Ρόδη vs Θόδωρος | Ζακυνθινιά vs Κεφαλλονίτη με Κερκυραίο διαιτητή

Αυτή τη φορά η κάλπη συναινεί στην ανάγκη επανατοποθέτησης και ριζικών αλλαγών στην περιφέρεια Ιονίων Νησιών. Μια προβληματική περιφέρεια η οποία «γέρνει» προς την έδρα της περιφέρειας, όχι μόνο για λόγους γεωγραφικούς αλλά κυρίως για λόγους υπηρεσιακούς, ανάπτυξης, ισονομίας, συγκοινωνίας, συνεννόησης και συνδιαχείρισης.
Η Κέρκυρα έχει τους λόγους της, ως μεγάλη κοινωνικά περιοχή, να απορροφά τα πάντα και να μετατρέπει την διοικητική δομή της περιφέρειας των Ιονίων και τον ίδιο τον περιφερειάρχη, σε Νομαρχία και σε Νομάρχη αντίστοιχα. Μπορεί το ίδιο να συμβαίνει και στο Νότιο Αιγαίο. Εκεί όμως τα νησιά είναι αναγκασμένα να λειτουργούν έτσι, αφού η κοντινότερη ακτή είναι η Τουρκική και η απόσταση από τον Πειραιά είναι σχεδόν 16 ώρες ακτοπλοϊκά! Στο Ιόνιο, μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας… θέλοντας δική μας νησιωτική περιφέρεια, όταν η απέναντι ελληνική ακτή είναι μόλις μία ώρα!

Ο ρόλος των Κερκυραίων
Η Κέρκυρα ενώ κατάφερε να δώσει το σοβινιστικό προβάδισμα, με την πρωτιά του 27,70%, στον πρώην Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, δεν κατέστη δυνατόν, να «κόψει» τα φτερά του Κεφαλλονίτη νυν περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου, ο οποίος ποντάροντας σε καλά ονόματα κερκυραίων συμβούλων, κράτησε το 15,30% στο νησί των Φαιάκων το οποίο τον έστειλε στον δεύτερο γύρο. Το σενάριο ότι στην Κέρκυρα, ο Γαλιατσάτος θα είναι κάτω του 10%, δεν ευόδωσε… Ουσιαστικά, η Κέρκυρα δεν κατάφερε να υλοποιήσει το σενάριο και να στείλει στον δεύτερο γύρο τον ανεξάρτητο Σπύρου, απέναντι στην Ρόδη Κράτσα.
Όσους ψήφους και να «έκλεβε» ο Σπύρου στην Κέρκυρα, από την εκλεχτή της Πειραιώς, δεν θα ωφελούσαν στην υλοποίηση του στόχου του και εκεί έπραξε λάθος! Η «κλοπή» και η «αμφισβήτηση» θα ερχόταν μόνο από το στρατόπεδο του Θόδωρου… Ο Σπύρου δεν εμπέδωσε πως θα εκλεγόταν περιφερειάρχης, μόνο σε έναν δεύτερο γύρο… με την Ρόδη απέναντι.
Το σενάριο δεύτερου γύρου με Σπύρου – Γαλιατσάτο, δεν θα έβγαινε ποτέ, από πουθενά, και ένας παραπάνω προεκλογικός λόγος, η προσωπική παρέμβαση αλλά και παρουσία Μητσοτάκη στην Κέρκυρα.

Οι πρωτιές των επικεφαλής στις γενέτειρες τους
Τα υπόλοιπα νησιά, έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα με ξεκάθαρες σοβινιστικές τάσεις στην γενέτειρα Κεφαλονιά για τον Γαλιατσάτο (36,04%) και στην γενέτειρα Ζάκυνθο για την Κράτσα – Τσαγκαροπούλου (39,51%), που της έδωσε και την πρωτιά του υψηλότερου ποσοστού από όλους τους υποψηφίους και από όλα τα νησιά!
Η Λευκάδα επέλεξε Ρόδη (34.63 %) ενώ κράτησε ψηλά τον Θόδωρο (23,53%) γεγονός που από τη μία επιβεβαιώνει την πανελλαδική τάση της ΝΔ και από την άλλη την παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού λίγες μέρες πριν τις εκλογές στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου.

H κόντρα Βορρά και Νότου
Και το 2014 και το 2019, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι τα τρία νησιά (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα) κρίνουν εντελώς αντιδραστικά τις επιλογές της Κέρκυρας διαμορφώνοντας άλλο τοπίο. Μαθηματικά, η εκλογική μάζα της Κέρκυρας είναι ίση με αυτή των τριών νησιών με αποτέλεσμα να αλλάζουν απρόβλεπτα τα δεδομένα.

Ο δεύτερος γύρος
Ο δεύτερος γύρος δημιουργεί ερωτήματα και προκλήσεις, αφού ο Θόδωρος το έχει ξαναδεί το έργο… όταν το 2014, πήγε στο δεύτερο γύρο ως δεύτερος με ποσοστό από την πρώτη Κυριακή 20,55 και απέναντι από τον Σπύρο Σπύρου και κατάφερε να πάρει την περιφέρεια με ποσοστό που άγγιξε το 60%.
Από σήμερα είναι βέβαιο πως οι σχεδιασμοί των επιτελείων θα πάρουν φωτιά, αφού εδώ δεν παίζει πλέον η περίπτωση των σταυρών ούτε η σοβινιστική τάση της Κέρκυρας… με δύο μονομάχους που αντλούν καταγωγή από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο…

Τι θα παίξει ρόλο
Είναι βέβαιος ο ρόλος της τάσης του κόμματος της ΝΔ που με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί κλίμα «εν δυνάμει κυβέρνησης».
Ο Θόδωρος, ξέρει καλά τις κοινωνίες και τα θέματα, κάνει απολογισμό πενταετίας (καλώς ή κακώς) ενώ η Ρόδη προτάσσει την πολιτική της πορεία και την ευρωπαϊκή της φυσιογνωμία.
Το τι θα κάνουν τα μικρά κόμματα, το δείχνει πάντα η αποχή του εκλογικού δικαιώματος… από το δεύτερο γύρο.

Τι θα κάνει ο Σπύρου
Το κλειδί είναι το τι θα κάνει ο Σπύρος Σπύρου, ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ.
Θα τον «μαζέψει» το κόμμα, δίνοντάς του τα απαραίτητα εχέγγυα ή θα τα βρουν με τη Ρόδη σε επίπεδο συνεργασίας, άρα και μοιρασιάς θέσεων αντιπεριφερειαρχών (τοπικών και θεματικών);
Από σήμερα, οι συζητήσεις και οι συναντήσεις θα δώσουν και θα πάρουν… πλην όμως η δική μας εμπειρία λέει ότι το 2019, κανένας επικεφαλής δεν έχει τη δύναμη να «σύρει» τους ψηφοφόρους στις προσωπικές συμφωνίες και αποφάσεις του. Το τι συμφέρει πολιτικά το ξέρει ο ίδιος ο φερόμενος «ρυθμιστής».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι:
Σύμφωνα με τα δεδομένα οι 43 έδρες του Περιφερειακού συμβουλίου κατανέμονται ως εξής:
Κράτσα Τσαγκαροπούλου Ρόδη – ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά 12
Γαλιατσάτος Θεόδωρος – ΑΝ.Α.Σ.Α. για τα Ιόνια Νησιά 9
Σπύρου Σπυρίδων – ΙΟΝΙΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 8
Μπαλού Αλεξάνδρα – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 5
Αλεξάκης Αλέξανδρος – ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 3
Αϊβατίδης Ιωάννης – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ 2
Σαμοΐλης Στέφανος – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ 1
Κορωνάκη Βαρβάρα (Βέρα) – ΑΝΤΑΡΣYΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ 1

Στην Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου – πόσοι εκλέγονται
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τους καταμετρημένους σταυρούς, η Ζάκυνθος εκλέγει 8 περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου, με την απλή αναλογική κατανέμονται ως εξής :

ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ – Κράτσα – Τσαγκαροπούλου: 3 έδρες
1. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πατρ. ΙΩΑΝΝΗ): 1.966 σταυροί
2. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 1.772 σταυροί
3. ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (πατρ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ): 1.542 σταυροί

ΑΝΑΣΑ – Γαλιατσάτος: 2 έδρες
1. ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (πατρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): 3.149 σταυροί
2. ΜΠΑΣΤΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (πατρ. ΠΑΥΛΟΥ): 718 σταυροί

ΙΟΝΙΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – Σπύρου: 1 έδρα
1. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΜΠΟΚΕΣ) (πατρ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ): 739 σταυροί

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – Μπαλού: 1 έδρα
1. ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πατρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ): 872 σταυροί

Η 1 έδρα που μένει, προφανώς θα διανεμηθεί με βάση τα αδιάθετα των άλλων περιοχών με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε αν θα πάει σε μικρότερο συνδυασμό ή θα δώσει επιπλέον έδρα σε κάποιον από τους παραπάνω.

Το φαινόμενο Νιοτόπουλος
Την τεράστια αποδοχή και την αγάπη της κοινωνίας εισέπραξε για δεύτερη φορά ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος ο οποίος συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τους 3.149 σταυρούς προτίμησης με δεύτερο στη σειρά τον Διονύση Μπάστα με 718. Παρά του ότι ο συνδυασμός της Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ήρθε πρώτος με διαφορά στη Ζάκυνθο, οι σταυροί του πρώτου της συμβούλου είναι στα 2/3 από αυτούς του Νιοτόπουλου! Και το 2014 και τώρα είναι δεδομένο ότι προσωπικά ο Νιοτόπουλος κράτησε στη Ζάκυνθο τα ποσοστά του Γαλιατσάτου. Όπως είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ο Λευτέρης διεκδικούσε το Δήμο θα ήταν στο δεύτερο γύρο.
Η τιμητική αυτή αναγνωρισιμότητα, επιλογή και έκφραση επιβεβαιώνει το ήθος, την στάση και τους χειρισμούς του Λευτέρη, σε κάθε έκφανση της πορείας του, όχι στην πενταετή του θητεία αλλά στην πορεία της ζωής του.

Οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες Ζακύνθου
1. Στην περίπτωση επικράτησης της Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ισχύει η ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευσή της ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα προσωπικής επιλογής αντιπεριφερειαρχών με δεδομένα τις ικανότητες στην διοίκηση, την μόρφωση και την σταυροφορία. Πάραυτα υπάρχει και ο θεσμός του θεματικού αντιπεριφερειάρχη ο οποίος μπορεί να δοθεί σε σύμβουλο.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις στις θέσεις αντιπεριφερειαρχών κινούνται οι Στασινόπουλος και Καποδίστριας, ενώ δεν γνωρίζουμε αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία Ρόδης – Σπύρου, θα περιλαμβάνει πιθανή αξιοποίηση του Θόδωρου Τσουκαλά (Μποκέ).
2. Σε περίπτωση ανανέωσης στην θητεία Γαλιατσάτου, είναι βέβαιο ότι ο Λευτέρης Νιοτόπουλος θα ανανεώσει την θητεία του στη Ζάκυνθο και ο Διονύσης Μπάστας θα αναλάβει θεματική αντιπεριφέρεια.

Αναδημοσίευση από www.imerazante.gr