Ο Διονύσης Αραβαντινός, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “ΠΑΛΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ”, ασκεί δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή, καταγγέλλοντας την αδιαφορία, την έλλειψη οράματος και την εγκατάλειψη βασικών υποδομών στην Παλική. Όπως επισημαίνει, μετά από σχεδόν 10 χρόνια διοίκησης, η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποτύχει να προωθήσει οποιοδήποτε ουσιαστικό έργο ανάπτυξης, περιοριζόμενη σε αποσπασματικές ασφαλτοστρώσεις και πρόχειρες παρεμβάσεις.
Το Παλιό Δημοτικό Σχολείο “Θουκυδίδης Βαλεντής” – Μια χαμένη ευκαιρία
Το εμβληματικό κτίριο του 1936, που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, κατέληξε σε μια επιφανειακή ανακαίνιση, με αλλαγή σοβάδων και φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Το εσωτερικό του, όμως, παραμένει μια αποθήκη ερειπίων. Τα παράθυρα είναι σπασμένα, οι τοίχοι υγροί και ο οπλισμός εμφανώς διαβρωμένος, ενώ καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει για τη στατική του επάρκεια. Ο Διονύσης Αραβαντινός θέτει το ερώτημα: Γιατί η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίησή του;
Το “Γκουαντάναμο” του Λυκείου – Ένας χώρος-φάντασμα
Οι προκάτ αίθουσες του Γενικού Λυκείου παραμένουν ένας αφιλόξενος, παρατημένος χώρος, με σπασμένες πόρτες και παράθυρα, σκουριασμένες μπάρες και μισογκρεμισμένα στέγαστρα. Όπως σημειώνει ο Αραβαντινός, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, ανοιχτός πολυχώρος άθλησης, προσβάσιμος στους δημότες, αντί για ένα ερειπωμένο σημείο που θυμίζει άλλες, δύσκολες εποχές.
Βάση παλιών αποδυτηρίων Παλληξουριακού – Μνημείο εγκατάλειψης ή αδιαφορίας;
Αναρωτιέται κανείς αν αυτή η βάση διατηρείται γιατί θεωρείται ιστορικό μνημείο ή απλώς παραμένει ξεχασμένη λόγω αδιαφορίας. Ο δημοτικός σύμβουλος καλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει δράση, ώστε η πόλη να αποκτήσει μια πιο ανθρώπινη όψη.
Πάρκο Δεμπονεράτα – Ένα αφιλόξενο κομμάτι γης
Στο πάρκο μπροστά από τις εργατικές κατοικίες, αντί για έναν χώρο χαλάρωσης και άθλησης, συναντά κανείς μια έρημη και παραμελημένη περιοχή. Δύο μπασκέτες στέκονται μόνες τους σε ένα εγκαταλειμμένο σιντριβάνι, ενώ η έλλειψη προστατευτικού διχτυού το καθιστά επικίνδυνο για τα παιδιά. Ο Διονύσης Αραβαντινός τονίζει πως με μικρές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις, το πάρκο θα μπορούσε να γίνει ένας ελκυστικός και ασφαλής χώρος αναψυχής.
Μια δημοτική αρχή που “παραιτήθηκε” από τις ευθύνες της
Όπως υπογραμμίζει ο Αραβαντινός, η εικόνα της πόλης μαρτυρά ότι η δημοτική αρχή δεν έχει σχέδιο, ούτε όραμα για την Παλική. Αντί να προχωρήσει σε ουσιαστικά έργα ανάπτυξης, αρκείται σε επιφανειακές κινήσεις, αφήνοντας την καθημερινότητα των πολιτών να βουλιάζει στη στασιμότητα και την εγκατάλειψη.
“Στο μόνο που διαπρέπει η Δημοτική Αρχή είναι η αδράνεια”
Με καυστικό τρόπο, ο δημοτικός σύμβουλος καταλήγει πως το μόνο στο οποίο φαίνεται να διαπρέπει η δημοτική αρχή είναι η αδράνεια. Επαναφέρει, λοιπόν, το ερώτημα: Πότε θα σταματήσει η αδιαφορία και θα αρχίσουν τα έργα;
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ….ΠΑΡΑΙΤΗΜΕΝΗ
κ Δήμαρχε,
Αναζητώντας το όραμά σας για την πόλη, δυστυχώς αδυνατώ να το αποκρυπτογραφήσω είτε γιατί είναι ασαφές, θολό και δυσδιάκριτο, είτε γιατί είναι εντελώς ανύπαρκτο. Προσπαθώ απεγνωσμένα να ανακαλύψω το σχέδιο σας, τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες σας για την Παλική. Μάταια όμως, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, είστε εγκλωβισμένοι στην παράνοια των ασφαλτοστρώσεων και εκεί ακριβώς είναι που κολλάει το μυαλό σας, χωρίς να δίνετε στον τόπο την δυναμική που του αξίζει.
Είστε Δημοτική Αρχή τα τελευταία 6 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε και τα χρόνια που θητεύσατε Αντιδήμαρχος Παλικής στον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς, τότε συμπληρώνετε σχεδόν 10 χρόνια στο τιμόνι αυτής της περιοχής, χωρίς να έχετε μέχρι σήμερα καταφέρει να δώσετε απτά δείγματα γραφής για την ανάπτυξη της.
Στα πλαίσια λοιπόν της ανά δίμηνο λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, σας έχουμε υποβάλει σειρά ερωτήσεων για επιτακτικές παρεμβάσεις εμβληματικού χαραχτήρα, (Αξιοποίηση Τουριστικού Περιπτέρου, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης, επανάκτηση σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περιφερειακός οδικός άξονας νότιας Παλικής κ.α.) που θα συνέβαλαν καθοριστικά στο να δώσουν πνοή στην πόλη και να αλλάξουν το αφήγημα της. Οι απαντήσεις σας προβλέψιμες, ασαφείς και απροσδιόριστες. Αναφορικά δε με τις τεράστιες ευθύνες σας, φροντίζετε πάντα να δείχνετε με το δάκτυλο τους άλλους.
Επιλέγουμε λοιπόν, να σας θέσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με την καθημερινότητα, σίγουρα πιο βατά και ευκολότερα στην επίλυση τους, ευελπιστώντας να ενεργοποιήσετε έστω και καθυστερημένα τα αντανακλαστικά σας:
- ΠΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Θουκυδιδης Βαλεντής»
Τον Δεκέμβρη του 2010 υποβλήθηκε πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων 2007-2013» για αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, έργο Θουκυδίδη Βαλεντή, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί νεότερο αρχιτεκτονικό μνημείο, που κατασκευάστηκε το 1936. Η παρά πάνω πρόταση σκοπό είχε την αποκατάσταση του κτηρίου λόγου της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του αξίας και στόχευε στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το κτήριο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει υποδομή κατάλληλη για εκπαιδευτική, πολιτιστική η διοικητική χρήση (πχ εκθεσιακός/συνεδριακός χώρος). ¨Όμως, καμία σοβαρή μέριμνα δεν υπήρξε για την αξιοποίηση του, παρ όλο που θα μπορούσε να ενταχθεί σαν ώριμο έργο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και παρ όλο που υπήρξαν επαρκείς πιστώσεις για την πλήρη (και όχι λειψή) χρηματοδότηση του.
Προτιμήθηκε ατυχώς -αντί μιας συνολικής παρέμβασης- η αποκατάσταση των όψεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, μέσα από πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό περίπου 800 χιλ ευρώ. Σε απλή μετάφραση αυτό σήμαινε αλλαγή σοβάδων και λουλουδάκια στον κήπο.
Τα ερωτήματα είναι:
- Το κτήριο αυτό πότε θα χρησιμοποιηθεί εσωτερικά;
- Πόσες δράσεις θα μπορούσαν να στεγαστούν αν ήταν χρηστικό;
- Ποιες ενέργειες έγιναν για τον έλεγχο και ενίσχυση της στατικής του επάρκειας;
- Η μελέτη που είχε εκπονήσει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και περιελάμβανε στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού έχει υλοποιηθεί;
Ερχόμενοι στο σήμερα διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι το κτήριο βιώνει από σας την απόλυτη εγκατάλειψη. Ο εσωτερικός χώρος μοιάζει περισσότερο με αποθήκη: Λίθοι, πλίνθοι, ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Ο σιδερένιος οπλισμός του κτηρίου με εμφανείς οξειδώσεις και έντονη υγρασία στους τοίχους.
Βαρύτατες οι ευθύνες σας ως Δημοτική Αρχή για αυτήν την αφροντισιά και την αδιαφορία. Έχετε επίσης αντιληφθεί ότι σχεδόν όλα τα παράθυρα του κτηρίου είναι σπασμένα –μερικά ήδη από το περασμένο καλοκαίρι; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι αυτή η εικόνα μέσα στο αστικό ιστό της πόλης μας προσβάλλει και μας εξευτελίζει; Σίγουρα την έχετε δει αλλά την προσπερνάτε σαν να μην σας αγγίζει. Δεν σας προβληματίζει που οι δημότες, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας, περνάνε καθημερινά από αυτό το σημείο;
Πόσο δύσκολο, λοιπόν, είναι για σας να τολμήσετε την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτηρίου και να το αποδώσετε στην χρήση της κοινωνίας; Σας αρκεί το «έξω φάτσα – μέσα λινάτσα»;
- ΟΙ ΠΡΟΚΑΤ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΎ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ
Μεταφερόμενοι λίγο πιο κάτω από το πρώτο Δημοτικό Σκολείο βλέπουμε στον περιφραγμένο -αλά Γκουαντάναμο χώρο- που φιλοξενούσε τις προκάτ αίθουσες του Λυκείου ακόμα μια εικόνα εγκατάλειψης. Λίγες μόνο αίθουσες έχουν απομένει ως αποθηκευτικοί χώροι( παραπέμποντας προφανώς στις δύσκολες μέρες των σεισμών του 2014) με πόρτες και παράθυρα σπασμένα, μπάρες μεταλλικές που περιμένουν το καρναβάλι για μα μπουν στη χρήση, ένα στέγαστρο από λαμαρίνες, υπαρκτό μόνο κατά το ήμισυ, που και αυτό περιμένει στωικά την αποξήλωση του.
Πόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί ένας πολυχώρος ελεύθερης άθλησης, προσβάσιμος σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες, ανοικτός όλες τις ώρες;
Δεν νοείται σε μια περιοχή με έντονη τουριστική δραστηριότητα να δίνουμε μηνύματα εγκατάλειψης.
- Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΞΟΥΡΙΑΚΟΥ
Σας ρωτάμε:
- Η βάση αυτή παραμένει στο συγκεκριμένο χώρο γιατί έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο η γιατί κρύβει αρχαιολογικούς θησαυρούς;
- Πότε επιτέλους θα καταλάβετε ότι χρειαζόμαστε βιώσιμη πόλη με όμορφες γειτονιές;
- ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΑ ΔΕΜΠΟΝΕΡΑΤΑ
Ένας χώρος αφιλόξενος και απωθητικός που με μικρές τολμηρές παρεμβάσεις θα μπορούσε να γίνει ελκυστικός και φιλικός. Κάλλιστα θα μπορούσε να είναι όχι μόνο χώρος άθλησης αλλά και ένα ευχάριστο μέρος ανάπαυλας για όλους. Στην παρούσα φάση δυο μπασκέτες μόνες κάνουν παρέα σε ένα ξεχασμένο στην ατυχία του σιντριβάνι.
Είναι σίγουρο ότι αυτή η γύμνια εύκολα μπορεί να αλλάξει.
Δεν νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμο να μπει δίχτυ προστασίας στην μεριά του δρόμου για την ασφάλεια των παιδιών από τα διερχόμενα οχήματα;
Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι έχουμε μια πόλη παρατημένη από μια Δημοτική Αρχή που στην ουσία έχει παραιτηθεί των υποχρεώσεών της προς τους δημότες της Παλικής.
Όχι αδικαιολόγητα λοιπόν, σας λέμε για μια ακόμα φορά, ότι οι μόνες επιδόσεις στις οποίες παίρνετε αυξητικό βαθμό, είναι οι επιδόσεις σας στην ανικανότητα.
Ληξούρι, 24.2.2025
Διονύσης Αραβαντινός
Δημοτικος Συμβουλος ΠΑΛΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ