Τις πύλες του Λευκού Οίκου πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες είχαν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, και έπειτα αποσύρθηκαν  για την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων.

Κατά τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες». Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τραμπ επεσήμανε: «Είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Οι σχέσεις μας μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες». 

«Με την Τουρκία κρατάμε εγκλείστους πολλούς μαχητές του ISIS και έχουμε αρχίσει να τους στέλνουμε στις πατρίδες τους, αλλά όχι στην Ελλάδα», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως η ανάκαμψη της Ελλάδας, συνιστά τεράστια επιτυχία, ενώ συνέχισε: «Θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα». Για το ενδεχόμενο αγοράς των F-35, ο κ. Τραμπ επεσήμανε: «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες».

«Είμαι φίλος με τον Ερντογάν, συζητάμε μαζί του. Έχουμε μια σημαντική θέση και θα δούμε αν μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σχέδιο εξομάλυνσης [της κατάστασης]», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια, σε μια προβληματική περιοχή. Ζητάμε τη δική σας υποστήριξη και στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από ενέργειες που πυροδοτούν την αστάθεια».

«Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος σε μια περίπλοκη περιοχή του κόσμου», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς επίσης και σε άλλα προγράμματα.

Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί. «Είναι προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ζεύγος Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του στο κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Τον αμερικανό Πρόεδρο συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικο Πομπέο, ο Γουίλμπουρ Ρος, ο επιτελάρχης του Τραμπ, Mick Mulvaney και οι σύμβουλοι O’Brien, Jared Kushner και Larry Kudlow.

Πηγή: newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΠυροβόλησαν τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς στη Γλυφάδα
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης στον Τραμπ: «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35»