Πώς μπορείτε να ακυρώσετε την κλήση από την τροχαία

Οι περισσότεροι οδηγοί, νέοι και παλιοί, κάποια στιγμή στην ζωή τους έχουν συναντήσει την Τροχαία, και ίσως να έχουν «φάει» και κάποιο πρόστιμο. Πώς μπορεί να ακυρωθεί αυτή η κλήση όμως.

Οι οδηγοί πολίτες έχουν δικαιώματα τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και με μια επίσκεψη στο τμήμα τροχαίας που υπάγονται οι αστυνομικοί που βεβαίωσαν την παράβαση.

Τι πρέπει να προσέξετε

Όταν κάποιος αστυνομικός της τροχαίας σας σταματά είτε για απλό έλεγχο είτε για να σας πιστοποιήσει κάποια παράβαση δεν έρχεστε σε καμία περίπτωση σε αντιπαράθεση μαζί του ακόμη και αν έχει προκλητική στάση.

Από την στιγμή που σας βεβαιώνει το πρόστιμο Υπογράφετε πάντα την κλήση ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με την παράβαση που σας έχει βεβαιώσει ο τροχονόμος.

Η αίτηση ακύρωσης

Οι παραβάτες οδηγοί στους οποίους έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν δικαίωμα εντός τριών ημερών από την ημέρα επίδοσης της κλήσης να μεταβούν στα κατά τόπους αρμόδια τμήματα που ανήκει ο τροχονόμος που τους έγραψε για να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους.

Πότε και πως ακυρώνεται το πρόστιμο

Στην περίπτωση που οδηγός – παραβάτης έχει αντιρρήσεις σχετικά την κλήση-πρόστιμο, πάντα ο διοικητής του κάθε τμήματος της τροχαίας είναι εκείνος που θα αποφασίσει, αν ο οδηγός έχει δίκιο ή όχι.

Αν είναι βάσιμες οι αντιρρήσεις του οδηγού, τότε ο διοικητής έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το πρόστιμο και να επιστρέψει πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή ακόμη και το δίπλωμα στον οδηγό.

Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει πέραν του χρηματικού προστίμου και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος οι περισσότεροι διοικητές βρίσκουν την χρυσή τομή δίδοντας νωρίτερα πίσω τα παραπάνω στοιχεία στους παραβάτες οδηγούς που πληρώνουν άμεσα το πρόστιμο

Πηγή: dikaiologitika.gr