Πρώτη μέρα συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου χθες στο Αργοστόλι.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Το θέμα έφερε στο Π.Σ. οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Όπως είναι λογικό το θέμα των εξορύξεων έφερε αρκετό κόσμο, συλλογικότητες και σωματεία στη συνεδρίαση, με πανό και πλακάτ κατά των εξορύξεων και της απόλυσης του Νίκου Γκισγίνη, από την εταιρεία φύλαξης του αεροδρομίου Κεφαλονιάς. Συλλογικότητες όπως η Κίνηση Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κατά των εξορύξεων, η Κίνηση Λευκάδας κατά των εξορύξεων, η Κίνηση Πολιτών επαρχίας Σάμης, το ΠΑΜΕ, το Εργατικό κέντρο, ο  Σύλλογο Ιδιωτικών υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕΚΙ κ.αλ.
Παρόντες στη συνεδρίαση και οι δήμαρχοι των τριών δήμων της Κεφαλονιάς, Μιχαλάτος, Κατσιβέλης και  Μονιάς καθώς και Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας. Παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ, Αλέξανδρος Παρίσης.
Στη συζήτηση για τις εξορύξεις, εισηγήσεις έκαναν οι κινήσεις κατά των εξορύξεων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, δια του Σταύρου Αντύπα, Λευκάδας, δια του Μιχάλη Μαρακάκη και Τάνιας Νικολαΐδου.
Ο Δήμαρχος Σάμης, Μάκης Μονιάς, διάβασε το αίτημα κατά των εξορύξεων, των τεσσάρων Δημάρχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης καθώς και το ψήφισμα κατά των εξορύξεων του Δ.Σ. Σάμης. Ψήφισμα κατά των εξορύξεων από το Π.Σ. κατέθεσαν, η κ. Μπαλού από τη ΛΑΣΥ, καθώς και η κ. Κορωνάκη, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η Περιφερειακή Αρχή, προφασιζόμενη δια της Περιφερειάρχη, κ. Κράτσα,πως δεν έχει ενημέρωση για το θέμα (!!!) , είχε την ατυχή έμπνευση, να καλέσει “ειδικούς” από την Αθήνα,  να “ενημερώσουν” το Σώμα.  Κάτι που εξόργισε τους παρευρισκόμενους και να εκφράσουν έντονα τις αποδοκιμασίες τους.
Οι “ειδικοί”  ήταν η γραμματέας του υπουργείου ενέργειας, κ. Σδούγκου,  ο κ. Κουκίδης,από την υπηρεσία αδειοδότησης υδρογονανθράκων και ο κ. Μπέλλας, αντιπρόεδρος της Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Δυστυχώς οι καλεσμένοι της Περιφερειακής Αρχής, προσπάθησαν “να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες” , στους παρευρισκόμενους αλλά και στους Περιφερειακούς συμβούλους, ( μέχρι και πως θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές πολιτών από τις εξορύξεις ακούσαμε ) !!! Κάτι που δεν κατάφεραν και εισέπραξαν τις έντονες αποδοκιμασίες των παρευρικόμενων, αλλά και τη διάψευση των όσων είπαν, από Περιφερειακούς συμβούλους!!!
Να σημειώσουμε πως η έμπνευση αυτή της Περιφερειακής Αρχής, να καλέσει “ειδικούς”, προσέβαλε κατά την άποψή μας το Σώμα και τους πολίτες, που υποχρεώθηκαν, για μία ώρα, να ακούν…. μία ανούσια διάλεξη για τα καλά των εξορύξεων και πως ίσως γίνουμε και Νορβηγία!!! Αν ήθελε όντως η Περιφερειακή Αρχή να ενημερωθεί για το θέμα, θα έπρεπε να είχε καλέσει ειδικούς και από την άλλη πλευρά.
Φυσικά, επέλεξε τη μία πλευρά, για να δικαιολογήσει το προαποφασισμένο “ναι στις εξορύξεις” ,που θα ψήφιζε.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων.
Από την “ΑΝΑΣΑ” , ο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, κάνοντας αναδρομή για το τι έχει γίνειω για το θέμα, από τη πλευρά της ΠΙΝ,  υπογραμμίζοντας την αλλαγή του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ, από το Δημόσιο στον Λάτση, ψήφισε, όχι στις εξορύξεις και πρότεινε στο Π.Σ., να γίνει παν ιόνιο δημοψήφισμα με θέμα .τις εξορύξεις.
Κάτι που δεν δέχτηκε η Περιφερειακή Αρχή.
Ο κ. Σπύρος Σπύρου, από την “Ιόνιο Συμμαχία”, λέγοντας πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των συλλογικοτήτων, τόνισε πως, έχουμε ορυκτό πλούτο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να πάρουμε μια απόφαση κοντά στη κοινωνία, ψήφισε , ναι στις εξορύξεις.
Ο κ. Αλεξάκης ( ΚΙΝΑΛ ),  ψήφισε ναι στις εξορύξεις.
Ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Καππάτος,  υπεραμύνθηκε των εξορύξεων, είχε δε την ατυχή έμπνευση να αναφέρει πως, ” εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων κραυγάζουν” , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανδαιμόνιο από τους παρευρισκόμενους και να του ζητηθεί να το πάρει πίσω, κάτι που δεν έπραξε.
Ιδιαίτερη στιγμή για το Π.Σ., ήταν όταν πήρε το λόγο δεκαεπτάχρονη μαθήτρια και εμφανώς συγκινημένη,  τόνισε: “Αυτό που πάει να γίνει, θα είναι καταστροφή για το Ιόνιο, θα πεθάνουν οι δραστηριότητες τουρισμού και αλιείας, οι θαλάσσιες δραστηριότητες, σεβαστείτε το κόσμο, ψηφίστε, όχι στις εξορύξεις”
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με τη παράταξη της κ. Κράτησα, Σωτήρης Κουρής, τόνισε: “Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε με τις εξορύξεις, μεγάλο πρόβλημα οι σεισμοί, οι σεισμικές έρευνες του 2012 & 13, σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ. Τσελέντη,  διέγειραν τη σεισμική δραστηριότητα και προκάλεσαν το σεισμό του 2014.” Ο κ. Κουρής, ψήφισε, όχι στις εξορύξεις.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Δρακουλόγκωνας,  πρόταξε τη προστασία του περιβάλλοντος, του τουρισμού, επισήμανε τη μεγάλη σεισμικότητα στη περιοχή και ψήφισε, όχι στις εξορύξεις.
Όσοι περιφερειακοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της κ. Κράτσα, μίλησαν, είπαν ναι στις εξορύξεις, του κ. Σπύρου, ναι , από την ΑΝΑΣΑ  όχι και από το ΚΙΝΑΛ ναι.
Η παράταξη της κ. Κράτσα, δια του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Στασινού, λέγοντας πως δεν υπάρχει εισήγηση να ψηφιστεί,  προσπάθησε να μην υπάρξει απόφαση!!!
Τότε η κ. Μπαλού από τη ΛΑΣΥ, διάβασε το προτεινόμενο ψήφισμα: ” Όχι στις εξορύξεις, να αποσυρθούν οι συμβάσεις, όχι στο δημοψήφισμα”.
Ψήφισμα που υιοθέτησε και η κ. Κορωνάκη, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η πρόταση της κ. Κράτσα, ήταν: ” Ναι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων υπό προϋποθέσεις, θα απαιτήσουμε τη στήριξη του παρατηρητηρίου, θα ζητήσουμε οι πόροι από τις εξορύξεις να πάνε στους πολίτες”
Η πρόταση αυτή, ψηφίστηκε από την παράταξη της κ. Κράτσα , του κ. Σπύρου και του κ. Αλεξάκη.
Η ψήφιση της πρότασης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση  και τις έντονες αποδοκιμασίες από τους παρευρισκόμενων πολιτών.
Να σημειώσουμε εδώ τη συγκλονιστική παρέμβαση του κ. Μαρακάκη από τη Λευκάδα,  καθηγητή γεωλόγου, που διέψευσε τους “ειδικούς” σε όσα είπαν και κάλεσε το Π.Σ. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσει τον λαό του Ιονίου και να ψηφίσει όχι στις εξορύξεις.
Δυναμική επίσης, ήταν η παρέμβαση του κ. Βλάχου, πολίτη από τη Λευκάδα, που ζήτησε  να ψηφίσουν όχι στις εξορύξεις και τόνισε πως το κίνημα κατά των εξορύξεων, θα γίνει επικίνδυνο.
Το Π. Σ.  συνεχίστηκε με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Κλείνοντας να πούμε πως οι παρατάξεις της κ. Κράτσα, του κ. Σπύρου και του κ. Αλεξάκης, δυστυχώς χτες, ανεβασμένοι στο κομματικό τους “άρμα”, αρνήθηκαν…να κατέβουν από αυτό, να ακούσουν τον λαό του Ιονίου, να συμμερισθούν τις ανησυχίες του και να πάρουν απόφαση, προστασίας της ζωής του, των δραστηριοτήτων του, της ποιότητας ζωής του, απόφαση προστασίας του περιβάλλοντος , απόφαση προστασίας των γενιών που ακολουθούν!!!
Μια απόφαση που θα ήταν ιστορική για τα νησιά μας, αν οι προαναφερόμενες παρατάξεις,  δεν έβαναν τη κομματική γραμμή πάνω απ’ όλα!!!
Μια κομματική γραμμή, που στο όνομα της λεγόμενης “ανάπτυξης”, προτάσσει το συμφέρον των εταιρειών και όχι των πολιτών!!!
φωτο από το Π.Σ. μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Πηγή: vlahatasamis.blogspot.com