Έντονες αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις στον Δήμο Ληξουρίου άφησε ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσιος Περδίκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» στον Ionian Galaxy 90.8 και στο vootospress.gr. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, οι λιμενικές υποδομές, αλλά και –κυρίως– η έλλειψη διαβούλευσης πριν από επιλογές που δεσμεύουν δημόσιο χρήμα και τη μελλοντική πορεία του τόπου.
«Μπήκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και… έλειπε η συζήτηση»
Ο κ. Περδίκης, ο οποίος συμμετέχει πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιέγραψε ως πρώτη εντύπωση την απουσία ουσιαστικού διαλόγου. Όπως τόνισε, υπάρχουν ιδέες και δράσεις, όμως δεν έρχονται εγκαίρως στο Συμβούλιο ώστε να συζητηθούν, να ακουστούν διαφορετικές απόψεις και να ληφθούν τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Ο «ξαφνικός» σύμβουλος κρουαζιέρας και τα 6.000 ευρώ
Η έντονη παρέμβασή του, όπως εξήγησε, προκλήθηκε όταν σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά κονδύλι για πληρωμή εξωτερικού συμβούλου κρουαζιέρας.
Το ποσό που αναφέρεται, σύμφωνα με όσα είδαν οι σύμβουλοι, είναι 6.000 ευρώ, με συζήτηση να έχει προηγηθεί –ανεπίσημα– και για 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
«Δεν είχαμε καμία καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς θα κάνει, με ποιο σχέδιο και ποια παραδοτέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν άνθρωποι εδώ – γιατί πάμε στην Κρήτη;»
Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε το γεγονός ότι ο σύμβουλος προέρχεται εκτός Κεφαλονιάς. Ο κ. Περδίκης μίλησε ανοιχτά για απαξίωση της τοπικής τεχνογνωσίας, επισημαίνοντας ότι στο νησί υπάρχουν επαγγελματίες και γραφεία με εμπειρία στην κρουαζιέρα, που δεν κλήθηκαν ποτέ σε διάλογο.
«Δεν είναι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι η τουριστική επιτροπή, οι επαγγελματίες, άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο», τόνισε.
«Η διοίκηση αποφασίζει» – αλλά με ποια λογοδοσία;
Όταν έθεσε τα ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είπε, οι απαντήσεις ήταν γενικές και ασαφείς, σε λογική «η διοίκηση αποφασίζει».
«Εδώ όμως μιλάμε για δημόσιο χρήμα και για επιλογές που καθορίζουν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου», υπογράμμισε.
Κρουαζιέρα χωρίς υποδομές; «Ξεκινάμε στραβά»
Ο δημοτικός σύμβουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις λιμενικές αδυναμίες του Ληξουρίου: βάθη, εκβαθύνσεις, πρόσδεση, ασφάλεια, λειτουργικές υπηρεσίες.
«Δεν μπορείς να πουλάς εικόνα όταν δεν έχεις λύσει τα βασικά», είπε, μεταφέροντας και την άποψη ανθρώπων της θάλασσας που γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες του λιμανιού.
Home port που «κόλλησε» και ανύπαρκτοι έλεγχοι
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το 2021, όταν ενδιαφέρον εταιρείας για home port στο Ληξούρι ναυάγησε επειδή δεν υπήρχαν οι στοιχειώδεις διαδικασίες και υπηρεσίες ελέγχου.
Μαρίνα, αλιευτικά και… σύγκρουση χρήσεων
Ερωτήματα έθεσε και για το μέλλον της μαρίνας, με φόντο σενάρια ενοικίασης ή παραχώρησης.
«Τα 50–60 αλιευτικά σκάφη πού θα πάνε; Αν μεταφερθούν στο κεντρικό λιμάνι, πώς θα προστατευτούν και πώς θα συνυπάρξουν με πλωτές εξέδρες και σκάφη αναψυχής;» διερωτήθηκε, μιλώντας για σχεδιασμό που κινδυνεύει να δημιουργήσει ανασφάλεια και συγκρούσεις.
Τουρισμός και καθημερινότητα: «Χάνουμε από τα βασικά»
Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε επίσης στα χρόνια προβλήματα υποδομών: δρόμους, οδική ασφάλεια, σήμανση. Ακόμη και κονδύλια για απλές πινακίδες, όπως είπε, έμειναν αναξιοποίητα, την ώρα που η εικόνα ενός προορισμού «ταξιδεύει σε δευτερόλεπτα».
Το μήνυμα προς τη Δημοτική Αρχή και τους πολίτες
Το μήνυμά του ήταν σαφές:
σοβαρότητα, διαβούλευση, καθαρά χαρτιά. Ανάπτυξη με σχέδιο, όχι με αποφάσεις χωρίς εξηγήσεις και χωρίς αξιοποίηση των ανθρώπων του τόπου.
Προς τους πολίτες, κάλεσε σε εγρήγορση:
«Να ζητούν ενημέρωση και λογοδοσία. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να ξέρει πού πάνε τα χρήματα και γιατί παίρνονται οι αποφάσεις».
Το ερώτημα που μένει
Η συζήτηση ανέδειξε, για ακόμη μία φορά, το διαχρονικό πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης: αποφάσεις “από τα πάνω” σε έναν τομέα –τουρισμός και λιμενικές υποδομές– που δεν συγχωρεί πρόχειρους σχεδιασμούς.
Το ερώτημα είναι αν ο διάλογος που ζητείται θα ανοίξει εγκαίρως ή αν οι επιλογές θα γίνουν τετελεσμένα.



