Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα “κλειδιά” για την επιλογή του

Μόλις ένας μήνας έμεινε για να ανακοινωθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την επιλογή του προσώπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα τέλη του Ιανουαρίου και πριν την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, που είναι δεδομένο ότι μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Καθοριστικές οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του προσώπου αναμένεται να παίξουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως αναφέρουν συνομιλητές του, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, απομακρύνουν το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα μη πολιτικό πρόσωπο.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να “βρίσκεται σε συντονισμό” με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα, αλλά και να είναι σε θέση να υποστηρίξει με απόλυτη επάρκεια τις εθνικές θέσεις στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν αναφορικά με το προφίλ του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να κομίζει κάτι “νέο” και να μην συνδέεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την οικονομική κρίση, που αντιμετώπισε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να είναι σε θέση να στηριχτεί και από κόμματα πέραν της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Φώφη Γεννηματά είχε σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξετάζονται τα ονόματα των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, στους οποίους αναφέρθηκε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για το αξίωμα.

Πάντως, η βούληση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει πρόσωπο που θα μπορεί να τύχει ευρύτερης συναίνεσης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πηγή: Εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”