Το απόγευμα της Τετάρτης (12/8) ο πρωθυπουργός μέσω διαγγέλματος απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, ενημερώνοντάς τον για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό ζήτημα που έχει προκύψει εκ νέου μετά τις ασταμάτητες προκλήσεις των γειτόνων μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα δεν προκαλεί κανέναν και είναι πάντα πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συζητήσει, με βάση, όμως, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία πως καμία πρόκλησή της (αν, δηλαδή, ξεκινούσε έρευνες το Oruc Reis και δεν άπλωνε μόνο καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) δε θα μείνει αναπάντητη και ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε κόστος.
Έκλεισε, μάλιστα, το λόγο του συμπληρώνοντας πως ο κίνδυνος ατυχήματος όταν έχουν μαζευτεί σε τόσο μικρή έκταση τόσο πολλά μαχητικά πλοία είναι κάτι παραπάνω από ορατός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το λάβουν υπόψη οι πάντες.
Ιδιαίτερο νόημα, ωστόσο, έχει να προσπαθήσουμε να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και να μη μείνουμε στο προφανές του μηνύματός του.
Κι εκεί κρύβεται όλο το… ζουμί: ο Κυριάκος κατ’ ουσίαν κάλεσε σε διάλογο την Τουρκία (μία ημέρα μετά την ίδια κίνηση από την πλευρά του Ερντογάν), ζητώντας της ν’ αφήσει στην άκρη τις κινήσεις που πυροδοτούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Φυσικά, ο επικείμενος διάλογος (όποτε κι αν πραγματοποιηθεί αυτός) δε θα γίνει με τους κανόνες που θέλουν να θέσουν οι γείτονές μας και είναι γνωστοί σε όλους- τα δικά τους δικά τους, και τα δικά μας δικά τους, δηλαδή- αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας δε θα διστάσει ν’ «απαντήσει» στην συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.
Πάντως, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα το Oruc Reis βρέθηκε εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μία κίνηση που μπορεί να λέει και πολλά…
Πηγή: aftodioikisi.gr