“Ένα απέραντο δάσος τα νησιά μας σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες της Νέας Δημοκρατίας και νέα ταλαιπωρία για τους πολίτες”

Ένα απέραντο δάσος τα νησιά μας σύμφωνα με του δασικούς χάρτες της Νέας Δημοκρατίας και νέα ταλαιπωρία για τους πολίτες

Ανάστατοι κι έξω φρενών είναι εδώ και λίγες ημέρες οι κάτοικοι των νησιών μας με το μπάχαλο της ανάρτησης των δασικών χαρτών από την κυβέρνηση. Αλαλούμ, παραβιάσεις της νομοθεσίας και ανισοτιμία των πολιτών, χαρακτηρίζει την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  και το ΥΠΕΝ το θέμα των δασικών χαρτών.

Εδώ ειδικά στα νησιά μας, η οργή των πολιτών ξεχειλίζει αφού η κυβέρνηση ακύρωσε όλους τους δασικούς  χάρτες κι ανάρτησε νέους, με αποτέλεσμα η Κεφαλονιά κι η Ιθάκη να χαρακτηρίζονται από άκρη σε άκρη ένα απέραντο δάσος, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ήδη υπάρχουσες τελεσίδικες πράξεις  χαρακτηρισμού, οι παραχωρήσεις,  οι αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται  κι οι δικαστικές αποφάσεις.

Μια ακόμα αριστεία της σημερινής κυβέρνησης, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά και πάλι οι πολίτες  αφού αναγκάζονται μόλις εντός τριμήνου κι εν μέσω πανδημίας να προσφύγουν  κατά των αποφάσεων, να προβούν σε διορθώσεις, να ταλαιπωρηθούν και να επιβαρυνθούν οικονομικά σε μια περιοχή, που δεν υφίσταται ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει, ότι για μια τόσο πολύπλοκη διαδικασία η προθεσμία μέχρι τις 13 Μαϊου είναι ασφυκτική αν λάβουμε υπόψη κι όσα βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Χωρίζει επίσης τους πολίτες σε δυο κατηγορίες,  κάποιοι μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις ενώ άλλοι στερούνται αυθαίρετα αυτού του δικαιώματος.

Οι δασικοί χάρτες  ως αναπτυξιακό εργαλείο  πρέπει να ολοκληρωθούν για να τελειώσει επιτέλους το Κτηματολόγιο και  να γνωρίζει ο καθένας τι υπάρχει  που και ποιά η χρήση του. Η Νέα Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία μέχρι και το 2015  που ακούμπησε το ζήτημα, είχε εκκαθαρίσει μόλις το 1,8% από αυτούς,  οι οποίοι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν το 43%  επειδή ακριβώς υπήρχε η πολιτική βούληση να τελειώνουμε επιτέλους με το Κτηματολόγιο και να σταματήσει η ομηρία κι ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιοκτητών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το μείζον αυτό θέμα με προχειρότητα αφού κι η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραδέχθηκε, ότι δεν έγινε  εφαρμογή της διαδικασίας που προέβλεπε ο δικός της  νόμος και στην ανάρτηση τελικά των δασικών χαρτών εκτός από ελλείψεις υπάρχουν  παραθυράκια για έγγραφα κι αλλαγές μετά την ανάρτηση, προκειμένου να μην φανεί η κάκιστη διαχείριση κι η πολλαπλή παραβίαση των χρονικών προβλέψεων του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη ν.4685.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ουσιαστικά να καθαρίσει το  τοπίο αλλά να το περιπλέξει περαιτέρω θέτοντας εμπόδια στους μικροϊδιοκτήτες  για να ακυρωθούν τελικά οι διαδικασίες, να μην αποκτήσει η χώρα ποτέ δασικούς χάρτες και να συνεχίζονται επ’ αόριστον  οι καταπατήσεις κι η υπερσυγκέντρωση γης στα χέρια ολίγων.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε :

-Να ληφθούν υπόψη οι  ήδη τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού

– Να δοθεί το δικαίωμα σε όλους να υποβάλλουν ατελώς τις αντιρρήσεις τους

-Να δοθεί επαρκές διάστημα για την όλη διαδικασία

-Να αποσαφηνιστεί ότι στα νησιά μας δεν υφίσταται ιδιοκτησιακό καθεστώς για το Δημόσιο.

 Για τα σοβαρά αυτά προβλήματα ανισοτιμίας μεταξύ των πολιτών, παράβασης της νομοθεσίας και την πληθώρα λαθών κι ατελειών, έθεσαν ήδη με ερώτησή τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αργοστόλι 2 Φεβρουαρίου 2021

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2021

Ερώτηση

Προς τον Κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε τη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών σε σισύφειο σταυρόλεξο»

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε εφαρμογή του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, ακύρωσε ουσιαστικά όλους τους δασικούς χάρτες για να «αναμορφωθούν» και να αναρτηθούν εκ νέου. Επιλογή με πρόσχημα τις «πολλές» αντιρρήσεις στους μέχρι τότε αναρτηθέντες δασικούς χάρτες, τις οποίες συντήρησε παγώνοντας προσλήψεις δασικών υπαλλήλων, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μετεκλογικό ρουσφέτι του κου. Χατζηδάκη σε παράγοντες που επωάζονται για δεκαετίες στο χώρο της Δεξιάς και εκμεταλλεύονται τον αγροτικό κόσμο.

Δυστυχώς για τη χώρα και τους πολίτες της, όσα ακολούθησαν (Υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, ανακοινώσεις ΥΠΕΝ) της ακύρωσης των δασικών χαρτών, δείχνουν την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχοντας δημιουργήσει ένα απίστευτο επιτελικό μπάχαλο και σοβαρά συνταγματικά ελλείμματα που οδηγούν σε βραχυκύκλωμα και σε κατάρρευση αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση.

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου στις 24.01.21 το ΥΠΕΝ παραδέχεται ότι δεν εφάρμοσε τον νόμο καθώς υπάρχουν αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και δεν εξετάστηκαν. Εισάγει δε την παράτυπη διαδικασία εξέτασης αυτών των αιτήσεων, ατελώς, ως αντιρρήσεις από τις νέες ΕΠΕΑ ενώ στην εγκύκλιο αυτή η δυνατότητα αφορούσε μόνο τις αιτήσεις αναμόρφωσης που χρειάζονταν προσκόμιση κι άλλων δικαιολογητικών. Γεγονός που υποδηλώνει ξεκάθαρα και αποδεικνύει ότι δεν εφαρμόστηκε η διαδικασία του νόμου και προκειμένου να μην φανεί η κάκιστη διαχείριση και η πολλαπλή παραβίαση των χρονικών προβλέψεων του νόμου, προχώρησε το ΥΠΕΝ στην ανάρτηση των δασικών χαρτών με ελλείψεις.

Όμως και σε αυτή την απαράδεκτη διαδικασία το μπάχαλο συνεχίζεται. Το ΥΠΕΝ ανακοινώνει το πρόγραμμα αναρτήσεων, το οποίο όμως δεν τηρείται, παρά το γεγονός ότι στο από 24.01.21 δελτίο τύπου λέει ότι όλα πάνε καλά. Η ανάρτηση για 8 περιοχές που προβλέπονταν για τις 15.01.21 έγινε τελικά δέκα μέρες μετά στις 25.01.21, ενώ η ανάρτηση για 12 περιοχές που προβλέπονταν να γίνει από τις 22.01.21 μέχρι τις 28.01.21 δεν είχε γίνει ακόμη. Και όλα αυτά χωρίς οι λαλίστατοι κατά τα άλλα, αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ να ανακοινώσουν το παραμικρό στους πολίτες.

Πέραν των παραπάνω, από τις διαδικασίες που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα των δασικών χαρτών προκύπτει σαφέστατα ζήτημα ανισοτιμίας των πολιτών στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των προβλέψεων της παρ. 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020. Και αυτό γιατί παρόλο που ο κ. Χατζηδάκης ακύρωσε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών, και ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους πολίτες να υποβάλλουν με καθυστέρηση δικαιολογητικά που δεν είχαν προσκομισθεί για αναμορφωμένα τμήματα δασικών χαρτών, σε άλλους πολίτες, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, και γενικά σε όποιο πολίτη έχει έννομο συμφέρον τους στερείται αυθαιρέτως η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης για μη αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη.

Επειδή με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε σε σισύφειο, ένα έργο που ταλανίζεται από το 1974 και είχε μπει σε ράγες ώστε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να βάλλεται ευθέως το κράτος δικαίου, οι πολίτες, ο αναπτυξιακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, η διαφάνεια στις συναλλαγές, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Επειδή, εκκρεμεί η συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που προσδιορίζει την διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών και τις διοικητικές πράξεις που δύνανται να τους αναμορφώσουν.

Επειδή, προκύπτει ότι παραβιάζεται η νομοθεσία και δημιουργούνται πολίτες πολλών ταχυτήτων όσον αφορά στα δικαιώματά τους

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Θα ενημερώσει στοιχειωδώς τους ενδιαφερόμενους πολίτες για το νέο πρόγραμμα αναρτήσεων των δασικών χαρτών, αλλά και υποβολής αντιρρήσεων μετά το μπάχαλο που διαπιστώθηκε στις μέχρι τώρα αναρτήσεις; Πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα αναρτήσεων και το χρονοδιάγραμμα αντιρρήσεων των πολιτών εφόσον δεν τηρήθηκε το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα;
  2. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν τα νομικά ελλείμματα και οι ελλείψεις των δασικών χαρτών μετά την παραδοχή του υπουργείου ότι δεν ακολουθήθηκε ο νόμος και δίνονται δικαιώματα αλλαγών κατά παράβαση της νομοθεσίας και με διαδικασίες που δεν προβλέπονται;
  3. Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να καταθέσουν τις αντιρρήσεις του επί των αναμορφωμένων δασικών χαρτών ισότιμα όπως προβλέπει το σύνταγμα ή θα δημιουργήσει με επιλογή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλους λόγους που θα οδηγήσουν σε νέα ακύρωση των διαδικασιών, ώστε τελικά να μην αποκτήσει ποτέ η Ελλάδα δασικούς χάρτες και κράτος δικαίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος