Πόρισμα 3.000 σελίδων για την υπόθεση Novartis! Θα κληθούν για κατάθεση πολιτικοί

Εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis αναμένεται να φέρει η παράδοση του πρώτου πορίσματος των ελεγκτών που εποπτεύονται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου στους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Το πόρισμα φέρεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών.

Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα βοηθήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο να αποδώσει ποινικές ευθύνες, όπου απαιτείται, αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δισ. ευρώ.

Το πόρισμα αριθμεί 3.000 σελίδες και καλύπτει ένα μόνο μέρος από το σκέλος της υπόθεσης και αφορά την λεγόμενη τιμολόγηση φαρμάκων για μία περίοδο από το 2006 έως το 2014. Τα περισσότερα ωστόσο από αυτά να αφορούν την διετία 2012-2014.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το ογκωδέστατο πόρισμα των Ελεγκτών καλύπτει μία τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για μόνο πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρίας και την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης.

Τα ευρήματα των ελεγκτών αφού μελετηθούν από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς θα δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους που, όπως αναμένεται, θα φέρουν ενώπιον τους για εξηγήσεις συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι Εισαγγελείς έχουν ενδείξεις είναι και κάποιοι πολιτικοίαπό τους δέκα ερευνώμενους, γεγονός που σημαίνει ότι για την κλήτευση τους σε εξηγήσειςστην Εισαγγελία Διαφθοράς ώστε να καταθέσουν ανωμοτί με ερευνώμενο αδίκημα την δωροδοκία.

Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για κάποιους από τους ερευνώμενους πολιτικούς, η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών θα αποτελέσει και το τέλος της όλης διαδικασίας ελέγχου τους καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους και έτσι αναμένεται οι Εισαγγελείς να ζητήσουν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για αυτούς.

Αναδημοσίευση απο www.newsit.gr