Τρίτη δόση εμβολίου υποχρεωτικά για όσους είναι άνω των 60 ετών αποφάσισε η κυβέρνηση και είναι πιθανό ένα αντίστοιχο μέτρο να εφαρμοσθεί και για τον υπόλοιπο πληθυσμό το επόμενο διάστημα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προς λήξη και για τον γενικό πληθυσμό;

Να υπενθυμιστεί ότι από 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και ουσιαστικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Γεγονός που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις θα ισχύουν και για εκείνους.

Η υποχρεωτική τρίτη δόση εμβολίου στους μεγαλύτερους ανθρώπους είχε γίνει ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αποφευχθούν βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ αλλά και θάνατοι. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι περίπου το 10% – 15% όσων βρίσκονται στη ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις αλλά πιθανώς δεν έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη δηλώσει πως το θέμα της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι κάτι που θα συζητηθεί σύντομα, καθώς εάν δεν υπάρξει κοινή γραμμή από την Ε.Ε. κάθε χώρα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση, σημαίνει ότι αυτομάτως η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική για όσους έχουν ήδη εμβολιασθεί ώστε να μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς που επιβάλλονται με τα νέα μέτρα.

Πάντως εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη είχαν και επισήμως δηλώσει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, έστω κι αν δεν δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού κάθε χώρα θα πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Πηγές του ethnos.gr πάντως αναφέρουν ότι η συζήτηση για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό έχει ξεκινήσει και πάλι στα κυβερνητικά κλιμάκια αφού η αρχή έγινε ήδη για τους άνω των 60 ετών.

Θεωρείται μάλιστα πιθανό ότι αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη των ειδικών της επιτροπής εμβολιασμού να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Εξάλλου η κυβέρνηση επιμένει δεόντως να γίνει η αναμνηστική δόση του εμβολίου προκειμένου να υπάρξει πλήρης προστασία του πληθυσμού και τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΤουρισμός: Νέες πτήσεις του Τ.Ο. Blue Style, από Τσεχία προς Κεφαλονιά το 2022.
Επόμενο άρθροΤζοάνα Καλαφάτη, απο τη Νέα Μάκρη στην Παταγονία, με ενδιάμεσο σταθμό το Χόλιγουντ: Το πορτραίτο μιας αντισυμβατικής Ελληνίδας