Ρόδη Κράτσα: Σχέδιο, όραμα και μάχες σε Αθήνα-Βρυξέλλες για το Ιόνιο

Αποφασισμένη να αγωνιστεί για μία Περιφέρεια πρότυπο με ευρωπαϊκά κριτήρια δηλώνει η Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Η υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και επικεφαλής του συνδυασμού «Ιόνιο Δυνατά-Κάθε νησί ψηλά» με συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» παρουσιάζει τους στόχους και τις προτεραιότητές της για τα νησιά του Ιονίου και μιλά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Με τη στήριξη, από τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κατά πόσο είστε έτοιμη να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις, αλλά και στις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες του Ιονίου;

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες κι ανάγκες αλλά και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα γεωγραφικής θέσης, ιστορίας και φύσης.

Στερείται όμως στρατηγικού σχεδιασμού με όρους σύγχρονης ανάπτυξης. Ως υποψήφια περιφερειάρχης με την ευρωπαϊκή μου εμπειρία, το πάθος που πάντα μου ενέπνεε το Ιόνιο, αλλά και το όραμά μου, είμαι έτοιμη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπολιτών μου που θέλουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους υπερηφάνεια, αλλά και στις απαιτήσεις των εκατομμυρίων επισκεπτών που θέλουν να δουν μία οργανωμένη Περιφέρεια, αντάξια της φήμης της αλλά και των σύγχρονων προκλήσεων. Κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός μας υπερπολλαπλασιάζεται, λόγω της υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητάς της και αυτό δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις στην ποιότητα ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μνημείων μας. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τίποτα στον αυτόματο πιλότο.

Ο τουρισμός είναι ο οικονομικός πνεύμονας των νησιών μας και πρέπει να υποστηριχθεί δυνατά από την Περιφέρεια, στην κατεύθυνση της ποιότητας και του πολιτισμού για ν’ αντέχει στον διεθνή ανταγωνισμό και να δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας κι ευκαιρίες για όλους.

Ποιος είναι ο πρώτος στόχος σας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

Η Περιφέρεια πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός παραγωγικής ανασυγκρότησης και προετοιμασίας του μέλλοντος. Βασικό μέλημά μας είναι η συνοχή των νησιών μας, η ενδοεπικοινωνία και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, μ’ εμπλουτισμό ανθρωπίνων, πολιτιστικών κι οικονομικών συναλλαγών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σήμερα αντί να τρέχουμε με ρυθμούς πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης, όπως και επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την τραγική κατάσταση ή έλλειψη των βασικών υποδομών. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρική κυβέρνηση και Περιφέρεια έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τα νησιά μας, κάτω από μεσοβέζικες, πρόχειρες, ευκαιριακές παρεμβάσεις, συνθήκες που οδηγούν σε μίζερες καταστάσεις κι εσωστρέφεια και φυσικά δεν δημιουργούν υπεραξία για το μέλλον.

Ως ευρωβουλευτής είχατε εκλεγεί α’ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντας διπλή πρωτιά στην Ελλάδα, καθώς γίνατε η πρώτη Ελληνίδα που εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το πρώτο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα που κατέλαβε τη θέση του α’ αντιπροέδρου. Τι πρωτιά σκοπεύετε να δώσετε σήμερα στο Ιόνιο;

Θ’ αγωνιστούμε για μία Περιφέρεια πρότυπο μ΄ ευρωπαϊκά κριτήρια. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν είναι για εμάς μία διοικητική υπόθεση. Αισθανόμαστε μεγάλη πολιτική ευθύνη για όλο το Ιόνιο, τους Δήμους, τα νησιά του και τους πολίτες τους. Παράλληλα, θα υπερασπιστούμε τα όνειρά τους και θα δώσουμε τις μάχες στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, εκεί που κρίνονται οι αποφάσεις. Θα προβάλουμε την επενδυτικότητα και την ελκυστικότητά τους πέρα από την πεπατημένη των τουριστικών εκθέσεων, που κι εκεί η μέχρι σήμερα παρουσία μας δεν είναι διακριτή.

Καλλιεργούμε τη συνεργασία για να έχουμε ένα συντονισμένο και συνθετικό στρατηγικό σχέδιο. Αυτό αφορά και στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων μας για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Θέλουμε οι πολίτες να γνωρίζουν, να ελέγχουν και να συμμετέχουν και να μπορούν να διεκδικούν και ν’ αξιοποιούν τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουμε. Θα δώσουμε μια μεγάλη προστιθέμενη αξία στις πολιτιστικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των συμπολιτών μας και άλλων ενδιαφερομένων.

Δυστυχώς σήμερα πολλά έργα κινδυνεύουν να χαθούν ή είναι στα χαρτιά λόγω της αδιαφορίας της καταρρέουσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του περιφερειάρχη της.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, αλλά και σε άλλα νησιά του Ιονίου;

Είναι πλέον γνωστό ότι Δήμος και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ακολουθώντας «τυφλά» τις φρούδες υποσχέσεις και ιδεοληψίες της κυβέρνησης, δεν καταφέρνουν να δώσουν λύση σε ένα βασικό πρόβλημα, που κάποτε αποτέλεσε «σημαία» του προεκλογικού τους αγώνα και προσωπικά του κ. Τσίπρα, στην προσπάθεια να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών του Ιονίου.

Η Κέρκυρα πνίγεται στα «σκουπίδια» με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στην εικόνα και ελκυστικότητά της, ενώ κινδυνεύουμε να επιβληθεί νέο ευρωπαϊκό πρόστιμο στη χώρα μας γι’ αυτή την αδιαφορία κι ανικανότητα.

Εμείς ως νέα περιφερειακή αρχή αν μας εμπιστευτούν οι πολίτες σε συνεργασία με τις νέες δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές και τη νέα κυβέρνηση, θα δρομολογήσουμε άμεσα σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας που ισχύει από το 2008, με βάση τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων της επεξεργασίας.
Σήμερα στην Γερμανία κλείνει και ο τελευταίος ΧΥΤΥ και εμείς δεν μπορούμε καν να λειτουργήσουμε έναν τέτοιον.
Πρέπει να μετατρέψουμε το σημερινό χάλι σ’ ευκαιρία πράσινης και κυκλικής ανάπτυξης όπως γίνεται στον πολιτισμένο κόσμο. Εμείς αποφασιστικά θα συμβάλουμε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές μας και παράλληλα θα συμπαρασταθούμε στους νέους Δήμους ούτως ώστε να αποκτήσουν την επιχειρησιακή επάρκεια για ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτή, την υψηλών απαιτήσεων αποστολή τους.

«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάμουν το παν»

Γιατί να επιλέξει κάποιος να στηρίξει μία γυναίκα στο τιμόνι της περιφερειακής αρχής στο Ιόνιο;

Πρωτίστως, οι πολίτες απογοητευμένοι από όλους και από όλα αναζητούν τους πιο ικανούς. Αυτούς που έχουν γνώση, μιλάνε με γνώμονα την αλήθεια και τα σύγχρονα δεδομένα και μπορούν να πάνε τον τόπο ψηλά.
Σήμερα πλέον δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις γυναίκες χωρίς διακρίσεις και θα έλεγα ότι για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως αυτά της αυτοδιοίκησης, εμπιστεύονται τις γυναίκες να κάνουν το «θαύμα», γιατί τις θεωρούν πολύπλευρες, αποτελεσματικές κι ευρηματικές. Το εισπράττω κι εγώ από τους συμπολίτες μου. Πάντα επίκαιρος ο Ντοστογιέφσκι «Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάμουν το παν».

Πηγή: eleftherostypos.gr