Σε μια εβδομάδα θα κληθούμε να προσέλθουμε στις κάλπες για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Ωστόσο για πρώτη φορά η διαδικασία θα περιλαμβάνει τέσσερεις διαφορετικές ψηφοφορίες, καθώς θα πρέπει να ψηφίσουμε τόσο για τις Ευρωεκλογές, όσο και για την ανάδειξη Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων , Δημάρχου Σάμης και Προέδρου Κοινότητας Πουλάτων.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει και προκειμένου να διευκολυνθεί η εκλογική διαδικασία, στα Πουλάτα, όπως και σε όλα τα Εκλογικά Τμήματα με περισσότερους από 300 ψηφοφόρους, θα υπάρξει διχοτόμηση και θα συστηθούν ζεύγη τμημάτων διακριτά σε Α και Β, με κοινή αρίθμηση. Η ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθεί στα Εκλογικά Τμήματα με τη διάκριση Α, ενώ η ψηφοφορία για τις Δημοτικές και τις Κοινοτικές εκλογές, θα διεξαχθεί στα Εκλογικά Τμήματα με τη διάκριση Β.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Τοπική Κοινότητα Πουλάτων έχει 324 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που αντιστοιχούν στο 3,2% του συνόλου των ψηφοφόρων του Δήμου Σάμης, έναντι 339 στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2015, ήτοι 4,4% λιγότερους εκλογείς. Έτσι λοιπόν στα Πουλάτα θα υπάρξουν δύο μεικτά Εκλογικά Τμήματα. Το 133Α και το 133Β στα οποία και θα ψηφίσουμε διαδοχικά βάσει του παραπάνω περιγραφέντος διαχωρισμού. Λόγω δε της πλήρους ακαταλληλότητας του δημοτικού μας σχολείου και με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα, το  Εκλογικό Τμήμα 133Α θα στεγαστεί στο καφενείο της κυρίας Ευρώπης Φιλιππάτου και το Εκλογικό Τμήμα 133Β στο κτίριο του Κοινοτικού Γραφείου.

Πώς όμως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο χωριό μας και ποιοι συγχωριανοί μας αποφάσισαν να εκτεθούν στη λεγόμενη λαϊκή ετυμηγορία;

Κοινοτικές Εκλογές

Σύμφωνα με το Νόμο 4555/2018 καταργήθηκε η έννοια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και επανασυστήνονται οι Κοινότητες. Σε όσες εξ αυτών ο μόνιμος πληθυσμός είναι έως και 300 κάτοικοι, όπως στα Πουλάτα, όργανό τους ορίζεται πλέον ο Πρόεδρος, η εκλογή του οποίου θα γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Υποψήφιοι λοιπόν για την θέση του Προέδρου της Κοινότητας Πουλάτων που θα υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Σάμης του Δήμου Σάμης, είναι αλφαβητικά οι:

1. Τουλάτος Άγγελος
2. Τουλάτος Παναγιώτης
3. Φλαμιάτου – Φιοραβάντε Γεωργία

Υπενθυμίζουμε ότι στις Κοινοτικές Εκλογές ισχύει αυστηρά η μονοσταυρία και Πρόεδρος του χωριού μας θα εκλεγεί ο/η πρώτος/η σε σταυρούς προτίμησης εκ των τριών υποψηφίων.

Δημοτικές Εκλογές

Οχτώ χρόνια μετά τη σύσταση του ενιαίου Δήμου Κεφαλλονιάς και κατόπιν ισχυρών πιέσεων από κατοίκους και φορείς σε όλη σχεδόν την επικράτεια του Δήμου, υπερψηφίστηκε το Μάρτιο στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών βάσει της οποίας το νησί μας κατατμείται σε τρεις νέους Δήμους, στα όρια των πρώην επαρχιών Κραναίας, Πάλλης και Σάμης.

Το νεοσύστατο λοιπόν Δήμο Σάμης, τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές του οποίου έχουμε αναδείξει πολλάκις με σχετική αρθρογραφία, θα διεκδικήσουν πέντε συνδυασμοί στους οποίους συμμετέχουν πέντε συγχωριανοί μας διεκδικώντας το σταυρό προτίμησής μας ως υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Εκλογικής Περιφέρειας Σάμης. Πρόκειται αλφαβητικά για τους:

1. Άννινος – Χωραφάς Κωνσταντίνος, με το συνδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Σπαθή Στέλιο.

2. Τουλάτος Παντελής, με το συνδυασμό «Δημοτική Αναγέννηση» και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Μονιά Μάκη.

3. Τουλάτος Παύλος, με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Αθανασάτο Νικόλαο.

4. Φιλιππάτος Χριστόδουλος, με το συνδυασμό «Δημοτική Συνείδηση» και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Αμούργη Παντελή.

5. Φιλιππάτου – Κόκκαλη Μαρία, με το συνδυασμό «Δημοτική Συνείδηση» και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Αμούργη Παντελή.

Ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, αλλά στην Εκλογική Περιφέρεια Πυλάρου κατέρχεται και η επίσης συγχωριανή μας κυρία Γιακουμάτου Ειρήνη (Ρένα) με το συνδυασμό «Δημοτική Συνείδηση» και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Αμούργη Παντελή.

Υπενθυμίζουμε ότι μπορούμε να επιλέξουμε από 1 έως και 3 υποψηφίους της Εκλογικής Περιφέρειας Σάμης που θα εκλέξει συνολικά 9 συμβούλους,  ή/και έναν υποψήφιο από τις Εκλογικές Περιφέρειες Πυλάρου και Ερίσσου που θα εκλέξουν από 6 συμβούλους.

Περιφερειακές Εκλογές

Τα Πουλάτα δηλώνουν παρόν και στις Περιφερειακές Εκλογές, καθώς στην εκλογική αυτή αναμέτρηση συναντάμε μια συγχωριανή μας υποψήφια. Πρόκειται για την κυρία Βασίλα – Πεφάνη Ευτυχία, η οποία κατέρχεται ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας με το συνδυασμό «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Αλεξάκη Αλέξανδρο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλλονιάς θα εκλέξει 7 συμβούλους από τους συνολικά 41 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης στο νησί μας να διαμορφώνεται σε 2.

Ευρωεκλογές

Με τις ευρωεκλογές δεν θα ασχοληθούμε καθώς δεν γνωρίζουμε να υπάρχει υποψήφιος ευρωβουλευτής από το χωριό μας. Επισημαίνουμε ωστόσο, ότι αν και έχει διαμορφωθεί κλίμα έντονης πόλωσης, με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο πολιτικού λόγου, στα περισσότερα ψηφοδέλτια υπάρχουν αξιόλογοι Κεφαλλονίτες υποψήφιοι τους οποίους και αξίζει να στηρίξουμε. Υπενθυμίζουμε δε, ότι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στις εκλογές μπορούμε να θέσουμε έως και 4 σταυρούς προτίμησης.

 

Με την ελπίδα ότι δεν έχουμε παραλήψει εκ παραδρομής κάποιον συγχωριανό μας υποψήφιο, ευχόμαστε σε όλους, ανεξαρτήτως εκλογών στις οποίες θα λάβουν μέρος και προφανώς ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας, καλή επιτυχία στον αγώνα τους. Ταυτόχρονα ευχόμαστε την ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων συγχωριανών μας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εκεί που οι υποψηφιότητες είναι πολλές, ώστε τα Πουλάτα να έχουν την μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση και αντίστοιχα την ηχηρότερη δυνατή φωνή.

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr