Πηγή: corfupress.com
Κεντρική γραμμή από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να προχωρήσουν συνεργασίες με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα επικαλέστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Ποζίδης, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τη δημοτική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ για την επικείμενη συνεργασία με την περιφερειακή αρχή Κράτσα.
Αφού επιβεβαίωσε ότι η “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις συνεργασίας με το “Ιόνιο Δυνατά”, προανήγγειλε ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας βρίσκεται προ των πυλών.
“Δεν θέλουμε ισχυρές αντιπολιτεύσεις αλλά ισχυρές διοικήσεις”
Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το δημόσιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Ποζίδης ζήτησε σε ειρωνικό τόνο “συγγνώμη” από τα μέλη της Δ.Ο. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ επειδή η περιφερειακή παράταξη δεν τους ρώτησε για να συζητήσει τη συνεργασία με την κα Κράτσα, υπογράμμισε δε ότι υπάρχει συνεννόηση σε πολύ υψηλότερο επίπεδο με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς πρόθεση του κόμματος σχετικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν είναι να υπάρχουν ισχυρές αντιπολιτεύσεις στα περιφερειακά συμβούλια αλλά ισχυρές διοικήσεις που θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και ευρύτερες συναινέσεις!
“Σε πολύ υψηλότερο επίπεδο”
Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Ποζίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τον πολιτικό μας φορέα, γιατί γίνονται ευρύτερες πολιτικές διεργασίες σε υψηλότερο επίπεδο. Θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί δεν σκεφθήκαμε να συζητήσουμε το θέμα με τη δημοτική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Εν πάση περιπτώσει, γίνονται σε άλλο επίπεδο, σε πολύ υψηλότερο επίπεδο οι συζητήσεις για την πολιτική στάση που θα έχουν οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και αναμένεται άμεσα να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις”.
Ποζίδης: Θα διατηρήσουμε την αυτονομία μας
Πάντως, ο Παναγιώτης Ποζίδης υποστήριξε ότι παρά την πρόβλεψη του νόμου ουσιαστικά για απορρόφηση των συνεργαζόμενων παρατάξεων αμα την ύπαρξη συμφωνίας για συμμετοχή στην περιφερειακή αρχή, η Επτανησιακή Πρωτοβουλία θα διατηρήσει την αυτονομία της με δυνατότητα να έχει τη δική της θέση και άποψη στα περιφερειακά συμβούλια: “Κουβεντιάζουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τον όρο της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της παράταξης να τοποθετείται όπως αυτή εκτιμά στο σύνολο των ζητημάτων που υπάρχουν στην Περιφέρεια. Εμείς δεν συζητάμε την απορρόφηση της παράταξής μας από αυτήν της κας Κράτσα, όπως αναφέρει ο νέος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Εμείς συζητάμε ένα σύμφωνο συνεργασίας που θα μας διατηρεί την αυτονομία μας ως παράταξη καιννα τοποθετείται όπως αυτή εκτιμά”.
Ti προβλέπει ο νόμος
Ας σημειωθεί ότι η δήλωση του κ. Ποζίδη περί αυτονομίας λόγω της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας, στο τυπικό τουλάχιστον μέρος έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική νομοθετική διάταξη (παράγραφος 12 άρθρου 168 του ν. 3852/2010) η οποία αναφέρεται ρητά:
Δύο ή περισσότερες περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο περιφερειάρχης. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της περιφερειακής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συμπράξουν και κατατίθεται στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου. Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο περιφερειάρχης και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Από την κατάθεση του πρακτικού οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία παράταξη που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο περιφερειάρχης, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης περιφερειακού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου 157 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός περιφερειακός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο όποιος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης…