Διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, τονΥπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη και Νεκτάριο Σαντορινιόαντίστοιχα, με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού  και την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχαν η Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσαςκαι το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Ντίνος Καραβίας χθες Δευτέρα 24/9/2018.

Τα αιτήματα που τέθηκαν στον Γενικό Γραμματέα Κώστα Πουλάκη ήταν να προχωρήσει η προκήρυξη για την πρόσληψη των δύο μηχανικών για την Ιθάκη από το σύνολο των 118 προσλήψεων του ΥΠΕΣ για τακτικό προσωπικό  μικρώννησιωτικών και ορεινών  δήμων, τη δυνατότητα της τεχνικής υποστήριξηςαπό τη ΜΟΔ στους μικρούς Δήμους με σύνταξη και θεώρηση μελετών, καθώς και την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ιθάκης για έργα αγροτικής οδοποιίας.

Τα αιτήματα που τέθηκαν στον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αφορούσαν στη διατήρηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρας-Σάμης-Ιθάκη, στηνεπίσπευση των διαδικασιών για την προμήθειατης μονάδας αφαλάτωσης στη Βόρεια Ιθάκη και την απλοποίηση της διαδικασίας θεώρησης του ημερολογίου των αλιέων από το Λιμεναρχείο, καθώς και θέματα που έχει θέσει ο σύλλογος αλιέων Ιθάκης «Τηλέμαχος». Επίσης, ζητήθηκε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα  της αναστολής των προστίμων για  κατασκευές εντός χερσαίας ζώνης λιμένων (στέγαστρα, πέργκολες), όπως προβλέπεται από το νόμο, όπως έχει θέσει ο επαγγελματικός σύλλογος Σάμης «Γιαλός».

Ακολούθησε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου συζητήθηκαν τα θέματα της καθυστέρησης της έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους στα δύο νησιά μας λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων σε ζητήματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού αφ’ ενός και Περιβάλλοντος & Ενέργειας αφ’ ετέρου. Επίσης, ζητήθηκε η  επιτάχυνση της διαδικασίας για την αποκατάσταση του Σπηλαίου Νυμφών καιτην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Αγ. Αθανασίου, την έγκριση της μελέτης του κωδωνοστασίου του Μητροπολιτικού Ναού Ιθάκης, τη μεταστέγαση της  Αρχαιολογικής Συλλογής του Σταυρού στο «Παλάτι Τζανή» και την αναβίωση του Φεστιβάλ της Ιθάκης.

Επίσης, η Βουλευτής έθεσε επί πλέον θέματα, όπως την επίσπευση της διαδικασίας για την αποκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, την έγκριση των μελετών των σεισμόπληκτων μνημείων, που εκκρεμούν, όπως οι Ι. Ν. Θεοτόκου Δεματορών και Χαβριάτων, τη συνδρομή των Διευθύνσεων Συντήρησης και Αναστήλωσης με επιτόπιες αυτοψίες, την αύξηση του τιμολογίου για τα σεισμόπληκτα μνημεία, που κρίθηκαν διατηρητέα μετά την 26η Ιανουαρίου 2014, την επιτάχυνση των εργασιών στερέωσης και ανάδειξης του θολωτού τάφου Τζανάτων,  καθώς και τις ανάγκες για προσλήψεις φυλάκων και καθαριστριών στους αρχαιολογικούς χώρους.

Με τη συμπατριώτισσά μας Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου  συζητήθηκαν τα  θέματα που αφορούν στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τα προβλήματα υποστελέχωσης των νησιωτικών υπηρεσιών.

Σε όλες τις συναντήσεις αντιμετωπίσθηκαν θετικά τα αιτήματα που τέθηκαν και βρισκόμαστε σε επικοινωνία για την αποτελεσματική επίλυσή τους.

 

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Γραμματέας Κ.Ο.  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Προηγούμενο άρθροO Άγγελος Κωνσταντάκης και η αιτία της οργισμένης αντίδρασής του
Επόμενο άρθροΣημαντική παρέμβαση από την τ. Δήμαρχο Ερίσου-Κ. Κουταλά: Τρεις Δήμοι στην Κεφαλονιά στα όρια των παλαιών επαρχιών