Τα νέα δεδομένα σχετικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και την συμμετοχή της περιφέρειας στη δημιουργία νέου ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων, ανέλυσε στον Prisma 91,6, η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.
Όπως αρχικά ανέφερε, “το νομοσχέδιο ήρθε κάποια στιγμή που δεν το περίμενε ούτε ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης ούτε η περιφέρεια, οπότε αυτή η συζήτηση άρχισε κάπως απότομα και βαθιά.
Εγώ από την πρώτη στιγμή στάθηκα με μία θετική προσέγγιση στη διάταξη αυτή, διότι ως δική μου φιλοσοφία και όπως υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύω στην ανάγκη συνεργασίας στενής του πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης και προσπαθώ με τα μέτρα που έχω αυτό να το κάνω πράξη.
Αυτό το νομοσχέδιο μας βάζει σε μία στενή πρόκληση συνεργασίας στον πρώτο και δεύτερο βαθμό άρα έχει αυτό το θετικό στοιχείο από την δική μου μάτια. Μάλιστα η πρόταση του νομοσχεδίου δίνει την πλειοψηφία στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί στους δήμους και τη μειοψηφία στην περιφέρεια, εμείς δεν πέσαμε σε παζάρια και δεν ακούσατε ούτε από εμένα ούτε από κανέναν αντιπεριφερειάρχη παζάρια για τα ποσοστά συμμετοχής, καθώς είναι 60% το ποσοστό των δήμων 40% της περιφέρειας.
Εμείς θεωρήσαμε ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στη μάστιγα των Ιονίων νησιών που είναι τα απορίμματα, καθώς έχει ταλαιπωρήσει τους πολίτες και έχει δυσφημίσει τα Ιόνια νησιά στον κόσμο, ενώ η χώρα μας υπολείπεται πολύ σε περιβαλλοντικές επιδόσεις, με αυστηρούς όρους και χρονοδιαγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με πελέκη προστίμων και αυτό είναι μία πρόκληση.
Η κυβέρνηση έρχεται τη δεδομένη χρονική στιγμή να πει ότι μόνα τους τα νησιά δεν καταφέρνουν να τρέξουν,δεν έχουν πάρα πολλά μέσα, καθώς έχει φανεί ότι διαχρονικά έλειψε η πολιτική βούληση.
Σήμερα εδώ που βρισκόμαστε η κυβέρνηση έχει καταγράψει πολλές αργοπορίες σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και που ήδη με έχουν δεσμευτεί.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πρέπει να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και ένα κοινό σχήμα θα ενώσει δυνάμεις και κοινές προσπάθειες πότε σαν φιλοσοφία εμείς είμαστε θετικοί.
Στην συνέχεια κάποια πράγματα ως Περιφερειακή αρχή μαζί με τους δήμους έπρεπε να διευκρινίσουμε, για αυτό και μετά τις συνομιλίες μου με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, επιδίωξα μία συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Μανώλη Γραφάκο για ενημέρωση, όπου μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες οι απορίες και οι αγωνίες των τοπικών κοινωνιών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς μετέφερε το θέμα της ειδικής τροπολογίας που πέρασε από τη Βουλή, μετά την μεγάλη εγρήγορση και πίεση του βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά, ο οποίος παρακολουθεί στενά το θέμα και όλες οι απορίες μας λύθηκαν, καθώς αναφορικά με τη Λευκάδα Λογικά δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, γιατί ένας νέος φορέας και με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, έχει μία ευελιξία και πάει να χτίσει άλλους ρυθμούς πιο γρήγορους, τα πράγματα θα τρέχουν με νέες δομές και δεν πάει να καταργήσει τις δεσμεύσεις που ήδη έχουν υπάρξει.
Επειδή όμως ότι Λευκάδα υπάρχει αυτή η ανησυχία τόσο ο κύριος Γραφάκος όσο και ο Υπουργός δεσμεύτηκε σε μένα και όπως μας ανακοίνωσαν θα αναφερθεί ειδικά στο θέμα αυτό στην ομιλία του στη Βουλή, άρα η ανησυχία της Λευκάδας δεν υφίσταται καθώς δεν έχει και λογική βάση μία τέτοια πιθανότητα.
Εμένα η ανησυχία μου στο νέο σχήμα είναι πως όταν είδα πως το διοικητικό συμβούλιο είναι πέντε άτομα, αντέδρασα και είπα ότι θέλω ένα διοικητικό συμβούλιο στο οποίο δεν ζήτησα να έχω την πλειοψηφία, αλλά να υπάρχουν τέσσερις θέσεις για να μπορούν να εκπροσωπηθούν όλα τα μεγάλα νησιά και ο υπουργός μου απάντησε ότι αυτό το βλέπει λογικό.
Στην αγωνία που εκφράστηκε και στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αν το νέο σχήμα θα ακούει τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν, απάντησε ότι τα νέα δεδομένα δημιουργούνται για να μην προκύψουν προβλήματα, ωστόσο θα υπάρχει γενική συνέλευση διοικητικό συμβούλιο, δεν θα χρειάζεται εκπροσώπους το κάθε νησί και η εγγύηση της περιφέρειας η οποία είναι εκεί για να τρέξει ως εγγυήτρια των δικαιωμάτων κάθε νησιού, όπως γίνεται σε επτά περιφέρειες της χώρας μας.
Μάλιστα όπως είπε η κυρία Κράτσα όταν τελείωσε η σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα ρώτησε αν υπάρχει άλλο θέμα προς συζήτηση και κάποια άλλη ανησυχία και να δούμε τι άλλο μπορεί να περάσει με μία νέα διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο και φάνηκε ότι δεν υπάρχει.”
Στο ερώτημα αν αισθάνθηκε μετά την ενημέρωση του Γ.Γραμματέα κάμφθηκαν οι αντιδράσεις τόσο του δήμου Κεφαλλονιάς αλλά και του δήμου Λευκάδας, απάντησε ότι η ίδια διαπίστωσε πως ο Χαράλαμπος Καλός δεν εξέφρασε περαιτέρω επιφυλάξεις, “πήρε τη διαβεβαίωση που του δίνει η κυβέρνηση και πού είναι η λογική, καθώς εμένα η έννοια μου ήταν η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο όλα τα άλλα τα αντιμετώπισα ως πράγματα καθημερινής λογικής, να θέλουμε όλοι το γενικό καλό, να ισχύει η διαπεριφερειακή συνεργασία και αλίμονο σε μία σύγχρονη διαχείριση και διοίκηση να κολλήσει μία χώρα σε αυτά τα ζητήματα.
Αν για παράδειγμα ο κύριος Καλός έχει μία νέα διευκρίνιση, ο γενικός γραμματέας είπε ότι μέχρι την Τρίτη υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος να διευθετηθεί, ωστόσο αν ξεκινάμε αρνητικά δεν υπάρχει κανένας πολιτικός χρόνος και αυτό το λέω γενικά γιατί στην Κεφαλονιά είδα ότι υπάρχει μία άρνηση να συνεργαστούν στο σχήμα αυτό.”
Σε ερώτηση αν θα πληρώσει ο συμπολίτης μας την λύση των απορριμμάτων μέσω ανταποδοτικότητας με την δημιουργία νέου ΦΟΣΔΑ, υπογράμμισε ότι οι τιμολογιακές πολιτικές θα γίνονται από τους δήμους. Ωστόσο όπως είπε ο γενικός γραμματέας είναι πιο ακριβό να έχεις μία σωστή διαχείριση, από το να πετάς τα σκουπίδια σε έναν ΧΥΤΑ, νομίζω όμως ότι όλοι είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό, καθώς άλλο κοστίζει μία σύγχρονη διαχείριση κι άλλο πετάω τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ, ωστόσο από αυτούς πρέπει να φύγουμε.
Η κυρία Κράτσα ανέφερε πως επειδή η ίδια γνωρίζει όλες τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, “έκανα μία ερώτηση στους δημάρχους αν μετά τα νέα δεδομένα και τις απαντήσεις που έχουν από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, θα συγκαλέσουν δημοτικά συμβούλια για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα.”
Στην επισήμανση ότι για να πραγματοποιηθεί ένα νέο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να αρθεί το ψήφισμα της πρόσφατης ειδικής συνεδρίασης, απάντησε ότι αυτή είναι η δημοκρατία, “δεν είμαστε σε απολυταρχικά καθεστώτα και οι δήμαρχοι πρέπει να απαντήσουν στις αγωνίες των δημοτικών συμβούλων, οι οποίες εκφράστηκαν για αναζήτηση πληροφόρησης.”
Πρέπει με τα νέα δεδομένα να συνεδριάσουν και πάλι τα δημοτικά συμβούλια, ωστόσο είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να το πράξουν.
Όμως όπως και εγώ θα σε καλέσω την Περιφερειακή αρχή την επόμενη εβδομάδα, καθώς θέλουμε να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος για να κατασταλάξουν οι δήμοι, καθώς χωρίς την ενημέρωση που δεν είχε προηγηθεί είναι αλλού οι πρώτες εντυπώσεις και άλλο οι δεύτερες.
Ήδη η Κεφαλονιά έχει αποστείλει προτάσεις και διατυπώσεις σε κάποια στοιχεία και ο γενικός γραμματέας είναι πολύ γενικός και συζητήσιμος, καθώς στόχος όλων είναι να υπάρξει ένα λειτουργικό σχέδιο, να αισθάνονται όλοι μία ασφάλεια, καθώς όλοι είπαμε για να τρέξουν οι ρυθμοί γρηγορότερα και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.
Πηγή: https://www.lefkadatoday.gr/