Η Κομισιόν θα επιχειρήσει- αν και με καθυστέρηση- να συντονίσει τα πρωτόκολλα μετακινήσεων από χώρα σε χώρα, ωστόσο είναι προφανές ότι κάθε κυβέρνηση έχει κάνει το δικό της σχεδιασμό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις επιπτώσεις στον Τουρισμό.
Οι παράγοντες του Τουρισμού αναμένουν τις ανακοινώσεις και πολύ περισσότερο τις διευκρινίσεις και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις άτυπες οδηγίες που δίνονται από κυβερνήσεις χωρών, απ’ όπου προέρχεται ο μεγάλος όγκος επισκεπτών και εισπράξεων.
Πώς θα χειριστούν το άνοιγμα του τουρισμού Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ
Η γερμανική κυβέρνηση ήδη κάνει εκστρατεία στους πολίτες της για εσωτερικό τουρισμό- για κάποιους αυτό είναι ένα ακόμα χτύπημα κάτω από τη μέση και unfair απέναντι στις χώρες του Νότου που υποδέχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια Γερμανούς εκδρομείς- ενώ ο Βρετανός υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι όπως έχει η κατάσταση στο Νησί, δύσκολα οι συμπατριώτες του θα ταξιδέψουν για διακοπές. Η Ιταλία, επί του παρόντος προσπαθεί να συνέλθει από το βίαιο χτύπημα του ιού, η Γαλλία εξακολουθεί να μετρά θύματα, ενώ οι ΗΠΑ βιώνουν μια απίστευτη υγειονομική κρίση με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 82.000. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι χώρες; Δίνουν στην Ελλάδα το 48% των τουριστικών εισπράξεων κάθε χρόνο.
Πόσα κέρδισε από τον τουρισμό από τις μεγάλες δυνάμεις η Ελλάδα
Την περσινή χρονιά, ο Τουρισμός «έγραψε» εισπράξεις 18,2 δις ευρώ και οι επισκέπτες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έφεραν τα 8,8 δις ευρώ από αυτά. Οι Γερμανοί, με σχεδόν 3 δις ευρώ και οι Βρετανοί με περίπου 2,6 δις ευρώ, είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο. Οι επισκέπτες αυτών των 5 χωρών αποτελούν, δε, το 35% του συνόλου, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι επί συνόλου 34 εκατομμυρίων ταξιδιωτών, τα 11,8 εκατομμύρια έρχονται από εκεί.
Με δεδομένο ότι αυτές οι αγορές μοιάζουν «κλειστές» με τα σημερινά δεδομένα, ο εγχώριος τουρισμός προσδοκά μεγαλύτερη ροή από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, την Κύπρο. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον οι Βαλκάνιοι γείτονες δεν έχουν την ίδια δυναμική στην κατά κεφαλήν δαπάνη, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία έφτασαν πέρσι σχεδόν τα 3,9 εκατομμύρια αλλά η συνεισφορά τους περιορίστηκε στα 338 εκατ. Ευρώ.
Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον Τουρισμό
Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στον Τουρισμό και στην εστίαση, που πάνε χέρι- χέρι, εκτός απροόπτου θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα κι αφού συνεκτιμηθούν όλα τα νέα δεδομένα, μετά δηλαδή την επεξεργασία του σχεδίου της Κομισιόν, των κινήσεων από τις υπόλοιπες χώρες, τυχόν διακρατικών συμφωνιών.
Όπως έγραψε το iefimerida, το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί είναι κυρίως αυτό των κρατικών εγγυήσεων για φτηνή ρευστότητα, που υπολογίζεται σε 7 δις ευρώ μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται άλλα 3 δις ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η χορήγηση κρατικών δανείων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν στην τρέχουσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν εξαντληθεί το 1 δις ευρώ, ό,τι μείνει θα προστεθεί στο 1 δις ευρώ της δεύτερης φάσης, που ξεκινά μέσα στο μήνα.
Πώς θα στηριχθούν εργαζόμενοι σε εστίαση, αερομεταφορές
Όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα της απασχόλησης- οι δύο κλάδοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εποχικά εργαζόμενων- θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το SURE, που στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προσεγγίσουν τα 3 δις ευρώ.
Ειδικά για την εστίαση, πέρα από τα μέτρα ρευστότητας, αναμένεται η μείωση του ΦΠΑ στο «πακέτο» καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα, από το 24% στο 13% αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν εξετάζεται η μείωση του συντελεστή στο 11%, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει πλάνο για μετάταξη των καταλυμάτων από το 13% στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%.
Όσον αφορά στις αερομεταφορές, το μείζον πρόβλημα του κόστους εργασίας καλύπτεται ήδη από το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων (800άρια και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών), που θα συμπληρωθεί από κονδύλια του SURE, ενώ δεν επιβεβαιώνεται το σενάριο περί χρηματοδότησης με CoCos, δηλαδή με δανεισμό από το Κράτος με ομόλογα, που θα μετατρέπονται σε μετοχές της εταιρίας αν αυτή αθετήσει τις πληρωμές της, άρα εμμέσως κρατικοποίηση.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/toyrismos-poies-hores-skeftontai-tha-steiloyn-toyristes