Πώς ο εκλογικός νόμος κρατά στο… τραπέζι τις πρόωρες εκλογές – Στο “μυαλό” του Μητσοτάκη

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μοιραία παραμένουν στο… τραπέζι, μετά την επίσπευση της ψήφισης του εκλογικού νόμου. Το σκεπτικό παραμένει ίδιο: ότι η Νέα Δημοκρατία, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει άνετα μια “καθαρή” τετραετία και ενδεχομένως με μεγαλύτερη πλειοψηφία, μεταφέροντας παράλληλα τα προβλήματα στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτως ή άλλως, είτε σε ένα μήνα, είτε στο τέλος της τετραετίας, οι επόμενες εκλογές θα είναι “δίδυμες”, αφού δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την άμεση θέση του νέου νόμου σε εφαρμογή. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης με την επίσπευση της κατάργησης της απλής αναλογικής θέλει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα όχι μόνο προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματός του, αφού οι επόμενες εκλογές – λόγω της επαναληπτικής αναμέτρησης – θα γίνουν με λίστα…

Πότε θα ανακοινωθεί η πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για την ώρα, το βαρύ νομοθετικό έργο προσγειώνει την κυβέρνηση στην καθημερινότητα. Μπορεί ακόμη στο Μαξίμου να ζυγίζουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά ο πρωθυπουργός επιχειρεί τις επόμενες δέκα ημέρες μια φυγή προς τα εμπρός με δύο θεσμικά ζητήματα: το νέο εκλογικό νόμο και την πρόταση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως ήδη έγραψε το newsit.gr, όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το όνομα του νέου Προέδρου αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου στις 22 Ιανουαρίου, ούτως ώστε να μη “σέρνεται”» το ζήτημα έως τις 13 Φεβρουαρίου και τη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πει, άλλωστε, ότι πρόκειται να προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασής του «στην ώρα της», αποφεύγοντας να ταυτίσει αυτήν την ώρα με τη 13η Φεβρουαρίου. Έτσι, απομένει να φανεί εάν οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν ή μετά την αναχώρησή του για το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά και τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 Ιανουαρίου.

Το πρώτο πιθανότατα αποκλείεται, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Νταβός την ώρα ακριβώς που η Βουλή θα ψηφίζει το νέο εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα καταργηθεί η απλή αναλογική. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί μετά την επιστροφή του από το Νταβός και πριν την αναχώρησή του για το Παρίσι, δηλαδή το αργότερο σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την ονοματολογία, τίποτε δεν έχει αλλάξει και… τίποτα δεν είναι όπως παλιά, όπως λέει και ο στίχος του γνωστού τραγουδιού. Τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς τη στάση του κ. Μητσοτάκη να κρατήσει κρυφή την απόφασή του ακόμη κι από τους στενούς του συνεργάτες, εις εκ των οποίων διαβεβαίωνε το newsit.gr ότι «η απόφαση είναι καθαρά προσωπική και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάτι εκ των προτέρων».

Όμως, τίποτε δεν είναι όπως παλιά την ίδια ώρα, αφού δεδομένη είναι πλέον η πρόθεση του πρωθυπουργού να προτείνει ένα πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά και να επιδιώξει ευρείες συναινέσεις. Όπερ σημαίνει ότι η πρώτη του επιλογή πιθανότατα θα είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στο χώρο της ΝΔ, με πολλούς να εξακολουθούν να επιμένουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προβάδισμα, αλλά στο κάδρο υπάρχουν και άλλα πρόσωπα, όπως π.χ. η Άννα Διαμαντοπούλου και βέβαια η οποιαδήποτε έκπληξη που εναπόκειται αποκλειστικά στη βούληση του κ. Μητσοτάκη.

Βέβαιο είναι, επίσης, ότι δεν πρόκειται οριστικά να προτείνει ο πρωθυπουργός την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Εξέλιξη που είχε φωτογραφίσει με τις δηλώσεις του μετά την… περίσκεψη στο βουνό στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προθέσεις του.

Πηγή: newsit.gr