“Εφημερίδα των Συντακτών”: Χωρίς παθολόγο το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, ενώ έχει μείνει με μία πνευμονολόγο και μία αναισθησιολόγο

Στις ήδη τραγικές ελλείψεις προστίθενται και οι αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών. ● Χωρίς παθολόγο το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, ενώ έχει μείνει με μία πνευμονολόγο και μία αναισθησιολόγο. ● Αναστέλλονται όλα τα χειρουργεία στο «Αρεταίειο». ● Ανάλογη η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ούτε μία εβδομάδα δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου των αναστολών σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς και εμφανίστηκαν οι πρώτες αρρυθμίες στο ήδη γονατισμένο από την πανδημία και τον κυβερνητικό δογματισμό ΕΣΥ. Τα πρώτα σημάδια πίεσης έχουν γίνει ορατά σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, το οποίο έμεινε χωρίς παθολόγο, με 13 εργαζόμενους να βγαίνουν σε αναστολή, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα στο νησί.

Από τις τέσσερις οργανικές θέσεις παθολόγων του νοσοκομείου που είχαν προκηρυχθεί, οι τρεις παρέμεναν κενές σε όλη την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ξεμείνει ένας παθολόγος για όλες τις εφημερίες! Η μοναδική βοήθεια που είχε προερχόταν από μερικές μετακινήσεις-μπαλώματα γιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας και του Πύργου, οι οποίοι έμεναν για 1-2 εβδομάδες στο νησί και στη συνέχεια επέστρεφαν στην οργανική τους θέση. Ο συγκεκριμένος παθολόγος αρνήθηκε να εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να τεθεί σε αναστολή και πλέον να μην υπάρχει κανένας παθολόγος στο νοσοκομείο ενός νησιού με 40.000 πληθυσμό. Η «λύση» που έχει υιοθετηθεί είναι η πρόσληψη με μπλοκάκι ενός ντόπιου, ιδιώτη παθολόγου, για να καλύψει μέρος των αναγκών. Επιπλέον έχει μετακινηθεί αναγκαστικά και μια γιατρός από το Κέντρο Υγείας Αργοστολίου, με αποτέλεσμα, όπως μας ενημερώνει και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Γ.Ν. Κεφαλονιάς, Κ.Τσιμάρας, «να επιβαρύνεται πολύ και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Σε απόγνωση φαίνεται πως βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και η μοναδική πνευμονολόγος του νοσοκομείου, η οποία επί μήνες κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντεπεξέλθει. Επιπλέον, από τις τέσσερις οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, μόνο μία είναι καλυμμένη, οπότε έχει μείνει μία αναισθησιολόγος για όλες τις εφημερίες. «Η ίδια έχει ξεπεράσει τα όριά της. Προχθές λιποθύμησε, κατέρρευσε μέσα στο νοσοκομείο, νοσηλεύτηκε και τώρα δεν την έχουμε ούτε αυτήν» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Τσιμάρας, προσθέτοντας πως δεν γίνεται να καλύψει μόνη της για ακόμα έναν χειμώνα τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου στέλνει συνεχώς επιστολές ενημερώνοντας την αρμόδια ΥΠΕ για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα κενά προσωπικού, χωρίς όμως να έχει λυθεί το θέμα. Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κανένας εντατικολόγος, ενώ δεν λειτουργεί και ΜΕΘ, παρά μόνο υπάρχει η δυνατότητα διασωλήνωσης. Πριν από μερικά χρόνια, με ιδιωτική δωρεά χτίστηκε σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας με 5 κρεβάτια ΜΕΘ και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, η οποία παραμένει κλειστή εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Μέσα στο Σαββατοκύριακο μάλιστα, αποφασίστηκε η αεροδιακομιδή μιας ασθενούς, ανεμβολίαστης, στην Πάτρα, ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς, όμως τελικά οι γιατροί δεν άναψαν το πράσινο φως εξαιτίας της κρισιμότητας της υγείας της ασθενούς.

Στο «Αρεταίειο»

Ενδεικτική των προβλημάτων που προκαλεί ο ελλιπής κυβερνητικός σχεδιασμός και στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η κατάσταση που επικρατεί στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο στην Αθήνα. Η εφορεία του νοσοκομείου με έγγραφό της που φέρει ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου και ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» ενημερώνει ότι αναστέλλονται όλα τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία, καθώς και οι εφημερίες για έκτακτα χειρουργικά, γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού διαχείρισης ιατρικών αερίων. Με το έγγραφο αυτό προς την 1η ΥΠΕ Αττικής και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας τονίζει ότι η λειτουργία των χειρουργείων είναι «ιδιαίτερα επισφαλής».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε την Παρασκευή στη Βουλή ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να τεθούν σε αναστολή 10.000 άτομα, αλλά με βάση τα πρώτα στοιχεία έχουμε 6.412 αναστολές. «Αρα έχουμε ένα ποσοστό που δίνει δυνατότητα να διαχειριστούμε την κατάσταση στο ΕΣΥ με τη βοήθεια και των διατάξεων της σημερινής τροπολογίας» ισχυρίστηκε.

Πηγή: efsyn.gr