Αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά
Σε επιφυλακή βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο για την πορεία της πανδημίας από το φθινόπωρο, ενόψει της μεγάλης επιστροφής των εκδρομέων του καλοκαιριού και του ανοίγματος των σχολείων που αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα μεταδόσεων.
Οι ειδικοί τονίζουν πως η όποια επιδημιολογική επιβάρυνση καταγραφεί από την καλοκαιρινή “ραστώνη” θα φανεί σε δύο εβδομάδες και οι προβλέψεις μέχρι στιγμής δεν είναι αισιόδοξες. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων ενώ σημειώνεται και αύξηση στις εισαγωγές νοσούντων από το ιό στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας της Πέμπτης δήλωσε πως «έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της».
Ο. κ. Γώγος έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με 4%. Επίσης ανέφερε πως επιβεβαιώνεται η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εντοπίζεται περίπου στο 85% των δειγμάτων που ελέγχονται.
Παράλληλα, οι εμβολιασμοί παρουσιάζουν ανησυχητική κάμψη με το στόχο του αναγκαίου ποσοστού ανοσίας να βρίσκεται πολύ μακριά. Οι πλήρως εμβολιασμένοι σήμερα στην Ελλάδα φτάνουν τους 5.579.852 και όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση δεν ξεπερνούν τα 5,8 εκατ.
Ανακοινώσεις για την πανδημία
Τα παραπάνω δεδομένα έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση η οποία φιλοδοξεί να στήσει αναχώματα απέναντι στην έξαρση της πανδημίας μέσω του «ξεπαγώματος» του εμβολιαστικού προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου στην “πρώτη” του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως αποκάλυψε, μέσα από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν, θα δοθούν πληροφορίες για την επανεκκίνηση όλων των μέτρων που χρειάζονται για να πειστεί ο κόσμος να κάνει τα εμβόλια. Επ’ αυτού είπε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα αλλά τόνισε ότι πρέπει να επιταχύνουμε.
«Οι ανεμβολίαστοι είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές», ήταν το μήνυμα του κ. Οικονόμου ο οποίος έκανε γνωστό επίσης πως «η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».
Έρχεται νέο lockdown;
Ο κ. Οικονόμου απέφυγε να αναφερθεί στο αν έχει πέσει στο «τραπέζι» η λήψη νέων μέτρων και να κάνει λόγο για πρόσθετους – εκτός της παραμονής σε κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης- περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.
Ωστόσο αναμένεται αυτό να εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας το προσεχές διάστημα. Ήδη από την αρχή της εβδομάδας έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ ενώ από 1η Σεπτεμβρίου σε αυτό μπαίνουν και οι υγειονομικοί.
O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Ant1, εκτίμησε πως υπό το φόβο της περαιτέρω εξάπλωσης του κορoνοϊού, θα υπάρξουν απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων.
Όσον αφορά τα νέα μέτρα στο γενικό πληθυσμό την απάντηση σε αυτό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δ δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική», απαντώντας στο αν εξετάζεται ένα τέτοιο μέτρο για το Φθινόπωρο. Συνεπώς το ενδεχόμενο ενός νέο lockdown φαντάζει μακρινό σενάριο αυτή τη στιγμή.
Εντούτοις πρόσθεσε πως είναι λάθος τα όποια ελαφρά περιοριστικά μέτρα μπαίνουν σε περιοχές οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία «κόκκινο», όπως η Ζάκυνθος να χαρακτηρίζονται lockdown.
“Δεν είναι lockdown, είναι κάποια μέτρα που έχουν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού εκεί που γνωρίζουμε ότι ο ιός ευδοκιμεί και μεταδίδεται εύκολα, ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση”, τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιοριστικά μέτρα κυρίως στη μουσική και στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης.
Πηγή: merisia.gr