Στην επιλογή της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, αντί της μόνιμης μείωσης φόρων φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση για το 2021 αφήνοντας τις φοροελαφρύνσεις για αργότερα.
Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και το 2021 αλλά και η αναστολή που είχαν πάρει οι εξοπλιστικές δαπάνες την 10ετία των μνημονίων αλλάζει τις προτεραιότητες για την φετινή ΔΕΘ, όπου θα προταχθούν τα “κανόνια” και όχι το “βούτυρο”.
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει από την συμπρωτεύουσα για αναβάθμιση της αεροπορίας, του ναυτικού, αλλά και του έμψυχου υλικού των ενόπλων δυνάμεων και την αγορά νέων όπλων, που θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο να κορυφωθεί από το 2021 και μετά. Η συνολική δαπάνη που φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί κυμαίνεται από 7 έως και 10 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις λύσεις που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε όπλο.
Οι μεγάλες αυτές δαπάνες θεωρείται ότι θα έχουν την ευλογία – ή τουλάχιστον την ανοχή – των Βρυξελλών, οι οποίες για πρώτη φορά έχουν ενεργοποιηθεί ενεργά στην ελληνοτουρκική σύγκρουση.
Τι θα γίνει με τη μείωση φόρων
Την ίδια ώρα όμως η συγκεκριμένη προτεραιότητα δίνει νέα αναστολή στο πρόγραμμα μείωσης φόρων που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει μετά τα μισά του 2021. Ο υπουργός οικονομικών δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι τόσο η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοΪού, όσο και η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή που θα προκύψει από το άτυπο Eurogroup της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μόνιμες μειώσεις φόρων και γενικότερα δαπανών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Ωστόσο από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και φορελαφρύνσεις, αλλά όχι άμεσα. Συγκεκριμένα, εκτός από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει προαναγγείλει από την άνοιξη και θα ξεκινήσει από το 2021, θα μιλήσει και για την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου για τα εταιρικά κέρδη και του τέλους επιτηδεύματος. Μόνο που όλα αυτά θα μετατεθούν τα δύο τελευταία χρόνια της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα:
- Η εισφορά αλληλεγγύης θα μηδενιστεί σε δύο δόσεις το 2022 και το 2023. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η μείωση να ξεκινήσει από το 2021, αλλά θα είναι απλώς συμβολική και μόνο για να σηματοδοτήσει την έναρξη μείωσης του φόρου που από έκτακτος έγινε μόνιμος, μια παράλληλη φορολογία, που υπάρχει από το 2012.
- Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% θα γίνει είτε το 2021 είτε το 2022. Θα εξαρτηθεί από το χρόνο κατά τον οποίο θα διευρυνθεί η βάση του φόρου με την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στην εμπορικές και θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών 3500 περιοχές.
- Η δεύτερη δόση της μείωσης του φόρου για τις επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να περιμένει ως το 2022. Πολύ πιθανό να αναβληθεί για τότε η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος που αποτελεί “χαράτσι”, κληρονομιά των μνημονίων.
- Τέλος, οι μόνιμες μειώσεις κατά 2% του βασικού και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από 13% στο 11% αντιστοίχως που είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ θα πρέπει να περιμένουν ως το 2023.
Πηγή: https://www.news247.gr/