Περιφερειάρχης Ιονίων: Νέο πρόστιμο 4.000€ στο ΦΟΔΣΑ για το ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο

Το ένα μετα το άλλο εξακολουθούν να πέφτουν για την προστασία του περιβάλλοντος τα διοικητικά πρόστιμα στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου, από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων υπενθυμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αυτή τη φορά το πρόστιμο ύψους 4.000€ αφορά την λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην περιοχή του αεροδρομίου και αφορά μια σειρά από παραβάσεις της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν μετά από αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε που είχε προηγηθεί καταγγελία από το Σύλλογο προστασίας του Βραχιώνα, πριν από περίπου ένα χρόνο.Πρόκειται για το τρίτο κατα σειρά πρόστιμο που επιβλήκε στο ΦΟΔΣΑ με τα δυο προηγούμενα να είναι 75.000€ για το ΧΥΤΑ στο Σκοπό και 7.500€ για τη μονάδα στο Λίβα.

Το Πόρισμα
Σύμφωνα με το πόρισμα του κλιμακίου του Τμήματος Περιβάλλοντος κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι: “α) λειτουργεί Κέντρο Ανακύκλωσης Απορριμμάτων χωρίς να διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων σε ισχύ και χωρίς να διαθέτει άδεια λειτουργίας, β) λειτουργεί πλυντήριο οχημάτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και άδεια λειτουργίας, γ) η διάθεση των νερών πλύσης γίνεται σε ανοικτή απορροφητική δεξαμενή, χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια για την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Επίσης, η μονάδα λειτουργούσε κανονικά και γινόταν διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και συλλογή πλαστικών σε κάδους προς δεματοποίηση. Εντός και εκτός του κτιρίου υπήρχαν χάρτινοι όγκοι, πλαστικοί όγκοι δεματοποιημένοι, και μη. Στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου είχαν διατεθεί μεγάλοι όγκοι υλικών όπου και γινόταν χειρωνακτική διαλογή αυτών. Δεν διαπιστώθηκαν στραγγίδια στις παρακείμενες τάφρους της εγκατάστασης.
Δυτικά των εγκαταστάσεων υπήρχαν δεματοποιημένοι όγκοι πλαστικών καθώς και δύο κοντέινερ για συλλογή γυαλιού και ηλεκτρικών συσκευών αντίστοιχα. Βόρεια των εγκαταστάσεων υπήρχαν συσσωρευμένοι μικροί όγκοι μεμβρανών συσκευασίας, καθώς και χαρτόκουτα προς δεματοποίηση”.

Στο δια ταυτα…
Το πόρισμα κατέληγε πως “αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η υποβάθμιση του Περιβάλλοντος της περιοχής και η δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων και πως επιβάλλεται η άμεση διακοπή της διάθεσης, η απομάκρυνση – κατάλληλη διάθεση των στερεών αποβλήτων από την περιοχή των εγκαταστάσεων με παράλληλη εξυγίανση συνολικά του χώρου, η εξασφάλιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το Κέντρο Ανακύκλωσης και το πλυντήριο οχημάτων και άδεια επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων του τελευταίου ή σύνδεση με τις όμορες εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου”.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr