Ρ. Κράτσα: «Κτίζουμε για το μέλλον»-Απάντηση στον Σπύρο Γαλιατσάτο

Σημαντικό ενδιαφέρον των επισκεπτών για τη Ζάκυνθο
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη σεζόν του 2020 από την Ολλανδία και την τουριστική έκθεση Vakantiebeurs που ξεκίνησε χθες στην Ουτρέχτη και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου. Μάλιστα, φέτος τα Ιόνια Νησιά και η Ζάκυνθος έχουν δυνατή εκπροσώπηση, καθώς εκεί βρίσκεται η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η οποία μίλησε στην εφημερίδα μας για την πρώτη εικόνα που αποκόμισε. «Η έκθεση της Ουτρέχτης είναι πραγματικά ένας ιδιαίτερος προορισμός για τους τουριστικούς παράγοντες και επιπλέον είναι μία έκθεση που έχει αυξημένη επισκεψιμότητα κοινού. Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι ότι γίνονται επισκέψεις και εθελοντική εργασία από σχολές τουρισμού και από σχολεία. Κάτι που σημαίνει ότι ο τουρισμός όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και ως τρόπος ζωής, ως επικοινωνία των λαών, ως νέος τρόπος αναψυχής είναι στην πολιτική της Ολλανδίας. Γι’ αυτό ήθελα προσωπικά να είμαι παρούσα στην έκθεση της Ουτρέχτης, διότι είχα ενημερωθεί για τον ιδιαίτερό της χαρακτήρα. Από την πρώτη εικόνα, βλέπουμε ότι τα Ιόνια Νησιά ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των τουριστικών παραγόντων. Η Ζάκυνθος βρίσκεται σε μία καλή θέση ενδιαφέροντος». Επίσης, η κα Κράτσα μίλησε για το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον θεματικό τουρισμό. «Οι Ολλανδοί και τα γραφεία που επισκέπτονται την έκθεση έχουν ενδιαφέρον για νέα μοντέλα τουρισμού, εξειδικευμένες τουριστικές και ταξιδιωτικές εμπειρίες, κάτι που η ΠΙΝ δεν το έχει δουλέψει ως θέμα και έχω ως στόχο να ξεκινήσουμε μία καταγραφή σε κάθε νησί των διαφόρων δραστηριοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να προβληθούν και να ενισχυθούν παράλληλα από εμάς και να δημιουργήσουν ελκυστικότητα ως προς το τουριστικό μας προϊόν». Στην έκθεση της Ουτρέχτης συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Ανδρέας Κτενάς, καθώς η Π.Ε. Λευκάδα είναι τιμώμενος προορισμός. Στην τουριστική έκθεση της Βιέννης την ΠΙΝ εκπροσωπεί ο κ. Σπύρος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας.

Η στρατηγική της ΠΙΝ και η απάντηση στον Σπ. Γαλιατσάτο για την τουριστική προβολή
Η Περιφερειάρχης μίλησε για τους συνολικούς στόχους της Περιφέρειας και τη νέα στρατηγική που χαράσσει για τη στήριξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. «Καταρχάς θέλουμε να έχουμε μία συγκροτημένη στρατηγική και φεύγουμε από το πλαίσιο του να κάνουμε διαφημίσεις μόνο σε περιοδικά και σε μεγάλους οργανισμούς, χωρίς να έχουμε και τα αποτελέσματα… Δεν βρήκαμε έναν μηχανισμό που αξιολογεί τα αποτελέσματα αυτών των επενδύσεων. Έγινε (από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή) η σύμβαση με την Google 200.000 ευρώ, χωρίς να ξέρουμε από ‘κει και πέρα, τι απέφερε αυτή η σύμβαση. Προσπαθούμε να κάνουμε βήματα μελετημένα, πέρα από της κλασικής διαφήμισης και πέρα από την ψηφιακή καμπάνια που όλοι κάνουν σήμερα. Η νέα μας στρατηγική είναι να αναβαθμίσουμε αφενός την παρουσία μας στο εξωτερικό με κάποια events, όπως για παράδειγμα στην Ουτρέχτη, όπου διοργανώνουμε μία εκδήλωση με τιμώμενο προορισμό την Λευκάδα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο και στις Βρυξέλλες που είναι η επόμενη έκθεση στην οποία θα συμμετάσχουμε. Θα πάμε στις Βρυξέλλες δυναμικά και οργανωμένα. Όπου μπορούμε θα έχουμε δικό μας περίπτερο. Σε αυτές τις μεγάλες εκθέσεις (Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα) στοχεύουμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε δικό μας περίπτερο, ώστε να μας βγάζει από τη «μάζα», δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ η κα Κράτσα.

Ένας Οργανισμός
Επίσης, η Περιφερειάρχης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός Οργανισμού που θα διαχειρίζεται τον προορισμό μας. Η Περιφερειάρχης είπε ότι έτσι θα συλλέγονται δεδομένα, όπως για παράδειγμα, για το πώς πάει ο τουρισμός, ποια είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επισκεπτών σε κάθε νησί, τι αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη, τα επιδιώκουν να βρουν στα νησιά μας οι επισκέπτες κ.ά. «Δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία. Πηγαίνουμε στα τυφλά… Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία τέτοια βάση δεδομένων που θα μας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σε τι κατάσταση είμαστε και που πρέπει να στοχεύσουμε τα επόμενα χρόνια, αλλά χρειαζόμαστε και έναν Οργανισμό, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι ενδιαφερόμενοι που θα διαχειρίζεται τον προορισμό μας. Για να χτίσουμε αυτό το μοντέλο διαχείρισης του προορισμού μας απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης η οποία θα βρίσκεται στην Ελλάδα έως το 2025. Σκέφτηκα ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της και τις δυνατότητές της. Έτσι ζητήσαμε από την Τράπεζα να μας παρουσιάσει στην Κέρκυρα το μοντέλο που έχει ήδη εκπονήσει για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη και παράλληλα, να συζητήσουμε μαζί της την παρουσίαση ενός οδηγού για άλλες περιοχές για το πώς θα χτίσουν το δικό τους μοντέλο προορισμού. Η Τράπεζα με την εμπειρία και τα στελέχη της είναι χρήσιμη για εμάς, γιατί εμείς από μόνοι μας δεν μπορούμε να φτάσουμε σε τέτοιες συνεργασίες ιδιωτικές», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Απαραίτητη η συνεργασία
Τέλος, η κα Κράτσα στις δηλώσεις της στην εφημερίδα μας τόνισε ότι αυτό που χαρακτηρίζει την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής είναι η συνεργασία. Όπως είπε αυτό ήταν κάτι που έλειψε από τα νησιά τα προηγούμενα χρόνια. «Δεν είναι ενός ανθρώπου υπόθεση ο τουρισμός. Είναι υπόθεση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και σε κεντρικό επίπεδο και ανά Π.Ε. και όλων των παραγόντων του τουρισμού. Ό,τι κτίζουμε πρέπει να βγει από όλους μαζί για να μπορέσουμε να το διατηρήσουμε και στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα στο εξωτερικό
Το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει η ΠΙΝ στη Βιέννη και στην Ολλανδία είναι ότι προχωρά σε έναν ποιοτικό τουρισμό, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες των νησιών (πχ διαχείριση απορριμμάτων, οδικό δίκτυο) και ότι προσπαθεί να γίνει ένας πιλότος πράσινης ανάπτυξης και τουρισμού με μικρά και σταθερά βήματα σήμερα και μεγαλύτερα αύριο.

Πηγή: imerazante.gr