Πώς η Ελλάδα έχασε τη «χρυσή» ευκαιρία για τους κατοίκους σε βραχονησίδες – Το σχέδιο του μεγάλου ηγέτη που δεν υλοποιήθηκε

Πρόκειται για μέρη που θα μπορούσαν να είχαν κατοικηθεί από τη δεκαετία του ’90 και σήμερα τα αμφισβητεί η Τουρκία

Η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και απειλεί να φτάσει μέχρι τον πόλεμο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… λιγουρεύεται δεκάδες μικρά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.

Πρόκειται για μέρη που θα μπορούσαν να είχαν κατοικηθεί από τη δεκαετία του ’90. Πώς; Υπήρχε εθνικό σχέδιο του Ανδρέα Παπανδρέου που εκπονήθηκε το 1994 και προέβλεπε την δημιουργία βασικών υποδομών διαβίωσης σε κρίσιμες βραχονησίδες, αλλάζοντας ουσιαστικά τον χάρτη του Αιγαίου. Το σχέδιο ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Η Ελλάδα το 1995 δήλωσε στον ΟΗΕ ρητά πως επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οποιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της 12 ναυτικά μίλια και τότε η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως για το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων. Που ισχύει μέχρι και σήμερα…

Τα ακατοίκητα νησιά

Το σχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου προέβλεπε την κατοίκηση 18 νησιών με το χτίσιμο κτηρίων και εκκλησιών, εγκατάσταση πόσιμου νερού και καυσίμων. Προβλεπόταν και η ύψωση ελληνικών σημαιών, ως σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα. Η απήχηση στον κόσμο ήταν τεράστια, ακόμα και ομογενείς ήθελαν να κατοικήσουν σε βραχονησίδες.

Παρέμβαση έγινε στη Ρω και προβλεπόταν να γίνει στα Τοκμάκια, στον Πασά, στον Βάτο, στη Σαρία, στον Νίμο, στη Στρογγύλη, στο Φαρμακονήσι, στην Καλίλιμνο.

Αργότερα αρρώστησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, στέλνοντας επιστολή παραίτησης. Στις 18 Ιανουαρίου 1996 εκλέχτηκε ο Κώστας Σημίτης και μετά από 13 μέρες έγιναν τα γεγονότα στα Ιμια. Το σχέδιο για την κατοίκηση μπήκε οριστικά στο συρτάρι….

Πηγή: instanews.gr