Ρόδη Κράτσα: «Τα Ιόνια θα κερδίσουν και αυτό το στοίχημα-Προβλέπουμε ότι μπορεί να σωθεί και ο Σεπτέμβριος»

«Στόχος μας είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και όλα τα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε με όραμα, σχέδιο και αισιοδοξία το μέλλον. Θέλουμε να δώσουμε στα Ιόνια Νησιά την ιστορική τους λάμψη και τη σύγχρονη βιώσιμη ανάπτυξη»

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στο «Π» η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, που αναφέρει ότι τα Ιόνια Νησιά παραμένουν ασφαλής προορισμός και πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία κατοίκων και επισκεπτών, παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Συνέντευξη στην Ελένη Πρωτόπαππα

 

Είναι τα Ιόνια Νησιά ασφαλής προορισμός;

«Είναι γοητευτικός και ασφαλής προορισμός από κάθε πλευρά. Τα Ιόνια Νησιά βρίσκονται σε μια ήσυχη ευρωπαϊκή περιοχή, με ήρεμες θάλασσες, εύκολη διασυνδεσιμότητα με την ηπειρωτική Ελλάδα και κοντινές σχετικά αποστάσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες. Όσο για την πανδημία, αντισταθήκαμε γερά στον κορονοϊό, όπως και οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ενώ προετοιμαστήκαμε με ενεργητικές πρωτοβουλίες, όπως ενημερωτικές καμπάνιες, πιστοποιημένη εκπαίδευση στους επαγγελματίες ανά κλάδο και τους εργαζόμενους, αλλά και συστάσεις και ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, από την αρχή της τουριστικής περιόδου.

Ο χαρακτηρισμός “ασφαλής προορισμός” περιλαμβάνει βέβαια και άλλες προκλήσεις, όπως η επάρκεια υπηρεσιών υγείας. Παρά την ικανοποιητική κατάσταση στον τομέα αυτόν, επενδύουμε γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 12 Κέντρων Υγείας στην Περιφέρεια, καθώς και για ειδικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία μας. Άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η πολιτική προστασία, με την πρόληψη και αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, των πυρκαγιών και των καταστροφών που φέρνουν. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οχύρωσης κάθε νησιού, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην ασφάλεια των πολυσύχναστων παραλιών, όπως το Ναυάγιο, με τη δημιουργία δρόμων διαφυγής και απεγκλωβισμού επισκεπτών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Προσκαλούμε, λοιπόν, και υποδεχόμαστε Έλληνες και ξένους επισκέπτες με χαρά αλλά και υπευθυνότητα».

Πώς είναι η τουριστική εικόνα των Ιονίων Νήσων σήμερα; Ποιες είναι οι προβλέψεις και ο δικός σας ρόλος;

«Ζούμε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας και των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, αφού το 47% του ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά μας απασχολείται στον ευρύ κλάδο του τουρισμού. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και των τουριστικών επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα Ιόνια έχουν ιδιαίτερα πληγεί και από την κατάρρευση της Thomas Cook, ως συνέπεια της στενής σχέσης τους με την τουριστική βρετανική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, είναι και φέτος το καλοκαίρι τα νησιά μας, μικρά και μεγάλα, ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί, με κίνηση που αντιστοιχεί γύρω στο 35% της περσινής σεζόν, ανάλογα με τις περιοχές.

Προβλέπουμε ότι μπορεί να σωθεί και ο Σεπτέμβριος, γι’ αυτό προσπαθούμε σε στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες και τα αρμόδια όργανα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση από πλευράς εφαρμογής πρωτοκόλλων υγιεινής και να εκπέμψουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη συλλογική μας προσπάθεια και τα θετικά αποτελέσματά μας. Απευθυνόμαστε με ειδική ψηφιακή καμπάνια και στους επισκέπτες μας, αφενός για τη συμμετοχή τους στην προστασία της δημόσιας υγείας, αφετέρου για να διαμορφώσουμε την εικόνα της σύγχρονης και αξιόπιστης Περιφέρειας και να εγγράψουμε τουριστική υποθήκη για τα επόμενα χρόνια».

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας έχουν φέρει δυσφορία στους επαγγελματίες. Πώς το αντιμετωπίζετε;

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε σαφές ότι τα μέτρα θα προσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Άρα, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για να διατηρήσουμε μια καλή κατάσταση μη διάδοσης του ιού, με ελέγχους στις πύλες εισόδου και, παράλληλα, εφαρμογή των μέτρων στην καθημερινή ζωή, στην ψυχαγωγία, στη διασκέδαση, για να μην πληγούν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι από πιθανά lockdown. Πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα και ελπίζουμε να επιτρέψουν οι συνθήκες να χαλαρώσουν τα μέτρα.

Η ισορροπία είναι πραγματικά πολύ δύσκολη και ο αγώνας συνεχής. Απαιτούνται εγρήγορση, αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ κατοίκων, επιχειρηματιών, επισκεπτών και αρμόδιων φορέων της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ πολύ καλά στοχευμένα και τα τελευταία μέτρα στήριξης του τουρισμού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως η αναγνώριση της ειδικής κατηγορίας “εποχικών” επιχειρήσεων, κάτι που η Περιφέρειά μας είχε επισημάνει στην κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης. Υπάρχουν βέβαια και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που πρέπει να εξετάσουμε ιδιαίτερα, όπως οι αλιείς, που πληρώνουν ακριβά την κρίση. Ήμουν στο Μεγανήσι την περασμένη εβδομάδα και είδα από κοντά τα προβλήματά τους.
Τα μέτρα στήριξης του κοινωνικού τουρισμού είναι επίσης σημαντικά. Ο τουρισμός είναι δικαίωμα όλων και πρέπει να διευκολύνεται. Στην παρούσα συγκυρία συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική οικονομία, που πλήττεται».

Ποιες είναι οι δυνατότητές σας και ο ρόλος της Περιφέρειας για τη στήριξη της οικονομίας;

«Είναι βασικός στόχος μας οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που στερήθηκαν τα Ιόνια Νησιά τα περασμένα χρόνια, όπως και οι άλλες
Περιφέρειες της χώρας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, όπως λιμάνια, μαρίνες, τουριστικά καταφύγια. Το Ιόνιο είναι παράδεισος θαλάσσιου τουρισμού. Είναι επίσης στον “δρόμο” της κρουαζιέρας από τη δυτική Ευρώπη. Όλα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

Το οδικό δίκτυο χρήζει, επίσης, μεγάλων παρεμβάσεων, όχι μόνο σε συντηρήσεις, φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ., αλλά και σε παρακάμψεις που θα διευκολύνουν την κυκλοφορία. Χρειάζεται δε ουσιαστική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας. Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ για την οδική ασφάλεια, πέραν όλων των άλλων. Η ύδρευση και η άρδευση, οι αγροτικοί δρόμοι, ο εξηλεκτρισμός αγροτικών μονάδων, η παραγωγή καθαρής ενέργειας είναι “κεφάλαια” που έχουμε ανοίξει, με στόχο τη χρηματοδότηση
από τους πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, ΕΣΠΑ και δημόσιες επενδύσεις, αλλά και χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε δημιουργούς και ντόπιους επιχειρηματίες να προσελκύσουν μεγάλους επενδυτές, αξιοποιώντας τα δικά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την αξιοπιστία και την
ασφάλεια που εμπνέει πλέον η χώρα μας.Στους κλάδους του τουρισμού χρηματοδοτήσαμε περισσότερες από 400 επιχειρήσεις προ του κορονοϊού, ενώ περισσότεροι από 500 άνεργοι εκπαιδεύονται σε συναφή επαγγέλματα».

Τι περιμένετε από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία;

«Το ΕΣΠΑ 2014-2020 κλείνει και προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο σε όλους τους τομείς, από τις βασικές υποδομές μέχρι τα μνημεία πολιτισμού, τη σύγχρονη δημιουργία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή αναβάθμιση, τις κοινωνικές δομές, τη στήριξη των εργαζομένων, την τουριστική προβολή και την εξωστρέφεια.

Αναμένουμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία 2021-2027, με αυξημένο ποσοστό πόρων από την κυβέρνηση προς τις Περιφέρειες, αλλά και τους πόρους που θα μας διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχουμε κάνει τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση και προετοιμάζουμε μελέτες. Χρειαζόμαστε καλό συντονισμό όλων των εργαλείων και
των μεταρρυθμίσεων για ενεργητικές πολιτικές με κίνητρα και γρήγορες διαδικασίες για επενδύσεις, για ένα ασφαλές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, της επιστημονικής έρευνας, της κρίσιμης υπόθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων – που μας έχει πληγώσει με τα αδιέξοδα που είχαν συσσωρευτεί-, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, καθώς και πολύπλευρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στόχος μας είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και όλα τα νησιά
μας.

Αντιμετωπίζουμε με όραμα, σχέδιο και αισιοδοξία το μέλλον. Θέλουμε να δώσουμε στα Ιόνια Νησιά την ιστορική τους λάμψη και τη σύγχρονη βιώσιμη ανάπτυξη».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»