Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και με μία δόση εμβολίου; Πως το αποκτάμε, που το χρησιμοποιούμε

Παρουσιάζεται σήμερα (28.05.2021) το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, που «υπόσχεται»… ξέγνοιαστες διακοπές και τουρισμό χωρίς άγχος από αρχές Ιουνίου. Τι θα ισχύσει για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Και το όνομα του, «EU digital Covid certificate». Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό μπαίνει στη ζωή μας για να διευκολύνει τα ταξίδια μας στην εποχή της πανδημίας, απαλλάσσοντας μας από την υποχρέωση καραντίνας και πρόσθετων τεστ και αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσα στην covid εποχή για τον τουρισμό.

Η Ελλάδα, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα test προσομοίωσης, παρουσιάζει σήμερα το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και ξεκινά να το παρέχει αμέσως στους πολίτες της…  Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 1η Ιουνίου.

Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που επίσης είναι πανέτοιμες να το εκδώσουν, θα το εφαρμόσουν πιλοτικά άμεσα, πριν δηλαδή το ορόσημο της 1ης Ιουλίου, οπότε και οι “27” ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να τεθεί επίσημα σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη χτες η Αυστριακή Βουλή υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει έναρξη της εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού Covid-19 από την 4η Ιουνίου, ενώ στο χορό μπαίνουν άμεσα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πως εκδίδεται το Πράσινο Πιστοποιητικό; Ποια στοιχεία περιέχει;

Το «EU digital Covid certificate» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας.

Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του…

α) έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο.

β) έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ

γ) έχει ασθενήσει από την covid_19 και έχει αναρρώσει.

Σημειώνεται ότι η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (άρα, ύπαρξης αντισωμάτων) θα είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες.

Ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό, ενώ τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά.

Το Πράσινο Πιστοποιητικό θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

Πράσινο Πιστοποιητικό και με… 1 δόση εμβολίου;

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι στην Ευρώπη είναι η πρόταση το Πράσινο Πιστοποιητικό να παράσχεται και σε πολίτες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Ωστόσο αυτό δεν εγγυάται ότι αν ταξιδέψει κάποιος/-α σε άλλη χώρα θα αποφύγει το τεστ ή την καραντίνα… Θα επαφίεται στην ευχέρεια του κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά.

Καλύπτει και το Sputnik;

Το «EU digital Covid certificate» θα καλύπτει τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον Ε.Μ.Α., δηλαδή: AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Ωστόσο αναμένεται να υπάρχει η δυνατότητα στα κράτη – μέλη να μπορούν να αποφασίσουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Spuntik, που χρησιμοποιείται στην Ουγγαρία.

Θα έχει ισχύ και για χώρες εκτός Ε.Ε.;

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα ισχύει και στις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ το σύστημα αναμένεται να δέχεται και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες από την Ευρώπη με την Ελβετία για την αναγνώριση αμοιβαίων πιστοποιητικών, αλλά και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κομισιόν βρίσκεται επίσης σε επαφή με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Η.Π.Α., που επίσης αποτελεί μεγάλη “δεξαμενή” τουριστών για την Ελλάδα, μαζί με τη Βρετανία.

Θα υπάρχουν άλλα “προνόμια” και τους κατόχους του Πράσινου Πιστοποιητικού;

Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι μέχρι να ανοίξουν οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιών, δεν συζητά θέμα προνομίων…

Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμφωνήθηκε αυτό να αποτελεί  «εθνική υπόθεση» των κρατών – μελών, και να αποφασίζουν εσωτερικά αν θα δώσουν κίνητρα στους πολίτες να εμβολιαστούν και να αποκτήσουν το Πράσινο Πιστοποιητικό, όπως πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους κ.α..

Η παρουσίαση του «EU digital Covid certificate» από την Ελλάδα, γίνεται στις 09:30 από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Πηγή: newsit.gr