Ψήφος εμπιστοσύνης: Οι 150 και ο… Δανέλλης – Ο βουλευτής που “κρατά” τον Τσίπρα πρωθυπουργό

Μια Κυριακή που δεν είναι σαν τις άλλες. Μια Κυριακή του Ιανουαρίου που Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος χρειάστηκαν σχεδόν 45 λεπτά για να ανακοινώσουν αυτό που όλοι περίμεναν: το διαζύγιο μετά από τέσσερα χρόνια συγκατοίκησης στην κυβέρνηση. Ξεκίνησαν μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 και έφτασε… 2019 για να χωρίσουν.

Και τώρα; Τώρα η επόμενη μέρα (οι επόμενες μέρες για την ακρίβεια) έχει…. μέτρημα. «Αν Ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση θα μετρηθούμε στη Βουλή» είχε πει πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε, πήρε μαζί τους και τους (μισούς) ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε ότι ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσει γιατί αυτή συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάπως έτσι άρχισε το… μέτρημα.

Στο Μαξίμου μετρούν τους βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση (εκτός από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσουν στον μαγικό αριθμό των 151. Στις τάξεις των ΑΝΕΛ μετρούν ποιοι θα μείνουν πιστοί στον Πάνο Καμμένο και ποιοι όχι για να τους… διαγράψουν. Και κυρίως για να ξέρουν αν έχουν κοινοβουλευτική ομάδα ή όχι (απαιτούνται πέντε βουλευτές). Στην ίδια κατάσταση (αν θα έχει Κ.Ο. το βράδυ της Τετάρτης) φαίνεται πως είναι και το Ποτάμι.

Από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα καταψηφίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Όχι όλοι όμως. Ο Σπύρος Δανέλλης, ένας από τους βουλευτές του Ποταμιού, έχει δηλώσει ότι θέλει να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η οποία συνδέεται, μοιραία με την ψήφο εμπιστοσύνης. Άρα;

Ας μιλήσουμε λίγο… μαθηματικά. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένες τις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται δεδομένο, με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ότι ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσουν και τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ: η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Φτάνουμε τους 149. Η Κατερίνα Παπακώστα επίσης θα ψηφίσει υπέρ, 150 άρα. Μοιραία μένει ένας. Θα είναι ο Σπύρος Δανέλλης ο 151ος;

Αν ο βουλευτής του Ποταμιού ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης αλλά το κόμμα του έχει θέσει κομματική πειθαρχία, τότε το Ποτάμι κινδυνεύει με διάλυση. Όπως και οι ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και διαγραφών. Βέβαια, στην περίπτωση των ΑΝΕΛ τα πράγματα είναι πιο… περίπλοκα. Γιατί ο Πάνος Καμμένος θα διαγράψει, βάσει των λεγομένων του, την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη, αλλά όχι τον Κώστα Ζουράρι (που προέρχεται από συνεργαζόμενο κόμμα) ή τον Θανάση Παπαχριστόπουλο (που έχει πει ότι θα παραδώσει την έδρα του αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών).

«Εγώ, ο Κώστας Ζουράρις (αν και δεν είμαι εξουσιοδοτημένος αλλά προκύπτει από το κλίμα στην Κ.Ο.), η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης» είναι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του  News 24/7 ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Αντίθετα από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο Νίκος Μαυραγάννης (όπως και η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης) θα μείνουν πιστοί στη γραμμή του Πάνου Καμμένου. Μαυραγάννης και Κόλλια Τσαρουχά, μάλιστα, θα παραδώσουν και τα χαρτοφυλάκιά τους στην κυβέρνηση.

Κατά της ψήφου εμπιστοσύνης και της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ψηφίσει και ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης, από την Ένωση Κεντρώων, που είχε κάνει την… έκπληξη στον προϋπολογισμό και είχε ψηφίσει υπέρ.

Αναδημοσιευση από www.newsit.gr