Ψηφίζεται έως την άλλη Παρασκευή η Συμφωνία των Πρεσπών – Δεν θα υπουργοποιηθούν οι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, βγαίνοντας έκανε μια αποκάλυψη στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή κυριάρχησε ως φαίνεται στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και άλλα κομματικά στελέχη δήλωσαν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπογράμμισαν επίσης, ότι κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, «θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε» και πως «όλα αυτά που ακούγονται είναι περί όνου σκιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στην Πολιτική Γραμματεία έγινε ανταλλαγή εκτιμήσεων μετά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ψήφο εμπιστοσύνης όσον αφορά το τι θα συμβεί όταν θα έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην συνεδρίαση υπήρξε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης αφού εκτιμήθηκε ότι τόσο η ψήφος εμπιστοσύνης, όσο η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση δημιουργούν νέες συνθήκες για να προχωρήσει η συνεργασία με κόμματα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Επίσης, τονίσθηκε για ακόμα μια φορά ότι κανένας από τους βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν θα υπουργοποιηθεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να δώσει την εντύπωση της συναλλαγής.

Πόσους μετράνε για την Συμφωνία των Πρεσπών

Οι εκτιμήσεις πλέον μετά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ποτάμι για ψήφο κατά συνείδηση δημιουργούν  πλέον σοβαρές προσδοκίες ότι η κυβέρνηση βρήκε τους 151 βουλευτές που χρειάζεται προκειμένου να την περάσει από την Βουλή.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι ψήφοι της Έλενας Κουντουρά, της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου, του Σπύρου Δανέλλη, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρώτα. Ο Σπύρος Λυκούδης εμφανίζεται να μην έχει αποφασίσειακόμα τι θέλει να κάνει, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει τελικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος τις τελευταίες ώρες δέχθηκε σοβαρές πιέσεις από το κόμμα του για να μην υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η κυβέρνηση έχει βρει τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων που χρειάζεται προκειμένου η συμφωνία των Πρεσπών να έχει πολιτική νομιμοποίηση παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τα παραπολιτικά της ημέρας η φορτωμένη γλυκά Σία Αναγνωστοπούλου για την ονομαστική της εορτή.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr