Πόλεμος στην Ουκρανία: Άρχισε τα όργανα ο Ερντογάν με «φόντο» την Ελλάδα…

Turkish President Tayyip Erdogan attends a ceremony marking the 98th anniversary of Victory Day at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, August 30, 2020. Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου είναι, απολύτως λογικά, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αν κάποιος θεωρεί πως ο συγκεκριμένο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι απλά ένα «τοπικό» γεγονός και δεν έχει επιπτώσεις στην τύχη όλου του πλανήτη, τότε είναι απλά αδαής.

Στα… παρασκήνια του πολέμου, βεβαίως, παίζει τεράστιο ρόλο και το τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες- ποιος συντάσσεται με την Ρωσία, ποιος με την Ουκρανία, ποιοι επιβάλλουν κυρώσεις, ποιοι προτιμούν να σφυρίζουν αδιάφορα και ούτω καθεξής.

Η Τουρκία (λόγω της σχέσης που έχει αναπτύξει με το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια) βρίσκεται μονίμως στην συζήτηση, όπως επίσης και η χώρα μας που με την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μπήκε στο μάτι του κυκλώνα.

Το σημαντικό εν προκειμένω είναι και οι συνδέσεις που γίνονται στην Ουκρανία με την περίπτωση της Κύπρου, που ένα σημαντικότατο μέρος της τελεί υπό τουρκική κατοχή.

Στα απόνερα του πολέμου, λοιπόν, ήρθε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ουσιαστικά αντανακλά τις απόψεις Ερντογάν:

«Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί.

Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα.

Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό», ήταν το σχόλιό του.

Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως το όνειρο της Γαλάζιας Πατρίδας για την Τουρκία παραμένει ολοζώντανο, με τους γείτονές μας να θεωρούν πως… φταίμε με την στάση που κρατάμε.

Κι ολ’ αυτά ενώ δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που το Oruc Reis έκοβε βόλτες στο Αιγαίο…

Πηγή: instanews.gr