Μπορεί η κυβέρνηση, για δικούς της λόγους (βλ. εκλογές), να βιάζεται να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και όχι, όπως επιθυμούν οι αιρετοί, την ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κράτος και τους ΟΤΑ, ωστόσο, η πίεση δημάρχων και περιφερειαρχών, φαίνεται ότι θα φέρει αποτέλεσμα στο θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Είναι γνωστό ότι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης επιθυμούν την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αναφορικά, κυρίως (αλλά όχι μόνο), με τον έλεγχο νομιμότητας που ασκούν στις αποφάσεις των οργάνων τους,
Οι τρεις αλλαγές
Τώρα, καθώς το πόρισμα της περίφημης Επιτροπής Κοντιάδη για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το νέο υπουργό Μ. Βορίδη, αγνοείται, και άρα το σχετικό νομοσχέδιο θα καθυστερήσει πολύ, η πίεση των αιρετών για κατάργησή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αυξάνεται.
Έτσι, η κυβέρνηση, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει, τους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, «γαλάζιους», δημάρχους και περιφερειάρχες που τόσο ανάγκη έχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές, σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr:
-Να παραμείνουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ελάχιστες αρμοδιότητες που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω Συντάγματος (δάση-ύδατα κλπ).
-Οι αποφάσεις των συμβουλίων να είναι άμεσα εκτελεστές και η όποια προσφυγή θα παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης. Ωστόσο, το ποιες κατηγορίες αποφάσεων θα πηγαίνουν αυτεπάγγελτα για έλεγχο και ποιες θα είναι άμεσα εκτελεστές, θα αποφασιστεί σε συνεργασία υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΕ.
-Ο αυτεπάγγελτος έλεγχος και οι ενστάσεις θα εξετάζονται από νέα ελεγκτική δομή που θα δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος είχε προαναγγείλει νέος φορές με 7 τέτοιους μηχανισμούς σε όλη τη χώρα, ο οποίος δεν θα υπάγεται στο ΥΠΕΣ.
Είχε θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 109 του «Κλεισθένη» είχε συσταθεί επί ΣΥΡΙΖΑ:
«Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α» ανα Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επρόκειτο για επτά (7) Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α., οι οποίες αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών
Αντιδράσεις εργαζομένων
Πάντως, η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων συναντά τις αντιδράσεις των εργαζόμενων τους. Οι οποίοι, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δυσμενέστερες συνθήκες και όρους εργασίας. Δηλαδή, μεταξύ άλλων: αλλαγή τόπου εργασίας, αλλαγή μορφής εργασιακής σχέσης, οπισθοδρόμηση/στασιμότητα στην υπηρεσιακή εξέλιξη.
Πηγή: aftodioikisi.gr