Πώς θα γίνει η σύσταση πολεοδομικών γραφείων στους Δήμους

«Σημαντικό, ευέλικτο, καινοτόμο και δυναμικό» χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Μάκη Πολλάτο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε χθες, παρουσία και του πρωθυπουργού «έχει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι χρήματα που θα δανειστούν οι δήμοι για τα επόμενα 15-20 χρόνια και η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, με το πρόγραμμα θα υλοποιηθούν «μια σειρά από έργα σε όλη τη χώρα, αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών κάθε τοπικής κοινωνίας και συναρθρώνονται με το γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο».

Στόχος να μην μείνει κανένας δήμος και καμία περιφέρεια χωρίς ούτε μία δράση

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά στον σχεδιασμό των έργων, καθώς για την υλοποίησή τους θα υπάρχει από κοινού απόφαση. «Στόχος μας να μην μείνει κανένας δήμος και καμία περιφέρεια που να μην συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να μην πάρουν ούτε έργο μία δράση», είπε.
Οι μικροί δήμοι, χωρίς επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών, θα στηριχθούν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). «Μέσα σε αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ προβλέπονται 100 εκατ. ευρώ για μελέτες για να διευκολυνθούν οι δήμοι που έχουν προβλήματα στις τεχνικές υπηρεσίες ή δεν είναι προετοιμασμένοι να ετοιμάσουν κι εκείνοι τις δικές τους προτάσεις για να εγκριθούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα», εξήγησε.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει ανάπτυξη «και να πάει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και ιδίως σε περιοχές που έχουν ανάγκη από στήριξη».

Το επόμενο τρίμηνο κάθε δήμος θα έχει το δικό του πολεοδομικό γραφείο

Ερωτηθείς για τη σύσταση πολεοδομικών γραφείων σε κάθε δήμο, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο έχει ψηφιστεί, ωστόσο για να γίνει πράξη, θα χρειαστεί οι δήμοι να αντλήσουν πολιτικούς μηχανικούς από το μητρώο της ΕΕΤΑΑ.

«Αυτό το μητρώο ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, επομένως θα δοθεί μια μικρή παράταση λειτουργίας με το προηγούμενο σύστημα. Σίγουρα, στο επόμενο τρίμηνο θα γίνει πράξη η δυνατότητα κάθε δήμος να έχει το δικό του πολεοδομικό γραφείο».

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να καινοτομήσει
Ερωτηθείς για τις έξυπνες πόλεις, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να καινοτομήσει και έχει πάρει πρωτοβουλίες. Το επόμενο 10ήμερο θα ανακοινωθεί η πρόσκληση, που θα περιλαμβάνει πολλές ψηφιακές εφαρμογές, όπως την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και δυνατότητες για τα ΑμεΑ, ώστε να έχουν μια κανονική ζωή, ισότιμη με τους υπόλοιπους πολίτες. Έφερε δε ως παράδειγμα τις εκατοντάδες παραλίες που θα τοποθετηθούν ράμπες, προκειμένου να μπουν στη θάλασσα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ειδική αναφορά έκανε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών από όλους τους δήμους κατά το διάστημα της καραντίνας. «Όλοι οι δήμοι πρωταγωνίστησαν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους. (…) Η αυτοδιοίκηση καινοτομεί και προχωρά μπροστά στις ψηφιακές υπηρεσίες και στη μείωση του ενεργειακού κόστους», είπε , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα των 130 εκατ. ευρώ θα πιάσει τόπο.

Πηγή: aftodioikisi.gr