Ποια πρώην προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ κόβονται από τα ψηφοδέλτια (Ονόματα)

Μπορεί κάποτε να συγκαταλέγονταν µεταξύ των πιο προβεβληµένων στελεχών της Ν.∆., έχοντας µάλιστα αποτελέσει κοµβικά στελέχη των κυβερνήσεων του Κώστα Καραµανλή και του Αντώνη Σαµαρά, ωστόσο, µε τις δάφνες του παρελθόντος να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, η αγωνία τους για το αν θα έχουν µια ακόµη ευκαιρία να διεκδικήσουν άλλη µία βουλευτική θητεία είναι ιδιαίτερα έκδηλη στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές.

Ο λόγος για µια σειρά πρώην «γαλάζιων» υπουργών και υφυπουργών, αλλά και αν µη τι άλλο αναγνωρίσιµων πρώην βουλευτών, που χάριν της ανανέωσης των ψηφοδελτίων της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εδώ και καιρό αντιµέτωποι µε το ενδεχόµενο να κοπούν από τις λίστες της Πειραιώς.

Εξάλλου, το γεγονός ότι δεν είναι εν ενεργεία µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.∆. απαλλάσσει την ηγετική οµάδα από οποιοδήποτε ηθικού ή πολιτικού τύπου κώλυµα σε ό,τι αφορά τις σχετικές αποφάσεις. Με την ώρα της… αλήθειας να πλησιάζει επικίνδυνα, το σύνολο των εν λόγω -άλλοτε πανίσχυρωνκοµµατικών παραγόντων επιχειρούν είτε να υπενθυµίσουν την παρουσία τους δίνοντας ισχυρό στίγµα, είτε να «διαπραγµατευτούν» µε τον στενό µητσοτακικό πυρήνα για την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα πολιτευθούν.

Εκτός από τις γνωστές περιπτώσεις των πρώην υπουργών Σπύρου Ταλιαδούρου, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Αργύρη Ντινόπουλου, που για διαφορετικούς λόγους δεν θα συµµετέχουν στην επικείµενη αναµέτρηση των εθνικών εκλογών (ο τελευταίος θα διεκδικήσει τον ∆ήµο Βριλησσίων), στην ίδια θέση είναι εξαιρετικά πιθανόν να βρεθούν και κάποια άλλα πρόσωπα που κατείχαν κυβερνητικό θώκο, όπως ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος από την Πιερία, ο Αλέκος ∆ερµεντζόπουλος από τον Εβρο, που ανοίγει τον δρόµο στον υιό του, Χρήστο, ενώ διίστανται οι απόψεις σχετικά µε το µέλλον του Αλέξανδρου Κοντού.

Σε ό,τι αφορά τους πρώην βουλευτές για τους οποίους υπήρξαν εισηγήσεις να µείνουν εκτός νυµφώνος, στη σχετική λίστα συµπεριλαµβάνονται ο Τ. Νεράντζης στη Β’ Πειραιά, ο Ν. Καντερές στην περιφέρεια Αττικής, ο Τ. Κοψαχείλης στα Γρεβενά, ο Κ. Παπασιώζος στην Αρτα, οι Θ. Νταβλούρος και ∆. Τριανταφυλλόπουλος στην Αχαΐα, οι Ανδρ. Κουτσούµπας, Λ. Τσαβδαρίδης και Κ. Γιοβανόπουλος στην Ηµαθία, ο Γ. Πασχαλίδης στην Καβάλα, ο Ζ. Τζηκαλάγιας στην Καστοριά, ο ∆. Σαµπαζιώτης στη Μεσσηνία, οι Θ. Λεονταρίδης και Μ. Βλάχβεης από τις Σέρρες, o Μ. Ταµήλος στα Τρίκαλα, ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος στη Φθιώτιδα, ο Ευθ. Καρανάσιος στη Χαλκιδική, ο Θ. Πασαλίδης από το Κιλκίς, η Κρ. Κανελλοπούλου από την Ηλεία, ο Π. Βογιατζής από τη Λέσβο και η Ασπ. Μανδρέκα από τη Φωκίδα.

Την ίδια ώρα, από διαφορετικό µετερίζι θα δώσουν τη µάχη και οι Γρηγόρης Αποστολάκος και Στάθης Κωνσταντινίδης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για τη δηµαρχία της Σπάρτης και της Φλώρινας, αντίστοιχα, αλλά και ο ∆άνης Τζαµτζής, ο οποίος περνά στο µέτωπο της Αυτοδιοίκησης ως υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος του Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Κολλάει»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις των Πάνου Παναγιωτόπουλου και Γιάννη Τραγάκη. Ο µεν πρώτος κάθε άλλο παρά… φανατικούς θαυµαστές είχε, αρχικά, στα υψηλά κλιµάκια της Ν.∆. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, µε το πέρασµα του χρόνου και µε την άποψη περί χρησιµότητάς του στα ψηφοδέλτια της Ν.∆. να κερδίζει όλο και περισσότερους υπέρµαχους στις τάξεις της µητσοτακικής αυλής, το κλίµα για τον ίδιο φάνηκε να βελτιώνεται αισθητά, µε την υποψηφιότητά του σε κάποιον από τους τοµείς της Β’ Αθήνας να θεωρείται το προηγούµενο διάστηµα δεδοµένη. Το όλο θέµα δείχνει να κολλάει εκ νέου, καθώς ο πρώην υπουργός επιθυµεί να πολιτευθεί στα δυτικά, ενώ φέρεται να δέχεται άνωθεν πιέσεις για να επιλέξει τελικά τα νότια.

Οπως και να έχει, η κατάσταση αναµένεται να ξεκαθαρίσει εν ευθέτω χρόνω, αφού τα περιθώρια στενεύουν. Στην περίπτωση του γηραιότερου κοινοβουλευτικού της «γαλάζιας» παράταξης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Πειραιώς αναµένεται να τον χρίσει -«αυτοδικαίως»- εκ νέου υποψήφιο, παρά την αναστάτωση που είχε δηµιουργηθεί µε τη δήλωσή του ότι είχε σκοπό να αποχωρήσει, προκειµένου να αφήσει χώρο στον υιό του, Παναγιώτη. Πάντως, δεν είναι λίγοι οι συνοµιλητές του συστήµατος Μητσοτάκη που επιµένουν ότι η υπόθεση Τραγάκη µόνο λήξασα δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 3/3/2019