Ρ. Κράτσα: «Άκαιρη και επιπόλαιη η αντίδραση των ξενοδόχων για τους υδρογονάνθρακες»

•«Αγνοούν την εξέλιξη της υπόθεσης και το νομικό πλαίσιο ή παρασύρονται από εσκεμμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων; Ή μήπως υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες»;

Άκαιρη και επιπόλαιη χαρακτηρίζει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου την αντίδραση των ξενοδόχων της Ζακύνθου, οι οποίοι με ανακοίνωση που εξέδωσαν την εγκαλούν για την στάση της απέναντί τους, σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή, εκφράζουν αντίθεσή τους και ανακοινώνουν την λήψη δράσεων και πρωτοβουλιών.

Η Περιφερειάρχης εξέδωσε δελτίου τύπου – επιστολή προς τους ξενοδόχους, ενώ μιλώντας στην «ΗΜΕΡΑ» εκφράζει την έκπληξή της και την απορία της για αυτή τη στάση, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κεφαλονιά, έγινε κατόπιν αιτήματος παράταξης της αντιπολίτευσης και ΔΕΝ λήφθηκε κάποια απόφαση από το σώμα που να σχετίζεται με την εξόρυξη. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει, το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα μετά από πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, με το οποίο ζητείται η ενεργοποίηση του Παρατηρητήριου για την παρακολούθηση των ελέγχων – στο οποίο να έχει ουσιαστική συμμετοχή η Περιφέρειά μας – και η ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε αν βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, εκτός από τα οφέλη που προκύπτουν για την Περιφέρειά από τη σύμβαση, αυτά τα οποία θα εισπράττει η ελληνική κυβέρνηση, να τροφοδοτήσουν το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών για να επιστραφούν στον ελληνικό λαό με την ασφάλεια των συντάξεων και της ευημερίας, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας.

Τα κίνητρα και οι προθέσεις
Ρ. Κράτσα: «Η επιστολή δεν ανταποκρίνεται σε ανθρώπους που έχουν έναν θεσμικό ρόλο και είναι οι δυναμικοί, οικονομικοί παράγοντες του τόπου»
Η κα Κράτσα τονίζει για το θέμα: «Έλαβα με μεγάλη έκπληξη την επιστολή των Συλλόγων Ξενοδόχων, γιατί οι συμπατριώτες μου είχαν την εντύπωση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο παίρνει μία απόφαση – όπως το προσδιορίζουν οι ίδιοι – για τις εξορύξεις στο Ιόνιο και πιστεύω ότι ως άνθρωποι με επίπεδο και με έναν ρόλο στην κοινωνία μας, θα έπρεπε να επικοινωνήσουν μαζί μου, γιατί δεν είναι μία περίοδος που λαμβάνονται αποφάσεις όσον αφορά στις εξορύξεις. Άρα φαίνεται ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης και εξεπλάγην, γιατί αυτό δείχνει το περιεχόμενο της επιστολής. Δεν ανταποκρίνεται σε ανθρώπους που έχουν έναν θεσμικό ρόλο και είναι οι δυναμικοί οικονομικοί παράγοντες του τόπου. Διερωτώμαι πραγματικά για το ποια ήταν τα κίνητρα και οι προθέσεις, διότι δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που να είχε σχέση με απόφαση ή γνωμοδότηση που θα έδινε το σώμα κατόπιν αιτήματος κάποιας αρχής, που μας ζητούσε να πάρουμε μια σχετική απόφαση. (…) Η συζήτηση στο ΠΣ απέδειξε ότι η υπόθεση των υδρογονανθράκων είναι μία ιστορία για την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε απόφαση, υπέγραψε τη σύμβαση, η σύμβαση πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν πήγε στην Ελληνική Βουλή για κύρωση. Αυτές ήταν οι απόψεις που διατυπώσαμε και δεν αποτελούν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ, που δεν την περιμένει ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και ΚΑΝΕΙΣ για να την εφαρμόσει».

Ρ. Κράτσα: «Ας βρουν πότε και πως θα κάνουν τα διαβήματά τους, και πως θα συνεργάζονται μεταξύ τους»
Επίσης, η Περιφερειάρχης χαρακτήρισε θύματα παραπληροφόρησης τους ξενοδόχους, δήλωσε ότι συνομίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χρ. Τετράδη και της είπε ότι θα έπρεπε να γνωρίζει από τη θέση ευθύνης που έχει, τις διαδικασίες και την πορεία της σύμβασης. «Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, διότι είδα ότι η επιστολή είχε αποστολέα αυτόν τον Σύλλογο και θεώρησα ότι αυτός ο Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να συντονίσει. Εξήγησα τα θέματα στην κα Τετράδη και της είπα επίσης, ότι ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της πρώτης τουριστικής περιοχής του νησιού και ως υποψήφια Βουλευτής, θα πρέπει ως δημόσιο πρόσωπο να γνωρίζει τις διαδικασίες και την πορεία της σύμβασης και να έχει την υπευθυνότητα του λόγου της, και για αυτό αισθάνθηκα την υποχρέωση να την ενημερώσω για αυτή την εσφαλμένη εντύπωση και το άκαιρο περιεχόμενο της επιστολής που μου εστάλη. Παράλληλα, ξενοδόχοι της Ζακύνθου επικοινώνησαν μαζί μου, και έκπληκτοι μου είπαν ότι δεν έχουν ιδέα για το θέμα, ότι δεν τους συμβουλεύτηκε κανείς και ότι δεν τους ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη. Αυτά είναι τα θέματα που οι ξενοδόχοι μπορούν να βρουν. Το πώς, δηλαδή, διατυπώνουν δημόσια τα αιτήματά τους και πως ζητούν ενημέρωση και διαβούλευση. Ας βρουν οι ίδιοι με ποιον τρόπο θα είναι ενημερωμένοι για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, πότε πρέπει να κάνουν τα διαβήματά τους, πως πρέπει να τα κάνουν, πώς να τα κοινοποιούν και πώς να συνεργάζονται μεταξύ τους».

Η άκαιρη επιστολή και οι ειλημμένες αποφάσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Περιφερειάρχης στη στάση που κράτησαν οι ξενοδόχοι του νησιού το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας: «Διερωτώμαι, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που γινόταν αυτή η διαδικασία, οι ξενοδόχοι ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΨΗ; Ζήτησαν διαβούλευση; Πως τώρα καταγγέλλουν τώρα μία ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου; Θεωρώ άκαιρο και επιπόλαιο το να ζητούν από το σημερινό Π.Σ. εξηγήσεις για μία απόφαση, η οποία δεν είναι η απόφαση που οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί».

Δελτίο τύπου – επιστολή προς τους Συλλόγους Ξενοδόχων Ζακύνθου
Έκπληξη μας προκάλεσε η ανοικτή επιστολή – Δελτίο τύπου των Δ.Σ., των Συλλόγων Ξενοδόχων Ζακύνθου, απευθυνόμενη προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με θέμα «εξορύξεις υδρογονανθράκων».
Τα Δ.Σ αναφέρονται σε αναληθή γεγονότα, ανακριβή δεδομένα και εξάγουν εσφαλμένα συμπεράσματα για τον ρόλο και τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής ως προς την υπόθεση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Αγνοούν την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και το νομικό πλαίσιο που την διέπει;; η παρασύρονται από εσκεμμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων;; η μήπως υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες;;
Τίποτε από όλα αυτά δεν αρμόζει σε εκπροσώπους των πλέον δυναμικών φορέων του τόπου μας και μάλιστα σε ανθρώπους με θεσμικό ρόλο, εξ ου και η έκπληξή μας. Διευκρινίζω: Στην ημερήσια διάταξη του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου (24/11/19) δεν υπήρχε ως θέμα «απόφαση και ψηφοφορία» για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Έξ άλλου κάτι τέτοιο δεν συνάδει ούτε με τον ρόλο μας, ούτε με την παρούσα χρονική περίοδο, ούτε μας ζητήθηκε από κυβερνητικό φορέα.
Αυτό που συνέβη ήταν η πρόταση μίας παράταξης για μία γενική συζήτηση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Εμείς συμφωνήσαμε να διεξαχθεί η εν λόγω συζήτηση, γιατί το θέμα της πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων δημιουργεί νέα δεδομένα στην χώρα και στην περιοχή μας που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον μας με πολλές διαστάσεις.
Συμμεριζόμενη μάλιστα την αγωνία, την ανασφάλεια και την έλλειψη πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών για το σοβαρό αυτό ζήτημα, είχα προεκλογικά δεσμευθεί (διευκρινίζω ότι σε αυτό δεσμεύθηκα) για την έγκυρη πληροφόρηση και ανταλλαγή απόψεων από αρμόδιους φορείς για την διαχείριση της εθνικής αυτής υπόθεσης.
Έτσι, με την ευκαιρία αυτή προσκλήθηκε σε συζήτηση η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και μας παρουσίασε τους στόχους και το περιεχόμενο της «Σύμβασης για την Παραχώρηση του Δικαιώματος Έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου», η οποία υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα, ακολούθησε ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρόσφατα, η κύρωση από την Ελληνική Βουλή των Συμβάσεων, τόσο για το Ιόνιο, όσο για τις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Στην συνέχεια υπηρεσιακοί παράγοντες από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου και από την Δημόσια Υπηρεσία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις περιβαλλοντικές διαστάσεις του ζητήματος, το πλαίσιο της αυστηρής ευρωπαϊκής οδηγίας που διέπει την εφαρμογή της Σύμβασης από το στάδιο των ερευνών (ως νόμος του ελληνικού κράτους), όπως και τις γεωλογικές και σεισμικές έρευνες.
Αλήθεια, που ήταν οι Σύλλογοι των Ξενοδόχων όταν εξελίσσονταν αυτές οι διαδικασίες στην χώρα μας από την προηγούμενη κυβέρνηση;
Ποιες ήταν οι διαβουλεύσεις τους με κυβερνητικούς παράγοντες;;
Ποιες οι αντιδράσεις των φορέων και Επιμελητηρίων στους οποίους συμμετέχουν; ;
Ποια τα διαβήματά τους στο Υπουργείο Τουρισμού για την δική του γνωμοδότηση επί του θέματος;;
Γιατί σήμερα εγκαλούν την Περιφερειακή Αρχή;; Μη έχοντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, διερωτώμεθα, αν το περιεχόμενο της επιστολής που μας απευθύνθηκε είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικής απόφασης των φορέων Ξενοδόχων, η απόφαση και επεξεργασία κεκλεισμένων των θυρών.
Πιστεύοντας ακράδαντα στην σημασία του πρωταρχικού πλούτου που αποτελεί το Περιβάλλον μας, της υποχρέωσης ασφάλειας των πολιτών, αλλά και διαφάνειας των αποφάσεων, με το ψήφισμα που πρότεινε η παράταξη μας στο τέλος της συζήτησης, ζητούμε την σωστή εφαρμογή του νομικού πλαισίου από το στάδιο των ερευνών και επιπλέον μέτρα συνυφασμένα με την σεισμικότητα της περιοχής καθώς και εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων.
Ζητούμε επίσης την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων, και την συμμετοχή της Περιφέρειάς μας σε αυτό για την διαρκή ενημέρωση, παρακολούθηση και έλεγχο της τήρησης των όρων περιβαλλοντικής προστασίας. Και επιπλέον ζητούμε, από τα ανταποδοτικά έσοδα του κράτους. εκτός από το οριοθετημένο στην Σύμβαση 5% προς την Περιφέρεια , αν προχωρήσουν οι έρευνες και προκύψουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αποτελέσματα, να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών
για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την ευημερία των πολιτών κατά το πρότυπο της Νορβηγίας. Στεκόμαστε με ευθύνη και συνέπεια απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και στα ιδιαίτερα που αφορούν στη Περιφέρεια μας, με γνώμονα τα δικαιώματα και το συμφέρον των επτανησίων και μια καλλίτερη προοπτική στα νησιά μας στον σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο.
Στην αποστολή αυτή θεωρούμε τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς επιχειρηματίες του τόπου, κατ’ εξοχήν εταίρους για την προστασία του χερσαίου, οικιστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος και βέβαια για να θέσουμε τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πηγή: imerazante.gr