Περιορισμός του κινδύνου της πολιτικής αστάθειας

ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ *
Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και η μετάβαση σε μια νέα εποχή, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την προώθηση της ισότητας και της ισονομίας και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2015, παρά τους περιορισμούς που δημιουργούσε η συνθήκη της αυστηρής επιτροπείας.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αποσκοπούν σε ένα προοδευτικό, σύγχρονο και ουσιωδώς κοινωνικό Σύνταγμα, καθώς και στην επίτευξη της πολιτικής σταθερότητας μεταξύ των εκλογικών θητειών. Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκε η τροποποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλή, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και να προωθούνται μέσα από διεργασίες συναινετικές λύσεις.
Ουσιαστικά η πρότασή μας αφενός αποσκοπεί στο να περιορίσει τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας που μπορεί να προκληθεί από την αδυναμία ανάδειξης Προέδρου και αφετέρου να διαφυλαχθεί η ουσία του θεσμού με την ανάδειξη ενός προσώπου ευρείας αποδοχής, που θα κληθεί να αναλάβει το ρόλο του εγγυητή του Πολιτεύματος.
Δεν πρέπει, όμως, να βλέπουμε την κάθε πρόταση ξεχωριστά. Η απλή αναλογική που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές και η συνταγματική αναθεώρηση συνολικά στα κεφάλαια που αφορούν στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος επιχειρούν να καθορίσουν και να προσδιορίσουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Ενα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος αναγνωρίζοντας λάθη, αδυναμίες, στρεβλώσεις του παρελθόντος που, μαζί με άλλες σημαντικές παθογένειες, οδήγησαν το πολιτικό σύστημα της χώρας σε χρεοκοπία, κατάρρευση και το σημαντικότερο κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι σε αυτό και τους θεσμούς, κάτι που πρέπει άμεσα να αναστραφεί, γιατί διαφορετικά οδηγούμαστε σε θεμελιακή κρίση της δημοκρατίας μας.
* Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι βουλευτής Κεφαλληνίας-Ιθάκης και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναδημοσίευση από http://www.pelop.gr