Πρωτοφανές: Δήμος προχωρά στην κατάσχεση πρώην Αστυνομικού Τμήματος

Είναι από τις λίγες φορές, ίσως και πρώτη, στα ιστορικά της αυτοδιοίκησης που Δήμος προχωρά σε κατάσχεση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου!

Ο λόγος για τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάσχεση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της Αστυνομίας στα «Λιοντάρια», έχοντας στα χέρια του αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου (άμεσα εκτελεστή) σε σχέση με την αποζημίωση χρήσης του δημοτικού ακινήτου των φυλακών της Νέας Αλικαρνασσού.

Για την ιστορία, το γνωστό σε όλους ακίνητο των φυλακών της Νέας Αλικαρνασσού, είναι δημοτικό κτίριο. Το κράτος και συγκεκριμένα το Υπ. Προστασίας του Πολίτη έπρεπε να πληρώνει μισθώματα τόσα χρόνια στο Δήμο, πράγμα που δεν έκανε. Οι οφειλές μαζεύονταν.

Ο Δήμος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και διεκδίκησε τα χρήματα, κερδίζοντας μάλιστα την υπόθεση!

Ειδικότερα, υπάρχουν δύο διαφορετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από τον Άρειο Πάγο, μια τελεσίδικη και μια αμετάκλητη, με τις οποίες επιδικάζεται στο Δήμο αποζημίωση περίπου 1.100.000 εκ. ευρώ (συνολικά).

Με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των χρημάτων, με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό να ετοιμάζεται -σε περίπτωση που δεν δοθούν τα χρήματα – να προχωρήσει στην κατάσχεση του εγκαταλελειμμένου ακινήτου «φιλέτου» της αστυνομίας στα «Λιοντάρια» (σ.σ. εφόσον δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι από τις φυλακές).

Η aftodioikisi.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος μας είπε τα εξής: «Αναμένουμε να καθαρογραφεί η μία εκ των δύο αποφάσεων του Αρείου Πάγου και έπειτα θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Την υπόθεση την κερδίσαμε. Το ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι σοβαρό. Το κράτος τόσα χρόνια μας οφείλει ένα τεράστιο ποσό. Υπάρχουν δυο αποφάσεις, η μία γύρω στα 700.000 ευρώ και η άλλη γύρω στα 400.000 ευρώ και θα εκτελεστούν όπως προβλέπει ο νόμος. Τώρα, από εκεί και έπειτα, θα δούμε τα επόμενα βήματα, προσεκτικά».

Σε ερώτηση της aftodioikisi.gr για το πώς θα αξιοποιηθεί με το συγκεκριμένο κτίριο στα «Λιοντάρια» σε περίπτωση κατάσχεσης, ο κ. Λαμπρινός μας είπε ότι είναι μια συζήτηση που θα γίνει, αλλά και αυτή στο χρόνο της. «Το βασικό αυτή τη στιγμή είναι να λάβουμε αυτά που μας οφείλονται», πρόσθεσε.

Επίσης, η aftodioikisi.gr μίλησε με τον επικεφαλής των “Ενεργών πολιτών”, κ. Ηλία Λυγερό, ο οποίος ηγείται της τρίτης μεγαλύτερης δημοτικής παράταξης της πόλης. Ο κ. Λυγερός αφού μας ενημέρωσε για το ιστορικό της υπόθεσης, μας είπε ότι και ο ίδιος και η παράταξή του, είναι σύμφωνοι να διεκδικήσει ο Δήμος όσα του οφείλονται, ενώ το συγκεκριμένο κτίριο στα  «Λιοντάρια» θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικές χρήσεις, πολιτιστικές και όχι μόνο.  Όπως μας ενημέρωσε, δεν υπάρχει θέμα με τις αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς εδώ και χρόνια αυτές στεγάζονται σε άλλο σημείο της πόλης.

πηγή: aftodioikisi.gr