Τα ξημερώματα της Παρασκευής είναι αρκετά πιθανό να συγκρουστούν ένας παλιός κινεζικός πύραυλος και ένας ανενεργός ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος, οι οποίοι θα πλησιάσουν πολύ κοντά ο ένας από τον άλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια σύγκρουση θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την ανθρωπότητα στο διάστημα!

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το RT, η απόστασή τους θα είναι μόλις στα 12 μέτρα, στις 16 Οκτωβρίου 2020, στις 00:56 UTC (03:56 ώρα Ελλάδας)!

Σύμφωνα με τους τρέχοντες υπολογισμούς, υπάρχει πιθανότητα πρόσκρουσης μεγαλύτερη από 10%, σε υψόμετρο 991 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα Weddell, στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

«Αυτή είναι πιθανώς μία από τις δυνητικά χειρότερες τυχαίες συγκρούσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η αρχαιολόγος του διαστήματος Alice Gorman, από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία. Πύραυλος και δορυφόρος έχουν μαζί μάζα περίπου 2.800 κιλών και σχετική ταχύτητα 14,7 χλμ. ανά δευτερόλεπτο ή 52.920 χλμ / ώρα. Σκεφτείτε πως μια σφαίρα ταξιδεύει στα 2.736 χλμ / ώρα).

Ο κινεζικός πύραυλος Long March 4B εκτοξεύτηκε στις 10 Μαΐου 1999, ενώ ο μη ενεργός στρατιωτικός δορυφόρος Parus χρονολογείται από τις 22 Φεβρουαρίου 1989 και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για επικοινωνία και πλοήγηση. Ο δορυφόρος Parus διαθέτει, μάλιστα, βραχίονα 17 μέτρων, που προσθέτει έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου σύγκρουσης.

Για να κάνουμε χειρότερα τα πράγματα, να υπογραμμίσουμε ότι κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να κάνει ελιγμό από το έδαφος, καθώς αμφότερα είναι μη λειτουργικά διαστημικά σκουπίδια.

Τον Ιανουάριο, θυμίζουμε, είχε σημάνει ξανά συναγερμός, τότε για δύο παλιούς δορυφόρους, με πιθανότητα σύγκρουσης 1 στις 100 μεταξύ τους, αλλά, ευτυχώς, πέρασαν ο ένας δίπλα από τον άλλον.

Μια σύγκρουση δύο τέτοιων αντικειμένων στο διάστημα δεν δημιουργεί, φυσικά, κίνδυνο για τους ανθρώπους εδώ στη Γη, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή για τους επιχειρησιακούς δορυφόρους και τα διάφορα διαστημικά σκάφη σε τροχιά. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μόνο θέμα χρόνου πριν συμβεί κάτι τέτοιο (ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί απόψε), δημιουργώντας ένα απέραντο σύννεφο συντριμμιών, με τρομερές συνέπειες.

«Η αίσθησή μου για αυτό είναι μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, απλώς για να είμαι αισιόδοξη. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε», είπε η Gorman. «Ας κρατήσουμε τα δάχτυλά μας σταυρωμένα», πρόσθεσε.

Πηγή: pronews.gr

Προηγούμενο άρθροΑδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά: Περατώθηκε η διανομή των αγαθών στις δομές των Δήμων του νησιού μας , μια ανάσα ανακούφισης στους πληγέντες συμπατριώτες μας (pics)
Επόμενο άρθροΟύτε ο Καπουτζίδης: Τα 5 σκηνοθετικά λάθη στο «Παρά 5» που ελάχιστοι παρατήρησαν (pics)