“Η επιστροφή των κατασχεμένων θα χρηματοδοτήσει την αντιπλημμυρική προστασία στην Κεφαλονιά;”

Περίοδος 2019-2023
11/12/2021

Επερώτηση 72η

Η επιστροφή των κατασχεμένων θα χρηματοδοτήσει την αντιπλημμυρική προστασία στην Κεφαλονιά;

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Ως γνωστόν η υπόθεση της κατάσχεσης από το ταμείο της ΠΙΝ και δη τους κωδικούς των ΠΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ποσού των 5.718.205,52 ευρώ είχε ευτυχή κατάληξη καθώς τα χρήματα αυτά επεστράφησαν μετά από τελική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου στην οποία είχαν προσφύγει οι τεχνικές μελετητικές εταιρείες που είχαν πραγματοποιήσει την κατάσχεση το έτος 2014.

Η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ ανέλαβε ένα δύσκολο νομικό/πολιτικό αγώνα και εν τέλει κατάφερε να θεραπεύσει τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης περιφερειακής περιόδου Σπύρου και να επιτύχει αφ’ ενός τελικά θετική δικαστική απόφαση μετά από πλήθος ενδιάμεσων νομικών/δικαστικών πράξεων και αφ’ ετέρου την συνυπογραφή συμφωνητικού μεταξύ του Θ. Γαλιατσάτου ως περιφερειάρχη και του  Γ. Στασινού ως προέδρου της ΔΕ του ΤΕΕ για την επιστροφή των κατασχεθέντων τον Αύγουστο του 2019.

Έχοντας αυτά υπόψη προτείναμε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που διεξήχθη την 23/11/2019 στο Αργοστόλι την χρησιμοποίηση αυτών των χρημάτων και ειδικότερα του ποσού των 4.100.000 ευρώ που αφορούσε στην Κεφαλονιά-Ιθάκη για χρηματοδότηση των έργων της αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αγία Ευφημία και όπου αλλού. Η πρόταση  μας αυτή ενσωματώθηκε στην ληφθείσα από το ΠΣ απόφαση και έλαβε τον αριθμό 231-22/2019.

Επερωτάται η περιφερειάρχης:

  • Πώς σκέπτεται να ενεργήσει για να πραγματωθεί η απόφαση του ΠΣ και τα κατασχεμένα να βοηθήσουν τις πλημμυρόπληκτες περιοχές;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων που με πολύ κόπο φρόντισε η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ να ανακτηθούν;

Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.