Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από την πρώτη στιγμή ανταποκρίνεται στις έκτακτες ανάγκες των επιχειρηματιών λόγω της πανδημίας»-Ομοσπονδίες Καταλυμάτων:« Ο Εμπαιγμός της ΠΙΝ απέναντι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Περιφέρειας συνεχίζεται»

  • Απαιτήθηκε η έγκριση του πρώτου προγράμματος για την ενίσχυση μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 14 εκατ.€ και στη συνέχεια η τροποποίησή του -έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη- ούτως ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι επιχειρηματίες

 

  • Τα 16 εκατ.€ αποτελούν δεύτερο -ξεχωριστό, άρα συμπληρωματικό- πρόγραμμα ενίσχυσης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, με την εφαρμογή του να σχετίζεται άμεσα και με τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, προέβη στην εξής δήλωση-απάντηση προς τα δ.σ. των Ομοσπονδιών Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς-Ιθάκης και Ζακύνθου, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αναφορικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του Covid19.

«Από την πρώτη στιγμή, ως Περιφερειακή Αρχή, εκφράσαμε την πολύπλευρη και αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους επαγγελματίες του Τουρισμού και όχι μόνο, αλλά και προς όλους τους κλάδους της οικονομίας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, μετά τα όσα δυσάρεστα επεφύλασσε η πανδημία του Covid19, τόσο για τις έκτακτες ανάγκες, όσο και για τη στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς κατόπιν των δημόσιων ανακοινώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμα και της χθεσινής τηλέ-συνάντησης εργασίας που είχαμε με τους τουριστικούς φορείς της Κέρκυρας, παρατηρείται τέτοια παραποίηση της πραγματικότητας και των δεδομένων από τις Ομοσπονδίες Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων.

Ξεκαθαρίζω πως:

  1. Το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του Covid19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» είναι ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζω ότι έπειτα από δική μου πρωτοβουλία καταφέραμε να τροποποιήσουμε το πλαφόν, από το οποίο καθορίζονταν οι δικαιούχοι κατεβάζοντάς το από τις 30 στις 15 χιλιάδες ευρώ, ώστε να ωφεληθούν από το πρόγραμμα περισσότεροι επιχειρηματίες. Για να επιτευχθεί ωστόσο, αυτό, απαιτήθηκε τροποποίηση του προγράμματος κι εν συνεχεία η σχετική έγκρισή του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του.

  2. Τα 16 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προσθέσαμε στον προγραμματισμό μας, θα έρθουν να συμπληρώσουν το προηγούμενο πρόγραμμα ενίσχυσης των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα δεν μιλάμε για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ενίσχυσης από 14 σε 30 εκατ. €, όπως εσφαλμένα επικαλούνται κάποιοι, αλλά επί της ουσίας για ένα δεύτερο πρόγραμμα 16 εκατ. €, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έπειτα από διαβούλευση με τα Επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς των Ιονίων Νήσων. Η υλοποίησή του και η εφαρμογή θα έχει άμεση σχέση και με τα αποτελέσματα του αρχικού προγράμματος των 14 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί από τις αιτήσεις.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει εμπράκτως αποδείξει ότι ενστερνίζεται τις αγωνίες των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων εν μέσω πανδημίας και προβαίνει σε ενέργειες -στο μέτρο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων της- προς ανακούφιση και ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων και μ’ αυτή τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό θα προχωρήσει.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΆΤΩΝ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΠΑΞΩΝ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ Ρόδη Κράτσα
Κοινοποίηση: – Πρόεδρο και Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου

Θέμα: « Ο Εμπαιγμός της ΠΙΝ απέναντι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της
Περιφέρειας συνεχίζεται»

Κυρία Περιφερειάρχης,
Όταν το Νοέμβριο του 2020 ανακοινώσατε την αύξηση του προϋπολογισμού του
προγράμματος «Ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν
από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», στα 30 εκατομμύρια
από τα 14 εκατομμύρια που ήταν αρχικά, όλοι εμείς οι μικροί επιχειρηματίες του
τουρισμού, αναθαρρήσαμε πιστεύοντας ότι έστω και την ύστερη ώρα το κράτος
ανταποκρίθηκε στα αιτήματά μας για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα
βοηθούσε τις επιχειρήσεις μας να βγουν από την απόγνωση και την ολοκληρωτική
καταστροφή που τις έχει οδηγήσει η πανδημία.

Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ανταποκριθούμε ως
φορείς στα χιλιάδες ερωτήματα των μελών μας που με αγωνία αναρωτιούνται γιατί
ακόμη δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από την Περιφέρεια, σχετικά με την τύχη
των φακέλων που έχουν καταθέσει για την ένταξή τους στο πρόγραμμα και φυσικά
δεν έχουν λάβει καμιά οικονομική ενίσχυση.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τρόπος που έχετε επιλέξει να διαχειριστείτε την
εφαρμογή του προγράμματος έχει αφήσει χωρίς καμιά ουσιαστική οικονομική
στήριξη χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, και ιδίως τους τουριστικούς
επιχειρηματίες που στηρίζουν όσο κανένα άλλος επαγγελματικός χώρος την τοπική
– περιφερειακή οικονομία.

Επειδή η κατάσταση δεν μπορεί να πάρει παραπάνω αναβολή σας ζητάμε να
κάνετε το αυτονόητο και να προβείτε στην άμεση ενεργοποίηση όλων των
μηχανισμών που απαιτούνται ώστε να αποδεσμευθούν οι κωδικοί του
προγράμματος και να λάβουν οι δικαιούχοι την οικονομική ενίσχυση που τους
έχετε υποσχεθεί ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους
και να επιβιώσουν οικονομικά.

Αναμένοντας την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός μας
Διατελούμε με εκτίμηση,

Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών Ιονίων Νήσων
Οι Πρόεδροι
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Περικλής Κατσαρός

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ
Ατσάρος Δημήτρης

ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κοτσώνης Ανδρέας