Ρόδη Κράτσα: “Η Κεφαλονιά έχει ευπρεπή εικόνα στην αποκομιδή αλλά είναι στα όριά του ο χώρος για τα επόμενα στάδια και για τις ανάγκες μιας σύγχρονης διαχείρισης-Ο κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης δεν είναι ένα “μαγαζάκι”, όπως ακούστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη αιρετού από την Κεφαλονιά”

Μια σειρά από επιχειρήματα προτάσσει η Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων για να υποστηρίξει ότι το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι σωστό και στοχεύει στην συνεργασία, στην ευελιξία και την αποτελεσματικότητα. Μάλιστα η κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγακροπούλου σημειώνει πως τα σχήματα που υπάρχουν τώρα έχουν προκαλέσει καταστροφή στο περιβάλλον και έδειξαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα προβλήματα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ermisnews.gr η Περιφερειάρχης ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ των συνεργασιών με την αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και ότι το άρθρο 93 έρχεται να προτείνει αυτό το μοντέλο συνεργασίας.

Για την κατάσταση που επικρατούσε η Περιφερειάρχης είπε: «Εμείς τον περασμένο Σεπτέμβριο παραλάβαμε ένα σκουπιδότοπο! Είναι ένα πρόβλημα για όλη την Περιφέρεια Ιονίων νήσων με την Κέρκυρα σε τραγική κατάσταση τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την εικόνα του νησιού γιατί οι τουρίστες και οι πράκτορες που έβλεπαν αυτή την κατάσταση αντανακλούσε σε όλη τη χώρα καθώς το νησί είναι εμβληματικός τόπος για τον τουρισμό μας. Στη Λευκάδα δίπλα στη μαρίνα υπάρχει επίσης σκουπιδότοπος και είναι δίπλα σε μία πετυχημένη υποδομή. Η Κεφαλονιά έχει ευπρεπή εικόνα στην αποκομιδή αλλά είναι στα όριά του ο χώρος για τα επόμενα στάδια και για τις ανάγκες μιας σύγχρονης διαχείρισης. Λοιπόν λέμε πως τα απορρίμματα ήταν από τα πρώτα θέματα που μας απασχολούσε με στόχο την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την τουριστική προβολή των νησιών μας».

Το νέο σχήμα που προτείνει η κυβέρνηση θα είναι ευέλικτο

Για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το νομοσχέδιο η κ. Κράτσα ανέφερε: «Η νέα κυβέρνηση δημιούργησε ένα ενθαρρυντικό πλαίσιο, διότι παίρνει πολύ σοβαρά τις δεσμεύσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πετύχουμε τους στόχους αύξησης του ποσοστού της ανακύκλωσης και μείωσης του ποσοστού ταφής. Δηλαδή αυτά στα οποία δεν είχαμε δώσει σημασία σαν χώρα και ούτε είχαμε σκεφτεί τις επιπτώσεις στην εικόνα μας, ενώ δεν μας απασχολούσαν και τα πρόστιμα της ΕΕ. Η νέα κυβέρνηση έθεσε ένα νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) που καλούμεθα να υπηρετήσουμε σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η διαβούλευση μας έκανε να καταλάβουμε ότι δημιουργείται ένα τέτοιο πλαίσιο και είμαστε σε εγρήγορση γιατί κάποιες μεγαλύτερες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις θα έχουμε σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων. Δεν γνωρίζαμε αυτή τη στιγμή ότι θα ερχόταν το άρθρο 93 στο νομοσχέδιο αλλά γνωρίζαμε πως η κυβέρνηση θα λάβει κάποια μέτρα για να υπηρετήσουμε τις δεσμεύσεις που τίθενται ως πολιτική εθνική. Σίγουρα δηλαδή κάτι περιμέναμε για περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας και επίτευξης των στόχων. “Δεν μας ήλθε από τον ουρανό” μια αλλαγή και ήταν στα σχέδια για καλύτερο συντονισμό.

Έρχεται λοιπόν τώρα το άρθρο 93 να μας προτείνει αυτό το μοντέλο συνεργασίας».

Αναφορικά με τη συνεργασία των βαθμίδων αυτοδιοίκησης η Περιφερειάρχης είπε: «Για μας είναι de facto η συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Για μένα δε, είναι ζητούμενο ο καλύτερος συντονισμός με κοινούς στόχους και αυτό το έχω κάνει σαφές στους Αντιπεριφερειάρχες (θεματικούς και χωρικούς) και στους Δήμους για να βλέπουμε πού πάμε την επόμενη ημέρα. Το μοντέλο που έχουμε μέχρι τώρα είναι να προτείνουν για ένταξη κάποιου project για χρηματοδότηση. Προσπαθούμε να βάλουμε ένα στόχο προτεραιοτήτων, πέρα από τις συντηρήσεις των δρόμων και τους καθαρισμούς που είναι επαναλαμβανόμενα έργα. Η πρώτη μας αντίδραση στο σχέδιο νόμου είναι θετική γιατί πιστεύουμε στη συνεργασία. Ο κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης δεν είναι ένα “μαγαζάκι”, όπως ακούστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη αιρετού από την Κεφαλονιά. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πηγαίναμε γιατί δεν θα βγούμε πουθενά.

Εμείς από την πρώτη στιγμή λέμε πως πιστεύουμε στη συνεργασία με τον Α’βαθμό Αυτοδιοίκησης και θα δουλέψουμε μαζί σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα».

Η ΠΙΝ θα είναι μειοψηφία στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί

Για τα ποσοστά συμμετοχής στο νέο σχήμα η Περιφερειάρχης τα συνέδεσε με την επιβεβλημένη συνεργασία και είπε: «Αυτό αποδεικνύεται διότι δεν κάναμε παζάρια και πάμε σε ένα νέο σχήμα έχοντας μειοψηφία τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και στη Γενική Συνέλευση. Αυτό γιατί εμπιστευόμαστε τους Δήμους που είναι εγκλωβισμένοι σε ένα παλιό μοντέλο και θέλουν να ξεφύγουν από αυτό. Η προσπάθεια γίνεται για το καλό κάθε νησιού και για το καλό της Περιφέρειάς μας, την οποία δεν πρέπει να την θυμόμαστε μόνο εμείς γιατί από το καλό της εισπράττουν όλοι. Ακόμα θέλω να σας πω ότι εγώ επιθυμώ το κάθε νησί να έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί στο Δ.Σ. Εμπιστεύομαι τους Δήμους που πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν θα υπάρχει μεγάλο νησί που δεν θα εκπροσωπείται. Ο Υπουργός το βλέπει θετικά και δεσμεύτηκε ότι θα είμαστε 7 μέλη».

Τέλος η Περιφερειάρχης δήλωσε: «Με το μοντέλο που έχουμε σήμερα δεν γίνεται καλή διαχείριση απορριμμάτων και υπάρχει και καταστροφή στο περιβάλλον, αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και βλέπουμε στη Ζάκυνθο σε τι κατάσταση είναι ο Σκοπός!!! Αυτές οι βλάβες στο περιβάλλον προέρχονται από ένα μοντέλο διαχείρισης που δεν έλυσε προβλήματα στο παρελθόν με τα σκουπίδια, άρα είμαστε σε αδιέξοδο. Επίσης έχουμε και την απειλή των δύο μεγάλων προστίμων, που είναι ένα στη Ζάκυνθο και ένα στην Κέρκυρα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν τα αδιέξοδα της χώρας μας και το νέο μοντέλο λέει ότι ο νέος φορέας θα έχει τη δυνατότητα να κάνει μελέτες και να προωθεί γρήγορα τα έργα».

Της Αγγελικής Ξεόφου

Πηγή: ermisnews.gr