στο ΚΙΝΑΛ, επεκτείνεται και στο συνδυασμό Αλεξάκη!

 

Στην “παρθενική” του εμφάνιση και με ανοικτά εσωκομματικά μέτωπα, αφού δεν υπήρξε ποτέ… πανστρατιά του χώρου για τη στήριξή του, η εκλογική επίδοση του Αλέξανδρου Αλεξάκη θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία, καθώς ξεπερνά κατά 1 μονάδα το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στους τέσσερις νομούς του Ιονίου (είναι στην πέμπτη θέση με 8,62%).
Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι ο Α. Αλεξάκης ανήκει στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμπόρευσης με προοδευτικές δυνάμεις, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι στις διεργασίες εντός του τοπικού ΚΙΝΑΛ δεν έλλειπαν στελέχη που είτε πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά είτε στον Βαγγέλη Βενιζέλου που θα προτιμούσαν να μην κατεβάσει το κόμμα περιφερειακό ψηφοδέλτιο και να στηρίξει έναν πιο… δεξιό υποψήφιο!
Η σύγκρουση αυτή, πάντως, αποτυπώνεται και στην στάση που κρατά η Επτανησιακή Πρωτοβουλία, αφού με ανακοίνωσή της τελικά δείχνει να επιχειρεί να εμφανίσει ότι κρατά ίσες αποστάσεις και δεν παίρνει θέση για το δεύτερο γύρο.
Έτσι, απ΄ ότι φαίνεται, οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ θα μοιραστούν, με τη βενιζελική τάση να θέλει να ακολουθήσει τη γραμμή που ο πρώην υπουργός σπρώχνει πανελλαδικά εν όψει εθνικών εκλογών, δηλαδή αυτή της υποσχετικής της συμπόρευσης με τη Ν.Δ. και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναδημοσίευση από www.corfupress.com

Προηγούμενο άρθροΠαντελής Αμούργης: Ψήφο κατά δημοτική συνείδηση
Επόμενο άρθροΗ Ελληνική διασπορά θρηνεί την πρόωρη απώλεια του Κεφαλονίτη, ιστορικού, συγγραφέα και καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου