Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που γιορτάσαμε εχθές και είχε ως θέμα της τη δύναμη των Μουσείων, επικεντρώθηκε στη συμβολή τους σε τρία επίκαιρα ζητήματα. Στη βιωσιμότητα, στο τρίπτυχο καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.
Άλλωστε τα σύγχρονα Μουσεία μέσα από τις δραστηριότητές τους, συμβάλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάχυση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, η αναγκαία ψηφιακή στροφή που επιχειρούν, συμβάλλει στην προβολή τους, στην προσβασιμότητα και στην ερμηνεία τους και κυρίως στην ενίσχυση των εμπειριών που συλλέγει ο επισκέπτης. Τέλος μέσα από την παρουσίαση των συλλογών καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ο φετινός εορτασμός μας βρίσκει με το δικό μας «σπίτι» πολιτισμού και ιστορίας, όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αντώνης Καλλιβωκάς. Η ολοκλήρωση δε των έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας, θεωρεί ότι θα καταστήσουν την Σάμη ένα ανοιχτό επισκέψιμο μουσείο, προσφέροντας μία σπάνια εμπειρία στον επισκέπτη.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και κυρίως την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που πρεσβεύει, μας δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αποκατάστασης του εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτου τέμπλου της προσεισμικής εκκλησίας της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας, που μετά τους σεισμούς του 1953 έχει μεταφερθεί στον Κοιμητηριακό Ναό των Πουλάτων.
Μάλιστα το πρόβλημα είναι δυστυχώς διπλό, καθώς αφορά αφενός μεν στο ίδιο το τέμπλο, η κατάσταση του οποίου κινδυνεύει να καταστεί μη αναστρέψιμη, αφετέρου δε στο Ναό που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στατικότητας, θέτοντας σε δυνητικό κίνδυνο τόσο τους πιστούς, όσο και τα κειμήλια που φιλοξενεί.
Για τον λόγο αυτό και απευθύνουμε έκκληση προς το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Σάμης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Μητρόπολη Κεφαλληνίας να πράξουν τα δέοντα πριν να είναι αργά για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κειμήλια της προσεισμικής Κεφαλλονιάς. Άλλωστε η αποκατάστασή τους θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του πολιτισμικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής μας, αλλά και της ιστορικής συνέχειας που παρουσιάζει στο βάθος των αιώνων.
Γιατί όπως αναφέρει και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στο μήνυμά του για την χθεσινή ημέρα, παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγονται νέοι ορίζοντες και διαμορφώνονται νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Πηγή: poulatakefalonias.gr