Τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην εστίαση συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr, στο πλαίσιο του θέματος που εισήγαγε η παράταξη “ΑΝΑΣΑ”.
Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει συμβάλει με πόρους και άλλα μέσα στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά την έναρξη της πανδημίας και την εξέλιξη της όπως και την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εξειδικευμένα στις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα, και υπό την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν επιπλέον ανάγκες αντιμετώπισης της ύφεσης και στήριξης της οικονομίας και της παραγωγικής διαδικασίας.
To Ψήφισμα του περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων όπως συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά Κάθε Νησί Ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” αναφέρονται τα ακόλουθα:
“Τονίζουμε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου στις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιπλέον πτώση του τζίρου της τάξεως του 20%, ενώ το επόμενο διάστημα θα έρθουν «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας. Είναι λοιπόν αναγκαία η επεξεργασία ενός πλαισίου θέσπισης νέων μέτρων.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει συμβάλει με πόρους και άλλα μέσα στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά την έναρξη της πανδημίας και την εξέλιξη της. Συμπληρωματικά με τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί:
-
Μείωση ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα στο 6%, στα αλκοολούχα ποτά στο 13%.
-
Κατάργηση αναλογίας 1 άτομο ανά 2 τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους και 1 άτομο ανά 2,2 τετραγωνικά για εσωτερικούς χώρους με την προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ανά τραπέζι και όλοι οι πελάτες καθήμενοι.
-
Επιδότηση κάθε επιχείρησης με το 5% του τζίρου της με ανώτερο ποσό τις 20.000€.
-
Κλιμακωτή και μέχρι 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου τους, στις περιοχές απαγόρευσης.
-
Έκπτωση στους λογαριασμούς Ηλεκτρικού ρεύματος 40% έως τον Μάιο 2021.
-
Αναβάθμιση εύρυθμης λειτουργίας και άμεσης επικαιροποίησης στοιχείων του TAXIS ώστε να μη δυσχεραίνονται οι επιχειρήσεις στην έκδοση αναγκαίων πιστοποιητικών/ενημεροτήτων.
-
Παράταση της μείωσης 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων εστίασης μέχρι τον Μάιο του 2021, στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
-
Αναστολές εργαζομένων έως τον Μάιο του 2021.
Επιπλέον ζητούμε την υποστήριξη του σώματος για την προώθηση άνωθεν του παρακάτω ζητήματος:
Εν όψει της οριστικοποίησης του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος νέου lockdown, κρίνουμε αναγκαίο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας covid_19.
Εάν μια επιχείρηση θελήσει να κάνει χρήση του απαλλακτικού πλαισίου του Νέου Κώδικα, και υπάρχει αποδεδειγμένη δυστοκία προς τράπεζες και δημόσιο εξαιτίας της πανδημίας, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε αντίστοιχες διατάξεις ευνοϊκότερης μεταχείρισης έως και πλήρους απαλλαγής χρέους ίσως και χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Στόχος της υπαγωγής στο ευρύτερο νομικό πλαίσιο του Κώδικα είναι να μπορέσει το πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, να εκκινήσει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα σε υγιή βάση και να παραμείνει παραγωγικά ενεργό”.