“ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ  –

ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Η νέα διαδικασία πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων περιγράφεται στο Ν. 4738/2020. Σκοπός του Πτωχευτικού Κώδικα δεν είναι η προστασία του ευάλωτου οφειλέτη, αλλά όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 75 η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του. Προϋπόθεση για τη πτώχευση κατ’ άρθρο 76 του ΠτΚ είναι η καθυστερούμενη επί 6 μήνες εξυπηρέτηση υποχρεώσεων προς Δημόσιο ή τα πιστωτικά ιδρύματα που υπερβαίνουν τις 30.000 Ευρώ.

Δεν προβλέπεται καμία προστασία κύριας κατοικίας. Στα άρθρα 217-224 του ΠτΚ προβλέπεται μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες (με εισοδηματικό κριτήριο μόλις 10.500 Ευρώ για τον έγγαμο και αξία κατοικίας 135.000 Ευρώ), η δυνατότητα μίσθωσης της πρώην κύριας κατοικίας για 12 έτη από τον ιδιωτικό φορέα που θα την έχει αποκτήσει, με μετέπειτα δυνατότητα επαναγοράς της στην μελλοντική της εμπορική αξία δίχως καν την αφαίρεση των ενδιάμεσων καταβολών.

Είναι σαφές, ότι οι ανωτέρω διατάξεις αντίκεινται στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος που ορίζει ως αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους τη στέγαση των πολιτών. Αντίκεινται παράλληλα στην με αριθμό 1023/20-6-2019 Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου στο άρθρο 23 παρ. 3 προβλέπεται η δυνατότητα παροχής μέτρων προστασίας από δικαστική ή διοικητική αρχή προκειμένου να διασφαλιστεί η κύρια κατοικία του αφερέγγυου επαγγελματία, η οποία όμως δεν ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο.

Εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα στους πολίτες, αφού ουδέποτε η ίδια είχε τη πρόθεση ουσιαστικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η επιλογή της αυτή είχε ως συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την οικονομική κατάρρευση των επαγγελματιών και τη πλήρη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Παρά ταύτα όμως, τη 1η Μαρτίου ξεκίνησε η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα για τις επιχειρήσεις και τη 1η Ιουνίου ξεκινά για τα φυσικά πρόσωπα.

Το Κίνημα Αλλαγής, υπήρξε το μοναδικό πολιτικό κόμμα που επανειλημμένως ζήτησε την επαναφορά των διατάξεων του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) του μοναδικού νομοθετήματος που αντιμετώπισε αποτελεσματικά το ζήτημα της υπερχρέωσης, όμως οι σχετικές τροπολογίες απερρίφθησαν. Είναι δεδομένο, ότι με την επανέναρξη λειτουργίας των Δικαστηρίων, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών και θα ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί.

Άμεση επομένως κρίνεται δια νομοθετικής ρυθμίσεως, η αναστολή εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα αλλά και η παράλληλη αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021. Αναγκαία επίσης είναι και η εναρμόνιση του Πτωχευτικού Κώδικα με την με αριθμό 1023/20-6-2019 Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να επέλθει τροποποίηση των άρθρων 217-224 του ΠτΚ και να δοθεί η δυνατότητα δικαστικής προστασίας της κύριας κατοικίας όλων των δανειοληπτών.

Καιρός λοιπόν, να συζητηθούν στη Βουλή των Ελλήνων τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να πέσουν οι κυβερνητικές μάσκες της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας! Η επομένη της πανδημίας θα είναι μία εξίσου δύσκολη μέρα….